Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar på Kimitoön tror att vandalismen beror på leda – önskar sig en varm plats där man kan samlas på varje dag

Två ungdomar står och pratar bredvid en vespa i höstväder.
De unga på Kimitoön samlas helst ute någonstans där de får vara i fred om ungdomsgården är stängd. Två ungdomar står och pratar bredvid en vespa i höstväder. Bild: Amanda Vikman/YLE ungdomar

Under den senaste tiden har olika lokaler på Kimitoön utsatts för vandalism.

Ungdomarna Marie Telenius och David Laurén tror att det handlar om leda och tristess.

Båda har en viss förståelse för att folk ställer till med trubbel på grund av leda, men tycker inte att det är okej.

– De har säkert tråkigt och har inget att göra och tror att det är häftigt eller något sånt, säger Laurén.

– Inte är det ju bra, men nog kan jag förstå att det gör så där, säger Telenius.

Vad kan man göra för att få stopp på vandalismen?

– Jag tror att mera aktiviteter och mer att göra skulle vara bra så att ungdomarna inte bara sitter någonstans och har tråkigt. Kanske skulle det hjälpa att säga till på skarpen åt de som ställer till det, men jag tror inte att någon skulle erkänna, säger Laurén.

Klotter på en vägg.
Två månader efter att man hade fixat scenen var den fullklottrad igen. Klotter på en vägg. Bild: Amanda Vikman/YLE Klotter,vandalism

Vad man gör efter skolan är lite svårt att svara på.

– Det finns inte så mycket att göra där hemma om man inte studerar, så då kommer man ut och hänger med kompisarna, fortsätter Laurén som får medhåll av Telenius.

Nya Slaggis fungerar bra

Båda tycker att ungdomsgården som flyttade från Slaggis till Dalsbruks skola fungerar bra – när det är öppet. Det vill säga på tisdagar och fredagar.

– Där brukar jag nog vara, jag tycker att det fungerar bra, säger David Laurén.

Många gånger får man läsa och höra om att unga säger att de inte har något att göra på sin fritid i glesbygden.

– I Åbo har de flera ställen de kan välja att hänga på. De kan sitta i något köpcentrum eller någon hamburgerrestaurang och i alla fall ha det varmt, säger Telenius.

Vandalismen kostar pengar

Kommunen har uppskattat att vandalismen hittills har kostat Kimitoön cirka 10 000 euro.

– Det är en uppskattning eftersom de bland annat hade kört sönder konstgräsmattan med moped och det blev riktigt dyrt. Dessutom ska allt rapporteras och granskas, det går en massa tid och omkostnader till det också, säger Jonas Pomren, fastighets- och infrachef vid kommunen.

Jonas Pomren i grå tröja vid ett fönster.
Jonas Pomren tror att det kan stämma mycket väl att leda är en av orsakerna till förstörelsen. Jonas Pomren i grå tröja vid ett fönster. Bild: Amanda Vikman/YLE person,Jonas Pomrén

Efter att man har gått ut i medierna har inga nya fall rapporterats.

– Vi hoppas att det fortsätter så här, annars blir det kanske aktuellt med övervakningskameror, eller så kanske vi kan engagera invånare som kvällspatrullerar på de olika platserna, säger Pomrén.

Det har inte varit frågan om stölder eller att saker skulle ha försvunnit.

Skadegörelsen har ägt rum i så gott som alla skolor på ön.

Dels har man söndrat fönster, målat på väggarna, lagt ut stenar och försökt göra upp eld.

– Jag tycker att det är så onödigt, men kanske de här ungdomarna försöker säga någonting med sitt beteende också, säger Pomrén.

Arbetet mot alkohol har stagnerat

Enligt en undersökning som institutet för hälsa och välfärd publicerade hösten 2017 dricker, röker och använder ungdomarna i Kimitoöns kommun droger i mycket större utsträckning än ungdomarna i den genomsnittliga finländska kommunen.

Under våren var det många rapporter om projekt där föräldrar skulle engagera sig i arbetet för att minska alkoholkonsumtionen bland de unga.

Föräldrar som var engagerade träffades senast i maj men några konkreta åtgärder har ännu inte gjorts.

Kommunen håller på med en kartläggning av fritidsaktiviteterna på ön men något projekt kring alkohol och unga har man inte på gång just nu.

Man sitter på bänk med tom vinflaska.
Unga på Kimitoön dricker mer än andra i sydvästra Finland visade undersökning. Man sitter på bänk med tom vinflaska. Alkohol,alkoholism,missbruk

Marie Telenius och David Laurén har inte heller märkt av att något skulle ha gjorts, eller att någon skulle ha diskuterat alkoholanvändningen mer aktivt än tidigare.

– Men inte tycker jag att det rör sig så hemskt mycket alkohol bland unga här, säger Telenius.

Har ni vuxna förebilder som inte använder alkohol?

– Nej inte som jag kommer på, alla dricker ju alkohol. Nog skulle man ju kunna minska på alkoholanvändningen men man får ju också göra som man själv vill, säger Telenius.