Hoppa till huvudinnehåll

I Italien röstar en tredjedel på Femstjärnerörelsen – nu ska deras recept ge Hjallis Harkimo storslam i Finland: ”Med tiden kommer det här att lyckas”

Femstjärnerörelsen
Davide Casaleggio är hjärnan bakom verktyget för Femstjärnerörelsens interna och externa kommunikation, Fabio Massimo Castaldo är Europarlamentariker och vice talman för Europarlamentet. I bakgrunden Harry Harkimo, ordförande för Liike Nyt rörelsen. Femstjärnerörelsen Femstjärnerörelsen,Davide Casaleggio,Fabio Massimo Castaldo

Det har varit tyst kring Harry Harkimos Liike Nyt rörelse som han skapade efter att han tröttnat på partidisciplinen och hoppade av Samlingspartiet. Nu meddelar han att rörelsen har 12 000 anhängare och att man nästa vecka kommer med ett nytt förslag till en enkel och fungerande vårdreform.

- Om inte jag gör det så gör någon annan det.

Harry "Hjallis" Harkimo är tvärsäker. Han hävdar att politiken kommer att förändras också i Finland.

- Hundra år har vi haft samma system, säger han. Det är partiordföranden och några till som fattar besluten och riksdagsledamöterna ska godkänna allt utan att man röstar.

Den förändring Harkimo efterlyser är att ge möjlighet för fler personer att ta del i beslutsfattandet.

- Det här kommer inte att vara lätt, alla måste sätta sig in i saker och det här tar tid. Men med tiden kommer det här att lyckas.

Nu har Harkimo hämtat den italienska Femstjärnerörelsens förgrundsgestalter till Finland. Rörelsen tog en storseger i det italienska parlamentsvalet i våras och har inspirerat Harkimo i sitt sätt att göra politik. Politiskt har de inte samma budskap, säger han.

Det politiska systemet i hela världen är i gungning. Det gynnar framförallt populistiska rörelser, som kan nå ut direkt till folket via sociala medier och med ett lättförståeligt budskap. Den italienska Femstjärnerörelsen är ett exempel på det här. I våras fick de 32 % av rösterna i parlamentsvalet och regerar nu tillsammans med det främlingsfientliga ytterhögerpartiet Lega.

Femstjärnerörelsen
I våras fick Femstjärnerörelsen majoriteten av de italienska väljarna bakom sig. Femstjärnerörelsen Femstjärnerörelsen

Davide Casaleggio är hjärnan bakom Femstjärnerörelsens digitala verktyg för både intern och extern kommunikation. Han ogillar att bli kallad populist och anser att det är en benämning som medierna har hittat på.

- Jag försöker förstå den mening som medierna vill ge åt benämningen populist och kan godkänna mig som populist om man med populistisk rörelse avser en rörelse där man ger folk möjlighet till interaktion i ett samfund, något som borde vara värdefullt för envar. Men om man med populism menar något annat, representerar jag inte de värderingarna, säger Casaleggio och väger varje ord väldigt noggrant.

Jag kan godkänna mig som populist om man med populistisk rörelse avser en rörelse där man ger folk möjlighet till interaktion i ett samfund, något som borde vara värdefullt för envar― Davide Casaleggio

Man kan säga att Davide Casaleggio är Femstjärnerörelsens mest inflytelserika person. Själv står han gärna i bakgrunden och hänvisar till sin roll som den som skapar digitala möjligheter till kommunikation och medverkan för andra. Han låter andra stå i förgrunden när det handlar om själva innehållet i politiken.

Fabio Massimo Castaldo är både Europarlamentariker och vice talman för Europarlamentet. Han har en nästan förkrossande energi och utstrålning.

Femstjärnerörelsen
När Fabio Massimo Castaldo sätter i gång är det svårt att få honom att sluta tala. Han är oerhört entusiastisk över den politiska reform som hans parti gjort i Italien. Femstjärnerörelsen Femstjärnerörelsen

Han berättar om hur besvikna italienarna var både på politiken och den omfattande korruption före Femstjärnerörelsen.

- Nu har vi gett dem både entusiasm och verktyg att medverka i politiken. Jag får ofta höra personer säga att de äntligen har fått en orsak att bry sig om politik och att medverka varje dag.

I Femstjärnerörelsen röstar man om allt med tjugo dagars mellanrum och tanken är att det inte ska finnas toppstyrning. Verksamheten bör vara öppen och beslut fattas tillsammans.

Direkt kontakt med väljarna

Den digitala verkligheten gör det möjligt för medlemmarna att ha direkt kontakt med varandra och de behöver inte traditionella medier för att få information om sin rörelse.

Femstjärnerörelsen föddes 2009, men började redan 2005 då komikern Beppe Grillo startade sin blogg. Redan 2013 kom rörelsen in i parlamentet.

Enligt Davide Casaleggio korrumperar pengar politiken. Femstjärnerörelsen är emot statliga stöd till politiska partier och anser att parlamentsledamöter har för höga löner. Man litar på direkt demokrati och kollektiv intelligens som föds under samtal på nätet.

Ibland blir det lite si och så med den kollektiva intelligensen. Efter att Grillo och Femstjärnerörelsen profilerat sig som vaccinmotståndare har den farliga barnsjukdomen mässling igen fått fotfäste i Italien, med 5 000 rapporterade fall i fjol. Den siffran toppas endast av Rumänien.

Det första Femstjärnerörelsen ville få till stånd var att förbjuda kriminella personer att ställa upp och sitta kvar i parlamentet. För det här fick man på kort tid ihop 300 000 namnteckningar på nätet. Grillo själv är dömd för dödsvållande i en bilolycka på 1980-talet.

Femstjärnerörelsen
Davide Casaleggio är en artig och intelligent man som väger varje ord på guldvåg. Femstjärnerörelsen Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen har en portal som uppkallats efter den franska upplysningsfilosofen Rousseau. Portalen används som informations- och utbildningsverktyg - rörelsen erbjuder gratis kurser för sina medlemmar, som röstar om allt. Tillsammans bestämmer man om nya regler och om vem som ställer upp i val.

Nej till partistöd och ja till sänkta löner

Rörelsen tackade nej till det statliga partistödet, men fick över 300 000 euro i donationer.

Femstjärnerörelsen anser att 13 000 euro är en för hög lön för en parlamentariker. Därför sänkte man sina parlamentarikers löner och använder merparten av pengarna till donationer eller till att exempelvis rusta upp skolor.

Hur mycket lön femstjärnerörelsens parlamentariker får förblir oklart, men det verkar röra sig om 3 000 euro plus ersättning för olika utgifter.

Harry Harkimo
Riksdagsledamoten Harry Harkimo tröttnade på alla frågor som den samlade journalistkåren hade till hans italienska gäster. Harry Harkimo Bild: Yle Hjallis Harkimo

TV och tidningar försvinner, förutspår Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen säger att de vill aktivera till samhällsaktivism och göra politiken mer mänsklig, genom att revolutionera den.

Både sättet att göra politik och rapportera om den ska ändras, medborgarna ska informeras direkt, heter det.

Jag frågar Davide Casaleggio om han tycker att journalister är onödiga mellanhänder när partier för fram sitt budskap direkt till massorna, varpå han svarar att också journalistiken behöver förändras.

Enligt Casaleggio kommer journalister fortfarande vara viktiga, men han tror att dagens mediehus försvinner. I stället för TV och tidningar uppkommer journalistiska plattformer i stil med Spotify, som journalister sedan levererar sina alster till, tror Casaleggio.

På frågan om hur stor risken för falska nyheter är i en sådan värld, svarar Casaleggio att det problemet redan finns och är särskilt stort i just Italien.

Casaleggio har alldeles rätt. Femstjärnerörelsens egen man, Marcello Foa, har nyligen utnämnts till chef för det italienska public service bolaget Rai.

Valet ses som mycket kontroversiellt eftersom Foa själv har spridit falska nyheter på sociala medier, till exempel om Hillary Clinton under den amerikanska presidenvalskampanjen 2016.

demokratiforskare
Enligt demokratiforskaren Hanna Wass har globaliseringen lett till att folket indelats i vinnare och förlorare. demokratiforskare demokrati

Demokratiforskaren Hanna Wass ser att polariseringen har ökat också i Finland på grund av globaliseringen och strukturförändringarna i samhället. Folk känner sig antingen som vinnare eller förlorare i den globala verkligheten, vilket får effekter på vårt politiska beteende.

Vi har många politiskt hemlösa väljare som varken deltar i politisk verksamhet eller ens röstar eftersom inget av de nuvarande partierna tilltalar dem― Hanna Wass

Många känner att de inte hör hemma i något som helst politiskt parti och kan till och med känna att de inte hör hemma i vårt samhälle, säger Wass.

Många känner maktlöshet inför förändringarna i samhället. Partierna har en stor utmaning i att nå just den här växande gruppen. Den som lyckas har stor potential i det kommande riksdagsvalet, säger Wass.

Varken Femstjärnerörelsen eller Liike Nyt- rörelsen gillar att kallas för populister. Borde vi använda en annan benämning för dem?

- Det största problemet är kanske att vi inte diskuterar de problem som vi har i vårt nuvarande politiska system. Vi borde göra en nykter analys om vad som inte fungerar och sedan försöka lösa problemen tillsammans, säger Hanna Wass.

Vad berättar det om när så många politiker inte längre orkar med sitt jobb som riksdagsledamöter och lämnar politiken?

- Arbetet som politiker uppfattas inte längre som ett uppdrag där man stannar i för resten av livet, utan man känner att politiken också kan ge goda verktyg för att fortsätta karriären i en annan bransch. Samtidigt bör vi notera att politikerjobbet är hårt, säger Hanna Wass och tillägger att det inte nödvändigtvis är beklagligt att gamla politiker lämnar politiken, för det ger plats för nya förmågor.

Politiken kan också ge goda verktyg för att fortsätta sin karriär i en annan bransch― Hanna Wass

Riksdagsledamoten Harry Harkimo hör till dem som tröttnat på den partipolitiska kohandeln och partidisciplinen i samlingspartiet och grundade Liike Nyt-rörelsen som han nu är ordförande för.

mikael jungner
Mikael Jungner höll låg profil på bakersta raden, och Tuomas Enbuske lyste med sin frånvaro. mikael jungner Mikael Jungner

De mest kända profilerna som Harkimo har med sig i sin rörelse är medieprofilen Tuomas Enbuske och Mikael Jungner, tidigare partisekreterare och riksdagsledamot för Socialdemokraterna, även tidigare verkställande direktör för Yle.

På frågan om vilka de 12 000 personerna som nu är med i rörelsen Liike Nyt är, säger Harkimo att de exakta resultaten kommer senare, men att hans tippning är alla slags människor från olika samhällsklasser.

På er hemsida är ledningsgruppen äldre män och yngre kvinnor. Ser anhängarna ut på samma sätt?

- Det vet jag inte. Jag kan svara på det om en vecka när vi har analyserat resultaten. Men min tippning är att det är ganska mycket äldre människor, inte så mycket personer i medelåldern och sedan många unga.

Harry Harkimo är utnämnd till ordförande för Liike Nyt, men det är de anställda som håller i gång rörelsen, för Harkimo har fullt upp med sitt arbete som riksdagsledamot. Han uppger att han använder all sin fritid till rörelsen.

Hundra år har vi haft samma system. Det är partiordföranden och några till som fattar besluten― Harry Harkimo
harry harkimo
Harkimo har inget emot att kallas för populist om man det ordet avser att folk fattar beslut tillsammans. harry harkimo Bild: Yle Hjallis Harkimo

Vad vill du ta med av Femstjärnerörelsen till Finland?

- Jag träffade Davide Casaleggio redan i våras och bekantade mig med deras kommunikationsverktyg som jag tog med mig till vår rörelse. Men deras politik tar vi ju inte med oss. Vi har vår egen politik. De har lyckats väldigt bra i att engagera människor och göra dem delaktiga.

Vad är er egen politik?

- Det vet jag inte ännu. Det klarnar senare när vi tillsammans kommit överens.

Är du också obekväm med att kalla dig för populist?

- Jag vet inte riktigt vad populism är. Det definieras på så många olika sätt. Men om det betyder att folk fattar beslut tillsammans, då är vi populistiska.

På frågan om varför Harry Harkimo bjudit in Femstjärnerörelsen till Finland, svarar han att han inte alls är intresserad av deras politik. Men han är intresserad av att Femstjärnerörelsen lyckats bevisa att det går att engagera fler i det politiska beslutsfattandet.

Nästa vecka presenterar Liike Nyt sin modell för en ny vårdreform. Vad går den ut på?

- Det är en enkel modell som är en förbättring av den nuvarande. Den fungerar och är lätt att förstå och få att fungera. Vi har redan slösat hundratals miljoner på det nuvarande systemet som aldrig kommer att fungera.

Hur har ni kommit fram till er modell?

- Vi har frågat en massa experter från både sjukhus och personer som arbetat med reformen. Vi har också konsulterat juridisk expertis så att vårt förslag är grundlagsenligt. Det här har vi jobbat med i ett halvt år.

Vi har också konsulterat juridisk expertis så att vårt förslag är grundlagsenligt― Harry Harkimo om sitt förslag till vårdreform