Hoppa till huvudinnehåll

KPV:s ligadröm blev sann – Multanens bortamål avgjorde i kvalet

KPV jublar, TPS deppar.
KPV jublar, TPS deppar. Bild: Lehtikuva fotboll,Kokkolan Palloveikot

Nästa säsong kommer det att spelas ligafotboll i Karleby. KPV spelade oavgjort 1–1 mot TPS i den andra kvalmatchen men tack vare Kalle Multanens bortamål tar Karlebylaget steget upp till högsta serienivå.

Hösten 1990 föll KPV från fotbollsligan och sedan dess har man hållit till på lägre nivå. Till den här säsongen byggde man ett lag med en enda målsättning. KPV skulle bli ett ligalag igen och det gick vägen.

Det första mötet med TPS slutade 0–0 och även dagens returmatch i Åbo gav ett kryss. Men 1–1 gör att Karlebys gröna lag tar ligaplatsen med hjälp av bortamålsregeln.

– Jag är helt slut, vi gav allt. Det här är det finaste som jag har varit med om. Vi har ett fantastiskt lag, vi har haft många skador men det fanns alltid nya spelare som kunde komma in, säger Kalle Multanen till Ruutu+.

KPV:s fans jublar på läktaren.
KPV:s fans jublar på läktaren. Bild: Lehtikuva fotboll,Kokkolan Palloveikot

Rähmönen gav TPS ledningen

TPS som kämpade för att behålla sin ligaplats var det aktivare laget direkt från start och i den 19:e gav lagkaptenen och klubbikonen Sami Rähmönen laget ledningen.

Rähmönen som spelat hela sin karriär i TPS dunkade in bollen efter att KPV-målvakten Teppo Marttinen lämnat retur på Sterling Yatekes skott.

Efter målet kom KPV bättre i matchen och strax före paus fick laget in det viktiga kvitteringsmålet.

Patrick Byskata sköt en frispark i ribban och lagets skyttekung Kalle Multanen nickade in returen. TPS-försvaret stod med hälarna i marken och Multanen var helt omarkerad då han kvitterade.

– Det var utan tvekan mitt viktigaste mål i karriären, säger Multanen.

Kalle Multanen i KPV
Kalle Multanen gjorde det viktiga bortamålet. Kalle Multanen i KPV Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,Kokkolan Palloveikot,Kalle Multanen

KPV fick försvara i andra halvlek

Efter paus var det sedan TPS för hela slanten och Riku Sjöroos bommade tidigt ett jätteläge. TPS fortsatte sedan att slå in bollar i KPV:s straffområde.

Men gästerna gjorde ett starkt arbete i defensiven samtidigt som TPS saknade variation och var idéfattigt i sitt anfallsspel.

TPS kom aldrig till några riktigt vassa målchanser och matchen slutade 1–1. Därmed blev det bara ett år i ligan för TPS som får ta ny fart i division 1 nästa säsong. I Karleby får man däremot börja planera för ligaspel.

– Det här är en otroligt stor sak för klubben och hela Karleby. Vi var lite spända i början men Multanens mål kunde inte ha kommit i ett bättre läge. I omklädningsrummet var det ett helt annat lag och vi visste att vi skulle klara det, säger KPV:s tränare Jarmo Korhonen.

Resultat:

TPS – KPV 1–1
19 min 1–0 Sami Rähmönen
45 min 1–1 Kalle Multanen