Hoppa till huvudinnehåll

Läckta dokument hävdar: Elva europeiska toppklubbar tänker grunda egen ”superliga” i fotboll

Lionel Messi, Luka Modric, Paul Pogba och Cristiano Ronaldo.
Lionel Messi, Luka Modric, Paul Pogba och Cristiano Ronaldo några av storstjärnorna som i framtiden kan lira i en helt egen liga. Lionel Messi, Luka Modric, Paul Pogba och Cristiano Ronaldo. Bild: All Over Press / collage: Yle Lionel Messi,Luka Modrić,Paul Pogba,Cristiano Ronaldo

Enligt dokument som ansedda Der Spiegel tagit del av har elva europeiska toppklubbar med bland andra Real Madrid och Bayern München i spetsen i hemlighet arbetat fram en ny ”europeisk superliga”. Enligt planerna skulle 16 lag delta i serien.

Det är nätverket Football Leaks som står bakom de läckta dokumenten, som den tyska tidsskriften fått ta del av.

Enligt Der Spiegel är det Real Madrid som tillsammans med AC Milan, Arsenal, Barcelona, Bayern München, Juventus och Manchester United initierat processen. De andra lagen som också räknas till grundare är Chelsea, Liverpool, Manchester City och Paris Saint-Germain.

Enligt de läckta dokumenten ska lagen redan i flera år ha utrett möjligheterna att totalt separera sig själv från de nationella ligorna och förbunden. Flera juridiska frågetecken har också rätats ut.

Bland annat ska klubbarna ha varit rädda för hur Uefa skulle straffa de involverade parterna, men snabbt kommit fram till att EU:s anti-monopollagar stöder dem.

Klubbarna ska också ha räknat ut att de potentiella inkomsterna till och med kunde femdubblas i jämförelse med Champions League i sin nuvarande form.

16 lag, slutspel, eventuell andraliga...

Enligt planerna ska totalt 16 lag spela i ligan och det första året skulle Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Inter Milano, Marseille och Roma bjudas in som ”första gäster”. I framtiden kunde en andraliga också grundas, där de bäst placerade skulle få chansen att kvala in till superligan.

Enligt förslaget skulle säsongen avslutas med ett slutspel.

Bayern München, som enligt Der Spiegel också tidigare utrett möjligheterna att lämna Bundesliga, avfärdar ändå uppgifterna. Klubbens ordförande Karl-Heinz Rummenigge säger till Der Spiegel att han aldrig hört om planerna tidigare.

Borussia Dortmunds Hans-Joachim Watzke säger däremot att klubben kommer ”att hålla alla dörrar öppna”, men att en ny liga skulle vara tvungen att få det tyska bollförbundets godkännande.

Enligt BBC vägrade Manchester United att kommentera uppgifterna. De övriga nämnda klubbarna har inte svarat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport