Hoppa till huvudinnehåll

Finländska Joona ”Serral” Sotala skrev e-sporthistoria – blev första icke-koreanen att vinna VM i Starcraft 2: "Förväntade mig inte det här"

Joona Sotala.
Joona Sotala. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Joona Sotala

För första gången någonsin var det inte en korean som korades till världsmästare i Starcraft 2. Istället var det finländska Joona ”Serral” Sotala som tog hem turneringssegern i Blizzcon. Prissumman? 245 000 euro.

Så länge VM i Starcraft 2, eller föregångaren Starcraft, har arrangerats har den sydkoreanska dominansen inom spelet varit total. Fram till årets VM-turnering, som arrangeras under Blizzcon-evenemanget, hade endast koreaner tagit sig till slutturneringen.

Joona ”Serral” Sotala hade redan i maj visat att han kan utmana de sydkoreanska förhandsfavoriterna på allvar i år. ”Serral” tog då hem segern i en stor turnering i Seoul.

I VM-finalen ställdes Sotala mot samma motstånd som i den sydkoreanska huvudstaden – Kim "Stats" Dae Yeobin.

Finländaren fick en drömstart på matchen och gick upp i 3–0-ledning, då finalen avgjordes i bäst av sju-format. Men ”Stats” kom igen och reducerade till 2–3.

Hoppa över Twitterpostning

Nervigare än så lät Sotala inte finalen bli utan tog hem den sjätte omgången – och säkrade det historiska världsmästerskapet.

– När jag kom hit så förväntade jag mig inte att vinna, men det var mitt mål. Så det här är fantastiskt, sa en tagen Sotala i Twitch-sändningen efter segern enligt Sportbladet.

– Jag är väldigt lycklig över att skriva historia här. Jag vill tacka alla mina fans, ni har alla hjälpt min uppnå vad jag har uppnått.

Hoppa över Twitterpostning

Källor: Yle Urheilu, STT, Sportbladet

Läs också

Nyligen publicerat - Sport