Hoppa till huvudinnehåll

Musik på dialekt går hem just nu: “Det bästa sättet att uttrycka mig i musikform är på mitt känslospråk”

Allt fler musiker och artister väljer att sjunga speciellt på österbottnisk dialekt. Inte minst humorgruppen KAJ från Vörå har gjort succé, samtidigt som exempelvis Vasas flora och fauna når också utanför Finland. Rickard Eklund från Närpes har också valt dialekten - för att det äkta och råa finns i den, säger han.

Gambämark
KAJ gör som bäst musikal på Wasa teater. Musiken släpps också på skiva. Gambämark Bild: Wasa teater/Linus Lindholm Wasa teater,musikaler,Österbotten,KAJ,humor,nostalgi

Humorgruppen KAJ har gjort succé i Svenskfinland och speciellt i Österbotten råder lite av en KAJ-hysteri.

Efter flera skivor och ett otal konserter har de i höst skrivit och spelat musikalen Gambämark som visas på Wasa Teater i höst.

KAJ har precis som musikern Rickard Eklund valt dialekten. Dialektrockaren och dialektpoeten Eklund är bland annat frontfigur och låtskrivare i bandet Schlagwerk.

- Jag tycker att det bästa sättet att uttrycka mig i musikform är på mitt känslospråk. All typ av poesi blir djupare, det är det där råa och äkta som finns i dialekten. Det finns någonting fosterländskt i det nästan, säger han.

Men du kunde få större publik om du skriver på engelska?

- Absolut, skulle jag ge tips till nån som börjar skriva låtar skulle jag säga engelska eller något annat språk som dom flesta talar. Men för min del kommer jag tillbaka till vad som är äkta.

- Det jag sjunger och de berättelser som jag berättar ska kännas så äkta som möjligt, det är inget konstlat överhuvudtaget.

man med glasögon keps och skägg
Rickard Eklunds låt Finland valdes till årets finlandssvenska låt år 2016. man med glasögon keps och skägg Bild: Yle/Roy Fogde dialekter,närpesdialekt

Du har fått litteraturutmärkelsen Solveig von Schoultz-priset, är det ett erkännande för dialekten också?

- Ja det tycker jag. Det gav mig mod att testa grejer, det kändes lite som att man var på rätt spår. Som en bekräftelse, säger han.

Dialektmusiken allt proffsigare

Svenska Yles musikchef Amie Borgar ser ett brett fält av finlandssvensk musik. Hon har märkt att dialektmusiken tidigare mest har handlat om humorbetonad musik.

- Det är förstås något som går hem både hos gammal och ung. Men jag har märkt att allt fler band och artister väljer också att göra seriös, allvarsam musik med ett annorlunda budskap på dialekt. Och det är roligt att märka, säger Borgar.

Amie Borgar
Svenska Yles musikchef Amie Borgar ser att allt fler gör också seriös och mer allvarsam musik på dialekt. Amie Borgar Bild: Yle/Kalle Ranta radio x3m
Allt fler band och artister väljer också att göra seriös, allvarsam musik med ett annorlunda budskap på dialekt.― Amie Borgar, musikchef, Svenska Yle

Dialektmusiken har också fått allt proffsigare drag.

- Det är proffsiga och välproducerade produktioner, inte inspelade i något garage. Det är bra att den nått en så pass stor scen och plattform att den görs på den här nivån.

Flera dialektbänd kommer från Österbotten, förutom Kaj exempelvis också Månskensbonden och Bastupojkarna.

Här är några exempel och här fler..

Också opera har sjungits på österbottnisk dialekt genom Christin Högnabba och Pia-Karin Helsing.

Rockgruppen 1G3B iklädda brottningsmasker.
Rockgruppen 1G3B iklädda brottningsmasker. Bild: 1G3B 1G3B

Men dialektmusiken når idag också ut över den egna språkregionen. Ett exempel på ett band som gjort det redan länge är metal-bandet 1G3B, som sjunger på närpesiska och grundades för närmare 20 år sedan.

- Man kanske känner att min historia och mina känslor är bekräftade trots att det inte är just min dialekt. Det är ändå en viss historia man kan känna igen sig i, säger Borgar.

Mattias Björkas uppträder på scen.
Mattias Björkas, Vasas flora och fauna. Mattias Björkas uppträder på scen. Bild: Pia Slangar Vasas flora och fauna,mattias björkas

En del har också nått ut över landets gränser. Kritikerrosade Vasas flora och fauna är ute med två plattor och är rätt stora i Sverige trots att de helt klart sjunger på österbottnisk Gerby-dialekt.

- Det finns någon slags ren och skär nakenhet och ärlighet i deras texter. Jag tror att just den kombinationen är det som gör att de har varit framgångsrika i Sverige, säger Borgar.

Mer om dialektmusiken i programmet Närbild som finns från och med söndag 4 november klockan 20 på Arenan och sänds i Yle Fem måndag 5 november klockan 20 (repris tisdag 6 november klockan 11).

Hur står det till med dina finlandssvenska dialektkunskaper?

Har du ”dålat” som liten? ”Drölar” du på jobbet just nu? Eller kallar du någon för ”durak”?

Om du känner igen något av orden talar du (eller känner du åtminstone väl till en) dialekt. Testa hur bra du känner till finlandssvenska dialekter. Testet publicerades första gången 9.3.2014.

Cedera. "Jag sidera allt hon gav mig."

Frisk. "Soppan är friisk."

Hya. "Hoppas det hyar opp i morgon."

Färdor. "Låt inte katten lämna färdor i tamburen!"

Joga. "Nu ska du inte dricka så du börjar jooga!"

Vesklig. "Ska du ha veskliga skor så får du åka till stan."

Visbrud. "Visbruden har fått sitt namn efter Jungfru Maria."

Jöutast. "Jag jöutast inte fråga om han hade besök just då."

Limin. "Jag är limin i benen."

Ramt. "Det är ramt kring sjön, då den ligger spegelblank."