Hoppa till huvudinnehåll

NHL-stjärnan vill se vinter-OS i Sverige: "Jag tror att vi skulle kunna göra ett riktigt bra jobb"

Henrik Lundqvist står i mål för New York Rangers i NHL.
Henrik Lundqvist står i mål för New York Rangers i NHL. Henrik Lundqvist står i mål för New York Rangers i NHL. Bild: /IBL NHL,Henrik Lundqvist,New York Rangers

Henrik Lundqvist lär inte vara aktuell för spel vid ett vinter-OS 2026, men trots det uttrycker den Årebördige NHL-veteranen sitt stöd för Sveriges ansökan. Jag tror att vi skulle kunna göra ett riktigt bra jobb, säger 36-åringen i en intervju till Radiosporten.

Kampen om värdskapet för de olympiska vinterspelen 2026 står just nu mellan Stockholm, Calgary och Milano/Cortina.

Lundqvist har fortfarande minnen av när det senast begav sig för Sveriges del.

– Jag kommer ihåg när jag bodde i Åre och vi ansökte om OS med Östersund och vi förlorade. Då var det en besvikelse i byn. Det kommer jag ihåg, säger Lundqvist till Radiosporten.

Henrik Lundqvist står i mål för New York Rangers i NHL.
Henrik Lundqvist kommer från den alpina byn Åre. Henrik Lundqvist står i mål för New York Rangers i NHL. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Henrik Lundqvist,NHL,New York Rangers

Den i New York bosatte Lundqvist är med sina 36 år inne på slutrakan av karriären, men tror att ett vinter-OS i hemlandet kunde bli en succé.

– OS är ju otroligt häftigt event och det det är klart att det vore häftigt att ha det på hemmaplan i Sverige. Jag tror att vi skulle kunna göra ett riktigt bra jobb, menar han.

Likt en annan nybliven 36-åring, finländaren Pekka Rinne, spelar Lundqvist fortfarande vidare i NHL och skriver om svenska rekord i serien för varje match han står mellan stolparna.

För tillfället är han 14:e man på listan över spelade matcher.

– Just nu känns det bättre än på flera år. Både tekniskt och fysiskt. Nu kör jag år för år och så länge kroppen känns bra och man är hungrig finns det ingen anledning att sluta. Jag hoppas köra klart kontraktet och sen får vi se vad som händer, säger Lundqvist.

Läs mera:

Stockholmspolitiker säger nej till OS

Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, säger Anna König Jerlmyr från Moderaterna om Stockholms ansökan om OS år 2026. I januari måste Sverige visa upp bärande garantier om man ska få skicka in en fullständig ansökan om OS.

Läs mera:

”Kunde visa att det inte behöver kosta hundratals miljarder” – svenska stjärnor hoppas på hemma-OS, Calgary fortfarande med i racet

Vem ska arrangera vinter-OS 2026? Det är minst tre orter som fortfarande tävlar om värdskapet. Samtidigt som både Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson talar högt om ett hemma-OS kommer Argentina med ett överraskande besked: Vi kan också arrangera spelen.

Läs mera:

Calgarys OS-drömmar kan begravas på onsdag – Milano-Cortina och skeptiskt Stockholm är fortfarande med i kampen om vinterspelen 2026

Arrangören för vinter-OS 2026 ska väljas i juni 2019 och då målrakan hägrar finns tre kandidater kvar: Calgary i Kanada, Milano-Cortina D'Ampezzo i Italien och Stockholm i Sverige. Både Calgary och Stockholm har haft motvind på hemmaplan och nu befaras det att kanadensarna drar tillbaka sin ansökan.

Läs också