Hoppa till huvudinnehåll

ÅU: Paneldebatt om jämställdhet ur mansperspektiv upprör vid Åbo Akademi

Åbo Akademis huvudbyggnad med metoo-text ovanpå.
Åbo Akademis huvudbyggnad med metoo-text ovanpå. Bild: Yle Åbo Akademi,#metoo

Personal och studerande vid Åbo Akademi protesterar mot en planerad paneldebatt om jämställdhet ur ett mansperspektiv, rapporterar Åbo Underrättelser.

Debatten ska hållas i auditoriet Armfelt i Arken i Åbo och en av de inbjudna är den rikssvenske artisten och samhällsdebattören Alexander Bard. Bard anses provokativ och till och med kränkande av många (kräver inloggning) för sina åsikter om feminism och politisk korrekthet med mera.

Andra ser honom som en välkommen och behövlig motvikt i samhällsdebatten.

Alexander Bard
Alexander Bard Alexander Bard Bild: Jan Ainali Alexander Bard

Enligt arrangören Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi vill man med debatten bredda den diskussion som följt på metoo-rörelsen.

I ett upprop till ÅA:s ledning kräver personal och studerande att akademin uppvisar kurage och inte upplåter utrymmen för det här evenemanget.

I uppropet står det bland annat att ”ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra.”

Uppropet har sänts till universitetsstyrelsen och ÅA:s ledningsgrupp, som ska diskutera ärendet på måndagen.

Åbo Akademi, Arken
Arken i Åbo Åbo Akademi, Arken Bild: Yle/Peter Karlberg Åbo Akademi

Uppropet går också till Svenska Yle, som är samarbetspartner. Paneldebatten, som är planerad till den 19 november, ska modereras av redaktör Bettina Sågbom.

Kan få konsekvenser

Blanka Henriksson är universitetslärare och en av initiativtagarna till uppropet. Hon tror att konsekvenserna kan bli stora om inte ÅA:s ledning hörsammar kravet på att inte upplåta auditoriet till debatten.

Blanka Henriksson står i en universitetsmiljö. Hon bär en mörkblå blus eller klänning och har glasögon.
Blanka Henriksson Blanka Henriksson står i en universitetsmiljö. Hon bär en mörkblå blus eller klänning och har glasögon. Bild: Mia Henriksson Åbo Akademi

Hon antyder att en forskare har beslutat flytta sitt projekt helt och hållet till ett annan universitet, om debatten hålls i ÅA:s utrymmen.

De som har undertecknat uppropet betecknar Alexander Bard som en provokatör med sexistiska, rasistiska och homofoba uttalanden.

Filmen The Red Pill, som ska ses före debatten ses av många som antifeministisk och nedvärderande mot offer för sexuella övergrepp.