Hoppa till huvudinnehåll

Bottas väntar fortfarande på säsongens första seger – anser att oturen har grinat honom i ansiktet: ”Tittar man på farten så har vi varit nära varandra”

Valtteri Bottas.
Valtteri Bottas har inte haft någon lätt säsong. Valtteri Bottas. Bild: XPB Images / All Over Press Valtteri Bottas

Valtteri Bottas andra år i Mercedes har inte gått som han hoppades. Han lyckades inte blanda sig i titelkampen på allvar och har i stället fått spela andra fiol i stallet och hjälpa fram Lewis Hamilton.

Valtteri Bottas fick sin stora chans i formel 1 då Nico Rosberg valde att lägga av efter sin VM-titel 2016. Mercedes valde att satsa på finländaren som stallkamrat till Lewis Hamilton.

Hans första säsong i stallet blev på alla sätt godkänd. Tre vinster och tretton pallplaceringar gav en tredje plats i VM-serien. Den här säsongen förväntades han vara med i kampen om VM-titeln men så har det inte blivit.

Bottas har inte vunnit en enda tävling den här säsongen och är den ende av topp sex-förarna som inte fått kliva högst upp på prispallen. Samtidigt har Hamilton vunnit nio tävlingar.

– Turen var inte på min sida under första halvan av säsongen, säger Bottas till Motorsport Total och syftar bland annat på tävlingen i Kina där säkerhetsbilen kom ut i ett sent skede och punkteringen i Baku.

– Tittar man på farten så har vi varit nära varandra. När vi sedan insåg att jag inte var med i titelkampen längre så kom tävlingar med stallorder som i Ryssland. Så det har varit omöjligt för mig att kämpa om världsmästartiteln.

Valtteri Bottas och Lewis Hamilton står på prispallen
Bottas har fått stå i skuggan av Hamilton. Valtteri Bottas och Lewis Hamilton står på prispallen Bild: Pixathlon/REX/All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Kvalen måste bli bättre

Bottas är ändå övertygad om att han kan besegra stallkamraten.

– Hamilton är svår att besegra men det är inte omöjligt. Han är bara människa, säger Bottas.

Det är endast i två tävlingar den här säsongen som Bottas tagit mer poäng än Hamilton. I kvalen leder Hamilton den interna kampen med 13–6 och det är på just det området som Bottas anser att han måste bli bättre.

– Lewis är väldigt bra i kvalen och startar han före i loppen får han alltid övertaget. I kvalen handlar det ofta om små detaljer och jag måste jobba med alla dessa, säger han.

Säsongens näst sista GP körs i Brasilien på söndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport