Hoppa till huvudinnehåll

Chefen vid Sydvästra Finlands polisinrättning tänker gå till botten med mobbningsanklagelserna

En polis och en polisbil syns delvis
Mobbningsfall inom polisen överraskande. En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Enligt Tapio Huttunen, chef för polisinrättningen i Sydvästra Finland, är arbetsklimatet hos dem bra just nu - till och med bättre än tidigare.

- Jag känner inte igen den bild som medierna ger av vår verksamhet, säger Huttunen i en intervju med Yle Turku.

Under sommaren lämnade två poliser in klagomål kring arbetsplatsmobbning varav den ena ledde till en utredning. I den framgick det att framför allt kvinnor inte bemötts på ett jämlikt sätt.

Han tänker noggrant utreda vad mobbningsfallen vid Sydvästra Finlands polis handlar om. En färsk frågeenkät om arbetsklimatet vid polisinrättningen visar att arbetsklimatet är bra och till och med bättre nu än tidigare berättar Huttunen.

Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning
Tapio Huttunen, chef vid sydvästra Finlands polis. Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning Bild: Yle/Linus Hoffman tapio huttunen

– Inom brottsutredningsorganisationen har man sakteligen gjort förnyelser och där verkar vi ha det bästa arbetsklimatet för tillfället vilket är strålande, säger Tapio Huttunen.

Han anser att det är märkligt att regionförvaltningsverkets utredning betonar att det speciellt är kvinnor som har behandlats ojämlikt.

- I båda klagomålen som har kommit in talar man inte om trakasserier mot kvinnor. Inte heller vår personalbarometer visar att vi skulle ha några större problem när det gäller bemötandet av kvinnor, säger Huttunen.

Åtgärderna mot mobbningen skall vara rapporterade skriftligt i mitten av januari 2019.

Detta är en översättning baserad på Sannimari Lehtiläs artikel vid Yle Turku.

Läs också