Hoppa till huvudinnehåll

CKP misstänker skolhem för misshandel och frihetsberövande

Skylten till skolhemmet Pohjolakoti.
Skylten till skolhemmet Pohjolakoti. Bild: Lehtikuva Muhos,skolhem

Centralkriminalpolisen undersöker misstankar om frihetsberövande och misshandel på skolhemmet Pohjolakoti i Muhos i Norra Österbotten.

Centralkriminalpolisen misstänker att personer vid skolhemmet gjort sig skyldiga till misshandel, frihetsberövande samt brott mot tjänsteplikt. De misstänkta brottshandlingarna ska ha skett under åren 2017-2018, rapporterar Kaleva.

Tiina Haanpää, vd för Nuorten Ystävät Oy, bekräftade uppgifterna för STT på måndag kväll. Pohjolakoti är en del av Nuorten Ystävät Oy:s verksamhet.

Bakom misstanken ligger en överraskningsinspektion som utfördes i skolhemmet i april. Då upptäckte man att det fanns brister i hur barnen blev behandlade. Som en följd begärde biträdande justitieombudsmannen Maija Sakslin i juli om att en utredning av barnskyddsenheten skulle genomföras.