Hoppa till huvudinnehåll

Den gråa vardagen är nyckeln för pappor att lära känna sitt barn

Man håller ett barns hand.
Man håller ett barns hand. Bild: Mostphotos/ Tyler Olson - SimpleFoto Baby,familj,föräldrar,föräldraskap,barn,Händer,närhet,generationer,kärlek,trygghet,omsorg,barnomsorg,familjeförhållanden,Släktband,Pappa,faderskap

Rollen som pappa kan vara utmanande för många, speciellt om fördelningen i familjen är att pappan jobbar och mamman är hemma med barnet. På måndag inleddes den årliga mansveckan, som i år har temat faderskap.

Hur ser papparollen ut i Finland i dag och har den utvecklats under de senaste åren?

Malin von Koskull som är sakkunnig i hälsofrämjande för barnfamiljer vid Folkhälsan, har märkt en positiv förändring i papparollen i Finland.

– Jag har ungefär i tjugo års tid hållit familjeförberedelsekurser. För tjugo år sedan när det började sade papporna ofta att de kom med bara för att mammorna sa att de ska komma med.

Det har ändå enligt von Koskull ändrat.

– I dag är papporna betydligt mer engagerade i papparollen jämfört med för tjugo år sedan. Det är såklart en positiv utveckling, konstaterar hon.

Bild på Malin von Koskull
Malin von Koskull uppmanar pappor att tillbringa mera tid med sina barn. Bild på Malin von Koskull Bild: Folkhälsan Samfundet Folkhälsan,malin von koskull

En bra pappa känner sitt barn

Malin von Koskull lyfter fram vikten av att verkligen känna sitt barn.

– Ofta tänker vi på ett sätt som att om jag skulle vara den personen så skulle jag tycka om det här. Det är ändå viktigt att komma ihåg att ens barn inte är man själv, utan det är en person som kanske tycker om andra saker.

Det bästa alternativet är alltså inte alltid en spännande resa, man ska ta tid för att lära känna sitt barn också i vardagen trots att den kan kännas tråkig ibland.― Malin von Koskull

– Jag tror alltså att vägen till att bli en bra pappa är att klura ut vilka saker barnet tycker om och inte tycker om och sedan agera utifrån det, förklarar von Koskull.

Undervärdera inte den gråa vardagen

För att lära känna sitt barn finns det inga genvägar. Det gäller att tillbringa tid tillsammans med barnet.

– Ofta talar man om att man ska satsa på kvalitetstid. Det är jag inte emot, det är säkert fiffigt, men vardagen är också viktig.

– Det bästa alternativet är alltså inte alltid en spännande resa, man ska ta tid för att lära känna sitt barn också i vardagen – trots att den kan kännas tråkig ibland.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP