Hoppa till huvudinnehåll

EU:s finansministrar kräver ny budget av Italien – regeringen i Rom säger fortfarande nej

Giovanni Tria
Italiens finansminister Giovanni Tria försvarade den italienska regeringens budgetförslag i Bryssel. I förgrunden EU:s tidigare budgetdirektör Nadia Calviño som numera är finansminister i Spanien. Giovanni Tria Giovanni Tria

Euroländernas finansministrar kom med ett klart budskap till Italien vid sitt möte i dag. Regeringen i Rom måste ändra på nästa års budgetförslag för att leva upp till EU:s regler.

Finansministrarna backar därmed upp EU-kommissionen som nyligen fattade ett historiskt beslut om att kräva revideringar i budgeten av den italienska regeringen.

- Ett starkt budskap från alla medlemsländer var att Italien bör få ordning på sina egna angelägenheter, sade Finlands finansminister Petteri Orpo efter mötet.

Orpo ville inte spekulera i om en kompromiss med Italien är sannolikare nu än före mötet. Det viktigaste är enligt honom att sända att tydligt budskap till den italienska regeringen.

I ett gemensamt ställningstagande skriver finansministrarna att de ser fram emot en öppen och konstruktiv dialog mellan Italien och EU-kommissionen.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno hoppas att dialogen med Italien ska övertyga marknaden om att Italien förbinder sig vid att upprätthålla sunda statsfinanser.

Hoppa över Twitterpostning

Italien vägrar att backa

Den italienska regeringen visar ändå inga tecken på att backa i fråga om budgeten. Finansminister Giovanni Tria betonade att Italiens statsskuld kommer att minska som ett resultat av den stimulerande budgeten.

Det här är stick i stäv med vad EU-kommissionen anser. Enligt kommissionen borde Italien satsa på att minska på det offentliga underskottet, inte att öka det som man nu gör.

Skip Instagram post

Förhoppningen är att Italien ska vara villig att presentera ett nytt budgetförslag tills den 13 november då kommissionens tidsfrist löper ut.

Om Italien inte ändrar på sitt budgetförslag kommer landet sannolikt att utsättas för sanktioner från kommissionen.

Läs mera:

Italiens och EU:s flaggor samt en liten bild av Rikhard Husu

Kommentar: Italiens skuldberg väcker förfäran i Bryssel - samtidigt kan ett ingripande från EU stärka högerpopulisterna

Någon direkt krismedvetenhet går inte att skönja hos regeringen i Rom. Trots att Italien är Europas näst mest skuldsatta land så väntas landets offentliga underskott öka under de närmaste åren, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

  • Ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors startar i höst

    Den nya linjen kommer att gå två gånger i veckan.

    Den nya linjen mellan Vasa och Helsingfors kommer att gå två gånger i veckan och trafikeras av flygbolaget Norwegian. Det har en stor betydelse för Vasaregionen, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

  • Japans kronprinspar besöker Fiskars

    Paret ska ta del av den finska hälsovården och kulturen.

    Det japanska kronprinsparet är i Finland den 2-5 juli och träffar president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Gullranda i Nådendal den 3 juli. De åker även till Fiskars under sitt Finlandsbesök.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes