Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk Hornet-pilot om Natos storövning: Värdefull erfarenhet för oss

Överstelöjtnant, piloten Saku Joukas vid en F-18 Hornet vid Örlands flygbas i Norge.
Överstelöjtnant Saku Joukas leder den finländska flygavdelningen på Ørland. Överstelöjtnant, piloten Saku Joukas vid en F-18 Hornet vid Örlands flygbas i Norge. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

Finländska Hornet-piloter flyger dagligen tillsammans med Nato-kolleger under den pågående Trident Juncture-övningen i Norge. Den finländska avdelningschefen beskriver övningen som en värdefull erfarenhet.

- Alla våra flyguppdrag är uppbyggda så att också marinen och arméns enheter är med hela tiden. Det har varit en värdefull erfarenhet för oss, berättar överstelöjtnant Saku Joukas.

Han leder den finländska flygavdelningen som är stationerad på den norska flygbasen på Ørland utanför Trondheim under övningen.

De finländska piloterna flyger övningsuppdrag varje dag tillsammans med Nato-kolleger från Norge, Storbritannien, Nederländerna och USA.

F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

I det här sammanhanget spelar det ingen roll att Finland inte är Nato-medlem. I övningsuppdragen deltar också svenska JAS Gripen-plan och Nato-plan stationerade i Rovaniemi och Luleå.

- Vi ingår i olika multinationella flygavdelningar där vi genomför våra uppdrag, samarbetet är verkligen smidigt. Oftast är det den norska F-16-flottiljen som gör finländarna sällskap i luften, säger Joukas.

För första gången på flera år har USA skickat ett hangarfartyg till den norska atlantkusten. Men för de finländska piloterna har det inte varit aktuellt med några besök ombord.

Flygbasen med ett mörkt förflutet...

Flygbasen på Ørland började byggas under andra världskriget, då Norge var ockuperat av Nazityskland. Sedan dess har basen vuxit och ändrat skepnad betydligt.

Miehistön jäsen Yhdysvaltain merijalkaväen Hercules C-130 lentokoneessa. Norjan ilmatilassa.
Miehistön jäsen Yhdysvaltain merijalkaväen Hercules C-130 lentokoneessa. Norjan ilmatilassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,flygplan,USA:s marinkår,KC-130 Hercules

Ørland är idag den viktigaste militära flygbasen i Norge och fungerar som permanent underhållsstation för den amerikanska marinkåren och Natos strategiska AWACS-övervakningsplan.

Yhdysvaltalainen AWACS-tiedustelukone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Ett amerikanskt övervakningsplan på Ørlands flygbas. Yhdysvaltalainen AWACS-tiedustelukone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Airborne Early Warning,Nato,Trident Juncture 2018,USA:s flygvapen,USA,flygplan,militärflygplan

Byggnader och andra installationer får vi inte ta några bilder på överhuvudtaget, och AWACS-planen får vi bara fotografera på avstånd. Särskilt de amerikanska planen är välbevakade.

...och framtida bas för Norges F-35

Ørland väntas få ännu större betydelse i framtiden, när det norska flygvapnets F-35-jaktplan baseras här.

Amerikanska stridsflyg av modellen F35.
Amerikanska stridsflyg av modellen F35. Bild: All Over Press F-35A Lightning II,militärflygplan,militär,flygplan

Amerikanska F-35 är också en av kandidaterna när Finland ska köpa nya jaktplan om några år. Men de finländska piloterna har åtminstone inte den här gången fått ta en titt på de norska nyinköpen.

- F-35-planen är i tryggt förvar på en plats som de kallar Fort Knox här på basen, skrattar Saku Joukas.

F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

Han räknar med att det ännu blir många övningsuppdrag för honom och de finländska kollegerna innan det är dags att ta farväl av Hornet-planen på riktigt.

- Visst har den tanken funnits hos oss redan i flera år, planen har ju en begränsad teknisk och operativ livslängd. Men än så länge fungerar allt ombord som det ska, säger Saku Joukas och nickar mot sitt plan.

Läs också