Hoppa till huvudinnehåll

Ibrahimovics avslöjande: VM var aldrig på tapeten – försökte lura alla med sina uttalanden

Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic besökte Ryssland under VM, men enbart för sponsoruppdrag. Zlatan Ibrahimovic. Bild: EPA Zlatan Ibrahimović

En stor del av vårsäsongen dominerade Zlatan Ibrahimovics öppningar för en landslagsåterkomst rubrikerna i Sverige. Nu säger 37-åringen att han bara bluffade och att förbundet försöka övertala honom under kvalet. ”Jag höll det levande och det var roligt”, säger han.

I slutet av april bekräftade svenska fotbollsförbundet att Zlatan Ibrahimovic inte kommer att spela i VM i Ryssland. Därmed tog också en lång katt och råtta-lek mellan stjärnan och medierna slut.

Nu säger Ibrahimovic i en intervju att alltihop var en lögn.

– Det var roligt medans det pågick, för jag höll det lite levande. Men mitt svar från första samtalet var nej, det var inte intressant. Det kunde varit VM, EM, det kunde handlat om en match. Jag sa nej, säger han på Fotbollskanalens webbplats.

Förbundet ringde under kvalet

Efter EM-slutspelet 2016 tackade Ibrahimovic för sig i landslaget, men under ungefär en månads tid förra vårvintern höll 37-åringen spekulationerna vid liv.

Det var i samband med att Ibrahimovic gick till LA Galaxy och tiden efter det som svensken upprepade gånger flörtade med den svenska publiken. Nu menar Ibrahimovic att hans skadehistorik – före flytten till Los Angeles hade han knäproblem – glömdes bort.

– När VM kom in i bilden så glömde folk bort det totalt. Det handlade om: ska han spela eller ska han inte spela? Vad folk inte vet, om vi rullar tillbaka, jag slutade två år innan VM kom. På ett tydligt sätt.

Zlatan Ibrahimovic.
ZLatan Ibrahimovic spelade sin sista landskamp mot Belgien i EM 2016. Zlatan Ibrahimovic. Bild: EPA Zlatan Ibrahimović

Enligt Ibrahimovic fick han samtal från förbundshåll under VM-kvalet.

– Under första samtalet sa jag: ”Lyssna, jag har slutat. Jag har inte en enda tanke i huvudet på att jag ska komma tillbaka och spela”. Och då hade jag nyss börjat att spela lite fotboll.

Bäste landslagsmålskytt

Det var våren 2017 som Ibrahimovic åkte på en svår knäskada i en match för Manchester United. I slutet av samma år återvände han till Uniteds trupp, men kroppen klarade inte av att prestera på den nivå som krävs i Premier League.

– Jag blev uttagen i varje match, men jag gick självmant till José Mourinho och sa: "Med all respekt för dig och med all respekt jag har i laget: Jag kan inte ge dig den Zlatan du hade innan". Jag kände mig inte bekväm. Det kändes inte stabilt. Jag sa till Mourinho: "Välj någon annan. Hundra procent, han kommer att göra det bättre än jag".

Efter flytten till USA har Ibrahimovic gjort avtryck i MLS. Med 22 mål och 7 assist på 27 matcher har han varit en viktig spelare för LA Galaxy.

I landslaget är han alla tiders svenska målskytt. På sina 116 landskamper gjorde han 62 mål.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport