Hoppa till huvudinnehåll

KPV steg till ligan – nu måste staden sätta arenan i skick

Centralplan i Karleby
Karleby centralplan. Centralplan i Karleby Bild: Nathalie Lindvall kpv

KPV steg till fotbollsligan och nu måste staden gå in med pengar för att få centralplan i godtagbart skick. Nästa år ska man satsa på nya läktare och året efter det på belysningen.

Karleby stad ska reservera 700 000 euro för nya läktare för 800 personer i nästa års budget och 200 000 för belysningen år 2020. Det är stadsdirektörens förslag till styrelsen som möts på måndag kväll.

Utöver det ska det göras mindre reparationsarbeten.

Det här handlar om lösningar på kort sikt. På lång sikt ska man satsa på en ny stadion i anslutning till idrottsgården.

I beredningen konstateras att man ska försöka få gräset på centralplan i spelbart skick så snabbt som möjligt på våren.

Om det behövs en reservplan fungerar inte Sandhagen i Karleby, konstateras det. I så fall måste man söka sig till en plan som möter ligans krav, till exempel i Vasa eller Seinäjoki.

Ingen belysning - tvingas använda reservarena på hösten

Enligt beredningen tycks man räkna med att ligan inte kommer att kräva belysning redan nästa säsong. Belysning är ett av kriterierna för ligaspel, men åtminstone tidigare har man kunnat få dispens.

Mikko Aitkoski, licenschef på Bollförbundet, hänvisar till reglementet och konstaterar att arenan måste ha en belysning på minst 800 lux.

Om arenan inte har det måste man från och med den 1 september spela sina hemmamatcher på en arena som har tillräcklig belysning.

- Det att ens hemmaplan saknar till exempel belysning eller uppvärmd plan betyder inte automatiskt att man inte får spela där. Men föreningarna måste anmäla en reservarena på vilken man kan spela sina matcher enligt matchprogrammet. Dessutom måste man ha en uppdaterad plan på hur bristerna på den egna hemmaplanen ska åtgärdas, säger Aitkoski.

Som exempel kan tas att PS Kemi under den gångna säsongen tvingades spela en del hemmamatcher i Uleåborg och i Rovaniemi. Även TPS och Ilves använde sina reservarenor i april i år.

Stadion ska stå klar senast 2022

Karleby kommer att satsa stort på idrotten de närmaste åren. Idrottsparken ska enligt planerna byggas ut för sammanlagt 32-33 miljoner euro enligt fullmäktigeordförande Bjarne Kallis (Saml).

- Hybridhallen som också omfattar en ny fotbollsstadion för 4000 personer ska stå klar 2021 eller senast 2022, säger Kallis.

Politiker Bjarne Kallis
Bjarne Kallis. Politiker Bjarne Kallis Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Bjarne Kallis

Det lönar sig inte att snåla enligt Kallis när man bygger en ny anläggning, det rådet har man fått från både Seinäjoki och Vasa.

Firandet är öppet ännu

Någon form av officiellt firande från stadens sida kommer att ske men det är ännu oklart på vilket sätt ligaplatsen uppmärksammas.

- Det kommer säkert goda och vilda förslag på stadsstyrelsens möte ikväll, säger stadsstyrelsens ordförande Reino Herlevi (C).

- En större fråga är hur vi skall vinna ligaguldet säsongen 2019, säger Herlevi.

Artikeln uppdaterad kl. 15.08 med Mikko Aitkoskis kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten