Hoppa till huvudinnehåll

Män dör oftare av hudcancer – orsaken till skillnaden mellan könen oklar

Tomma läktare vid friidrotts-VM 2013
Det är mer sannolikt att män dör av hudcancer än kvinnor. Tomma läktare vid friidrotts-VM 2013 Bild: EPA / All Over Press tomma läktare

Antalet dödsfall till följd av hudcancer stiger bland män. Bland kvinnor ökar dödligheten långsammare – eller till och med minskar.

Det har blivit vanligare att män dör av hudcancer, och antalet dödsfall har stigit sedan år 1985. Det här visar en ny undersökning som presenterades på en medicinkonferens i Storbritannien på söndagen.

Orsaken varför det finns en skillnaden mellan könen är oklar, men det kan bero på att det är mindre sannolikt att män skyddar sig från solen.

– Män följer inte heller alltid de hälsovarningar och rekommendationer som myndigheter ger, säger den ledande forskaren Dorothy Yang från Royal Free London NHS Foundation Trust till AFP.

En ökning på åtminstone 50 procent i flera länder

Mer än 90 procent av hudcancerfallen orsakas av skada från solen eller andra källor av UV-strålning, till exempel solarium.

I åtta av de 18 länder som undersöktes har dödsfallen till följd av hudcancer ökat med åtminstone 50 procent under de senaste 30 åren.

I Irland och Kroatien fördubblades dödsfallen, i Nederländerna ökade dödsfallen med 60 procent och i Belgien och Frankrike med 50 procent.

I Spanien och Storbritannien har dödsfallen ökat mest – med hela 70 procent.

Lite bättre siffror i Australien

I Australien dog sex av 100 000 män i sjukdomen under 2013-2015. Det här är endast en ökning på 10 procent jämfört med de tidigare 30 åren.

Forskaren Dorothy Yang säger att man i Australien är bra på att uppmuntra smart beteende i solen.

– De har haft många stora kampanjer i media sedan 1970-talet, säger hon.

Dödsfallen till följd av hudcancer bland australienska kvinnor har minskat med 10 procent under de senaste 30 åren.

Färre kvinnor dör i sjukdomen – på vissa håll ökar dödsfallen ändå

I Österrike har dödligheten till följd av hudcancer bland kvinnor minskat med 9 procent, i Tjeckien med 16 procent och i Israel med 23 procent.

I somliga länder, bland annat Rumänien, Sverige och Storbritannien, ökade dödligheten något.

I vissa soldyrkande länder ökade ändå dödsfallen bland kvinnorna likt männen. I Nederländerna ökade dödligheten med 58 procent, i Irland med 49 procent, i Belgien med 67 procent och i Spanien med 74 procent.

– Forskare undersöker för tillfället om biologiska faktorer och gener har en betydelse och effekt för insjuknandet i hudcancer, men resultaten hittills är tveksamma, säger forskare Dorothy Yang.

Källa: AFP