Hoppa till huvudinnehåll

Män dör oftare av hudcancer – orsaken till skillnaden mellan könen oklar

Tomma läktare vid friidrotts-VM 2013
Det är mer sannolikt att män dör av hudcancer än kvinnor. Tomma läktare vid friidrotts-VM 2013 Bild: EPA / All Over Press tomma läktare

Antalet dödsfall till följd av hudcancer stiger bland män. Bland kvinnor ökar dödligheten långsammare – eller till och med minskar.

Det har blivit vanligare att män dör av hudcancer, och antalet dödsfall har stigit sedan år 1985. Det här visar en ny undersökning som presenterades på en medicinkonferens i Storbritannien på söndagen.

Orsaken varför det finns en skillnaden mellan könen är oklar, men det kan bero på att det är mindre sannolikt att män skyddar sig från solen.

– Män följer inte heller alltid de hälsovarningar och rekommendationer som myndigheter ger, säger den ledande forskaren Dorothy Yang från Royal Free London NHS Foundation Trust till AFP.

En ökning på åtminstone 50 procent i flera länder

Mer än 90 procent av hudcancerfallen orsakas av skada från solen eller andra källor av UV-strålning, till exempel solarium.

I åtta av de 18 länder som undersöktes har dödsfallen till följd av hudcancer ökat med åtminstone 50 procent under de senaste 30 åren.

I Irland och Kroatien fördubblades dödsfallen, i Nederländerna ökade dödsfallen med 60 procent och i Belgien och Frankrike med 50 procent.

I Spanien och Storbritannien har dödsfallen ökat mest – med hela 70 procent.

Lite bättre siffror i Australien

I Australien dog sex av 100 000 män i sjukdomen under 2013-2015. Det här är endast en ökning på 10 procent jämfört med de tidigare 30 åren.

Forskaren Dorothy Yang säger att man i Australien är bra på att uppmuntra smart beteende i solen.

– De har haft många stora kampanjer i media sedan 1970-talet, säger hon.

Dödsfallen till följd av hudcancer bland australienska kvinnor har minskat med 10 procent under de senaste 30 åren.

Färre kvinnor dör i sjukdomen – på vissa håll ökar dödsfallen ändå

I Österrike har dödligheten till följd av hudcancer bland kvinnor minskat med 9 procent, i Tjeckien med 16 procent och i Israel med 23 procent.

I somliga länder, bland annat Rumänien, Sverige och Storbritannien, ökade dödligheten något.

I vissa soldyrkande länder ökade ändå dödsfallen bland kvinnorna likt männen. I Nederländerna ökade dödligheten med 58 procent, i Irland med 49 procent, i Belgien med 67 procent och i Spanien med 74 procent.

– Forskare undersöker för tillfället om biologiska faktorer och gener har en betydelse och effekt för insjuknandet i hudcancer, men resultaten hittills är tveksamma, säger forskare Dorothy Yang.

Källa: AFP

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa