Hoppa till huvudinnehåll

Sista chansen för Moderaterna att bilda regering - Sverigedemokraterna fortsätter kräva inflytande

Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens. Bild: Patrik C Österberg / IBL Ulf Kristersson,Moderaterna,partiledare

Den senaste svängen i den utdragna svenska regeringsbildningen är att talman Andreas Norlén låter riksdagen rösta om moderaternas Ulf Kristersson som statsminister.

I praktiken innebär det att Norlén ger Kristersson fram till måndag nästa vecka för att sätta ihop ett regeringsalternativ. Därefter kan riksdagen rösta om statsministern tidigast onsdag nästa vecka.

Enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, är det ovanligt att den svenska riksdagen får rösta om den nya statsministern.

– Så vitt jag vet har det inte hänt tidigare att man haft en omröstning där statsministerkandidaten inte blivit godkänd, säger von Schoultz.

Statsvetaren Åsa von schoulz
Åsa von Schoultz. Statsvetaren Åsa von schoulz Bild: Robert Seger statsvetaren åsa von schoulz

För tillfället finns det en stor risk att Ulf Kristersson inte får tillräckligt med stöd i riksdagen.

– Nu har man tagit det nästa steget och lämnat fasen av att tala och diskutera som man brukar göra i den svenska kulturen för att lösa problem. Det sista steget som nu måste göras är att gå till omröstning i riksdagen.

Det är ett väldigt låst och besvärligt läge.― Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap

Då riksdagen går till omröstning är det möjligt att ha fyra omröstningar innan det blir ett extra val.

Splittras Alliansen?

Enligt von Schoultz är det uppenbart att det finns en stark splittring inom Alliansen och att den riskerar att splittras helt och håller efter nästa veckas omröstning.

– Centerpartiet och Liberalerna är inte speciellt intresserade av att ha en regering som Kristersson vill föra fram.

Det är inte säkert exakt hur Ulf Kristerssons förslag ser ut men högst antagligen kommer det vara ett förslag där Moderaterna och Kristdemokraterna kommer vara beroende av stöd både från allianspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, men också från Sverigedemokraterna.

– Det ser inte speciellt ljust ut för Kristersson i det här läget eller Alliansen i det långa loppet, säger von Schoultz.

Talmannen Andreas Norlén bjuder Ulf Kristersson (M) på kaffe.
Talman Andreas Norlén och Ulf Kristersson. Talmannen Andreas Norlén bjuder Ulf Kristersson (M) på kaffe. Bild: EPA Andreas Norlén,Ulf Kristersson,talman,Fika

Är det här Sverigedemokraternas öppning?

Enligt von Schoultz finns det en klar öppning för Sverigedemokraterna, men allt beror på vad Ulf Kristersson är beredd att göra. Jimmie Åkesson, partiordförande för Sverigedemokraterna kräver inflytande eller garanti om att deras politik kommer bli tillgodosedd i den regering som bildas.

– Klart det finns en öppning för samtal och möjligtvis förhandlingar, men när Kristersson tar det steget förlorar han stödet från både Centern och Liberalerna ifall de står fast vid vad de sagt tidigare, säger von Schoultz.

– Det är ett väldigt låst och besvärligt läge.

Ifall Ulf Kristersson inte lyckas med att få ett godkännande till sitt regeringsförslag går bollen tillbaka till talmannen Andreas Norlén.

– Då har man avfärdat Alliansen eller åtminstone en regering ledd av Moderaterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes