Hoppa till huvudinnehåll

Testa dig själv: Är du republikan eller demokrat, Beyoncé eller Chuck Norris? Sju frågor avslöjar splittringen inför mellanårsvalet

Människor förhandsröstar i en vallokal i Orange County i Kalifornien.
Förhandsröstande väljare i Orange County i Kalifornien. Rekordmånga väljare har valt att förhandsrösta i årets mellanårsval. För många är det omöjligt att rösta på valdagen på grund av jobb eller långa avstånd till vallokalerna. Människor förhandsröstar i en vallokal i Orange County i Kalifornien. USA,Mellanårsvalet i USA 2018,förhandsröstning

Ett historiskt oenigt amerikanskt folk ska rösta i det amerikanska kongressvalet den 6 november. Demokrater och republikaner är allt mer splittrade i de stora frågorna, vare sig det handlar om aborträtten, klimatförändringen eller landets vapenlagar. Testa om du är mer lik republikanerna eller demokraterna i de stora frågorna.

Den 6 november går USA till så kallat mellanårsval, alltså det kongressval som ordnas i mitten av presidentens mandatperiod.

På spel står alla 435 platser i representanthuset och 35 av 100 platser i senaten.

Vi har samlat sju heta frågor, både gamla och nya, som visar hur amerikanerna inför valet är allt mer splittrade enligt partigränser.

Åsna eller elefant? Vilken är du mer lik?

Borde invandringen begränsas? Hur borde vapenfrågan lösas och hur ska klimatförändringen tacklas? Hur förhåller du dig till Donald Trump som president?

Vi frågade unga amerikaner hur de förhåller sig till de stora frågorna inför kongressvalet den 6 november. Då står alla 435 platser i representanthuset och en tredjedel av senaten på spel.

Du får själv ta ställning och avgöra vem du tycker har rätt i ödesfrågorna.

Påstående /7, längd sekunder.
Publicerad 5.11.2018
Redaktör: Simo Ortamo
Grafisk planering: Juha Rissanen
Teknisk implementering: Teemo Tebest
Intervjuer: Paula Vilén
Video: Nina Svahn
Översättning: Viktor Heikel, Petter West

Vi frågade unga amerikaners åsikter om sju heta politiska frågor.

Grafik över stöd och motstånd i abortfrågan i USA.
Grafik över stöd och motstånd i abortfrågan i USA. Grafik,Mellanårsvalet i USA 2018,abort

USA:s högsta domstol slog i fallet Roe v. Wade år 1973 fast att det inte är grundlagsenligt att förbjuda abort.

Sen dess har ändå kampen om abort bara hårdnat.

Kampen i abortfrågan har därför långt handlat dels om lokal lagstiftning, dels om utnämningarna ab nya domare till högsta domstolen.

En majoritet i högsta domstolen har länge ansett att frågan är avgjord.

I och med att president Donald Trumps kontroversiella kandidat Brett Kavanaugh utsågs till domstolen antas nu en majoritet av domarna vara för att ompröva abortfrågan och göra det möjligt att införa abortförbud.

Läs också: Kontroversielle Brett Kavanaugh invald i Högsta domstolen i USA - de som motsatte sig får en skopa ovett av Donald Trump

Grafik över klimatförändringsåsikterna i USA.
Grafik över klimatförändringsåsikterna i USA. Grafik,Mellanårsvalet i USA 2018,klimatförändring

President Donald Trump drog USA ur Parisavtalet som förbinder deltagarna att skära ner sina utsläpp av växthusgaser.

Trumps administration har också avskaffat flera andra lagar som begränsar utsläpp och förorening av luft och vattendrag.

Sen 2009 har kongressen inte ens försökt stifta nya lagar som begränsar utsläpp. Då föll ett lagförslag som skulle ha satt en övre gräns på USA:s växthusgasutsläpp och möjliggjort utsläppshandel direkt mellan företag.

Läs också:Trump har fattat sitt beslut – USA lämnar klimatavtalet

Grafik över åsikterna om hälsovård i USA.
Grafik över åsikterna om hälsovård i USA. Grafik,hälsovård,Mellanårsvalet i USA 2018

USA är det enda rika industrialiserade landet i världen som inte erbjuder hälsovård åt alla medborgare.

Republikanerna förde i fjol en hård kamp för att fälla ACA, eller Obamacare, som innebar att miljoner amerikaner för första gången hade tillgång till sjukförsäkring och utvidgade den offentliga hälsovården.

Försöken föll, tillsvidare, på interna meningsskiljaktigheter bland republikanerna. Partiets senatorer kunde inte enas om vad ACA ska ersättas med.

Läs också: Republikanerna fortfarande oeniga - hälsovårdsomröstning skjuts upp

Grafik över Donald Trumps popularitet bland demokrater och republikaner.
Grafik över Donald Trumps popularitet bland demokrater och republikaner. Donald Trump,Grafik,Mellanårsvalet i USA 2018

Mellanårsvalet ses alltid åtminstone delvis som ett val där folket betygsätter presidentens insatser. Presidentens parti backar ofta i mellanårsvalet.

En republikansk majoritet i både representanthuset och i senaten har inneburit att Trump har haft draghjälp med sin politik.

Om demokraterna vinner kontroll över någondera husen kan de förhala Trumps politik.

Om demokraterna vinner en majoritet i bägge husen kan det innebära att demokraterna inledde en process för att ställa Trump inför riksrätt.

Läs också: Trump inför riksrätt – hur sannolikt är det?

Grafik över åsikterna kring vapenlagstiftningen i USA.
Grafik över åsikterna kring vapenlagstiftningen i USA. Grafik,Mellanårsvalet i USA 2018,Vapenlagar

Det är lättare för privatpersoner att köpa vapen i USA än i något annat jämförbart land.

Efter skolskjutningen i Parkland i Florida sade Donald Trump att han kunde tänka sig striktare vapenlagar, bland annat mer noggranna bakgrundskontroller på människor som vill köpa vapen.

Inga nya vapenlagar har ändå fått vind i seglen i den republiknakskontrollerade kongressen. Trump har också sedermera hållit den republikanska linjen som förespråkar fler vapen, inte färre, som svar på masskjutningarna.

Läs också: Efter skolskjutningen i Florida satsar Trump på skolsäkerhet, men inte på vapenförbud

Grafik över stöd och motstånd för #metoo-rörelsen i USA.
Grafik över stöd och motstånd för #metoo-rörelsen i USA. #metoo,Mellanårsvalet i USA 2018,Grafik

Över 250 kända personer har anklagats för sexuella trakasserier sen #metoo-rörelsen började.

Även om rörelsen delvis har fått stöd bland bägge partierna har republikanerna kallat anklagelserna mot Donald Trump och Brett Kavanaugh för politiska häxjakter.

Både demokrater och republikaner i kongressen har tvingats avgå på grund av sexuella trakasserier. Skarpare lagar mot trakasserier har inte varit på kongressens agenda.

Läs också: Senator Franken avgår till följd av trakasserianklagelser

Grafik över åsikterna om invandring bland demokrater och republikaner i USA.
Grafik över åsikterna om invandring bland demokrater och republikaner i USA. Grafik,Mellanårsvalet i USA 2018,invandring

Invandring har blivit en av de hetaste frågorna inför mellanårsvalet. President Trump har krävt hårdare tag för att stoppa den asylkaravan som är på väg mot USA:s södra gräns.

Kongressen har inte klarat av att fatta avgörande beslut i invandringsfrågor på länge.

Samtidigt som gränsbevakningen har fått mer pengar har kongressen ändå inte budgeterat pengar för att finansiera Trumps mur vid gränsen mot Mexiko.

Under valkampen sade Trump att han skulle få Mexiko att betala för muren, men Mexikos ledning har inte vari benägen att stå för miljardnotan.

Läs också: Trump varnar Mexiko för centralamerikansk invandring: USA stänger gränsen och sätter in militären om inte Mexiko hejdar migrationen

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes