Hoppa till huvudinnehåll

Två nya tjänster som specialbarnträdgårdslärare i Vasa - resten av budgetförslaget gick vidare

Den tillfälliga korsningen Alskatvägen/Brändövägen. Mulet väder.
Den tillfälliga korsningen Alskatvägen/Brändövägen. Mulet väder. Bild: Yle/Filip Stén vägkorsning,Vasa,alskatvägen

Det blev inga stora förändringar i budgetförslaget när stadsstyrelsen i Vasa behandlade budgeten. Endast tjänster inom småbarnspedagogiken skapade omröstning.

Stadsdirektör Tomas Härys förslag till budget går vidare till stadsfullmäktige utan större förändringar. Den enda större fråga som stadsstyrelsen röstade om antalet specialbarnträdsgårdslärare.

Nämnden för småbarnsfostran och grundläggande utbildning önskade att fyra nya tjänster för specialbarnträdsgårdslärare skulle inrättas. Stadsdirektörens föreslog en i sitt budgetförslag medan Laura Ala-Kokko (De Gröna) föreslog att att alla fyra tjänsterna ska inrättas.

Det förslaget röstades ner, medan SFP:s förslag på två tjänster fick gehör.

- Jag är besviken över att vi inte beviljar alla fyra tjänster. Det handlar ändå inte om en så stor summa, omkring 117 000 euro, säger Ala-Kokko.

Laura Ala-Kokko.
Laura Ala-Kokko Laura Ala-Kokko. Bild: Yle/Kati Enkvist. ala-kokko

Mera stöd till barnen

Ala-Kokko säger att de signaler man fått från småbarnspedagogiken är att det behövs mera stöd till barn. Och man har redan gjort stora nedskärningar inom småbarnspedagogik och skola.

- Den utgiften som fyra tjänster hade inneburit skulle vi säkert tjäna in på minskade kostnader för barnskydd. Så det här gör mig lite ledsen.

Ishallen får sex miljoner euro och renoveringen av Styrelsegården knappa fem miljoner. Vägbygget på Alskatvägen och Brädövägen får fyra miljoner euro under nästa år.

Välgrundade beslut

I år behandlades budgeten på ett annat sätt än tidigare. Förra veckan gick stadsstyrelsen igenom budgeten och styrelsemedlemmarna hade möjlighet att ställa frågor till tjänstemännen.

- Det känns som om vi verkligen hade en bra möjlighet att sätta oss in budgetens innehåll och ta välgrundade beslut, säger Ala-Kokko.

Förra veckan godkände stadsstyrelsen en höjning av skattesatsen från 20 till 20,5 procent. Ett förslag som stadsfullmäktige tar ställning till nästa vecka.

Kan inte leva på ingenting

Laura Ala-Kokko anser att skattehöjningen är välgrundad och investeringarna välavvägda.

- Det är viktigt att vi skär ner i investeringarna i det här läget.

Ala-Kokko säger att alla nu ändå förstår att man inte bara kan spara och spara. De tidigare sparåtgärderna märks bland personalen.

- Det var smart av stadsdirektören att föreslå en skattehöjning. Man kan inte leva på ingenting, till slut blir situationen hopplös. säger Ala-Kokko.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten