Hoppa till huvudinnehåll

USA går till mellanårsval – vad står på spel och vem ger mätningarna ett försprång?

USA:s president Donald Trump på valmöte.
Donald Trump har deltagit i tiotals valmöten för olika republikanska kandidater runt om i landet inför mellanårsvalet. En förlust i valet skulle skada hans möjligheter att driva sin politik som han önskar. USA:s president Donald Trump på valmöte. Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON USA,Mellanårsvalet i USA 2018,Donald Trump

I USA verkar mellanårsvalet bli en riktig nagelbitare. Insatserna är stora och valdeltagandet förutspås bli högt då amerikanska väljare ska betygsätta president Donald Trumps arbete i Vita huset, rösta vem som ska sitta i representanthuset och välja en tredjedel av senaten.

Allt tyder på att mellanårsvalet som ordnas tisdagen den 6 november i USA inte kommer att förlöpa riktigt som mellanårsvalen brukar.

Mellanårsvalen, som får sitt namn av att de ordnas mitt i presidentens mandatperiod, brukar oftast bemötas med rätt lamt intresse och lågt valdeltagande.

På grund av den hetsiga politiska stämningen, som bara har trissats upp sen presidentvalskampanjen 2016, är intresset för valet den här gången på topp.

Vad står då på spel i valet och vad kan man förvänta sig?

Hela representanthuset, en tredjedel av senaten

Republikanerna har för tillfället majoritet i både representanthuset och senaten.

I representanthuset har republikanerna 235 platser mot demokraternas 197 (sju platser är ofyllda av olika orsaker).

Majoriteten i senaten är mycket knappare, 50 republikaner mot 47 demokrater (och två obundna som hör till demokraternas block).

Republikanska kongressledarna Paul Ryan och Mitch McConnell.
Paul Ryan (t.v.) leder den republikanska majoriteten i representanthuset medan Mitch McConnell leder republikanerna i senaten. Republikanska kongressledarna Paul Ryan och Mitch McConnell. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Paul Ryan,Mitch McConnell,USA

Eftersom representanthusets mandatperioder bara är två år långa står alla 435 platser där på spel den 6 november.

Av senatens 100 platser står 35 på spel. 39 delstater väljer också guvernörer i samband med mellanårsvalet.

Potentiellt kan alltså stora delar av den politiska kartan ritas om i valet.

Om republikanerna förlorar en eller båda majoriteterna i kongressen kommer det att göra det ytterst svårt för Donald Trump att driva sin politik fram till valet 2020.

Får republikanerna godkänt eller underkänt?

Mellanårsvalet ses ofta som ett tillfälle för amerikanerna att betygsätta den sittande presidenten för de första två åren i Vita huset.

I år ses valet också som ett betyg för hela republikanska partiet, som sen 2016 har haft kontroll över statsmaktens tre högsta beslutsfattande organ.

Gör testet och se om du håller med demokrater eller republikaner i fler frågor: Är du åsna eller elefant?

Demokraterna har förutspått en så kallad blå våg i valet.

Demokraterna förknippas med färgen blå, medan republikanerna representeras av rött, och den blå vågen representerar en massiv missnöjesyttring mot de republikanska majoriteterna i kongressen och Donald Trump.

Högt valdeltagande

Missnöjet med både Trump och republikanerna är visserligen högt, men kommer det nu att innebära att den blå vågen sköljer bort republikanernas grepp om kongressen?

Av förhandsrösterna att döma kommer valdeltagandet att bli högt, högre än det har varit sen mellanårsvalen på det turbulenta 1960-talet.

Väljare i Kalifornien som röstar på förhand i mellanårsvalet.
Väljare förhandsröstar i Kalifornien. Antalet amerikaner som har valt att rösta på förhand är rekordhögt för ett mellanårsval, vilket tyder på att valdeltagandet i allmänhet blir högt. Väljare i Kalifornien som röstar på förhand i mellanårsvalet. Bild: EPA-EFE/EUGENE GARCIA USA,Mellanårsvalet i USA 2018

Över 30 miljoner amerikaner hade röstat redan på söndag, vilket är flera miljoner röster fler än under mellanårsvalet 2014.

Analytiker och tyckare brukar vara av den åsikten att ett högt valdeltagande gynnar demokraterna.

Partiet har också ett större stöd bland de unga, som också verkar rösta aktivare än under tidigare kongressval.

Demokraterna har dessutom samlat in en rekordstor kampanjkassa och har alltså mer pengar att sätta på reklam och valturnéer.

Det innebär ändå inte nödvändigtvis att man lyckas slå ut republikanernas majoriteter, för valmatematiken är mer komplicerad än så.

Aktivera egna väljare

Medan missnöjet med Trump och republikanerna är högt, har deras anhängare allt mer täta och övertygade led.

Det samma kan sägas om demokraternas inbitna väljare.

Flera opinionsmätningar visar att landet är mer delat enligt politiska skiljelinjer än under någon annan period sen inbördeskriget.

Läs också: Ska abort förbjudas och klimatförändringen bekämpas - sju frågor som avslöjar gapet mellan demokrater och republikaner inför mellanårsvalet

USA:s före detta president på valmöte i Georgia.
Barack Obama hör till de flitigaste demokratiska profilerna som har deltagit i valarbetet. I Georgia försökte han hjälpa demokratiska guvernörskandidaten Stacey Abrams vid ett valmöte i Atlanta. USA:s före detta president på valmöte i Georgia. USA,Mellanårsvalet i USA 2018,Barack Obama,Stacey Abrams

Att vinna nya väljare från det motsatta ledet är alltså inte lätt, och bägge partierna har koncentrerat sig på att försöka få de egna väljarna att rösta så aktivt som möjligt.

Vilket parti har då lyckats bättre med det arbetet enligt opinionsmätningarna?

Alla mätningar tyder på att demokraterna på nationell nivå får sex till tio procent fler röster totalt än republikanerna.

Men valet avgörs inte på nationell nivå, utan valdistrikt för valdistrikt.

Demokraterna tar representanthuset, republikanerna senaten?

De flesta opinionsmätningar och statistiska modeller gör gällande att demokraterna med mellan 80 och 85 procents sannolikhet lyckas knipa en majoritet i representanthuset.

Republikanerna har en ungefär lika stor sannolikhet att behålla sin majoritet i senaten.

Demokraterna borde vinna tre platser av republikanerna i senaten för att få en majoritet där.

Det som gör demokraternas utsikter för senaten sämre är att demokrater redan sitter på 23 av de 35 platser som nu står på spel.

Republikanerna behöver bara vinna åtta av de 35 senatorsvalen för att behålla greppet om senaten, demokraterna måste vinna 28 för en majoritet.

Demokraterna har alltså färre platser att vinna och fler att förlora, och kämpar dessutom i motvind i flera republikanska fästen.

Aktivitet under valdagen avgör

Flera av de här senatorsvalen i traditionellt republikanska distrikt är ändå enligt mätningarna mer jämna än på länge.

Och som alla ansvarskännande statistiker påpekar innebär en prognos aldrig någon garanti, utan alltid högst en väl argumenterad och faktabaserad gissning.

Ett gott exempel är presidentvalet år 2016.

Även om de flesta välgjorda prognoserna före presidentvalet visade sig stämma på nationell nivå, alltså i antalet totala röster för vardera kandidaten, avgjordes valet i praktiken av 70 000 väljare i tre distrikt.

Hillary Clinton fick totalt nästan 3 miljoner fler röster än Donald Trump, men Trump knep rätt distrikt och sitter idag i Vita huset.

Oberoende av mätningarna avgörs valet alltid först på valdagen och därför är mellanårsvalet en nagelbitare in i det sista.

Källor: The Upshot, 538, New York Times, Washington Post, ABC News, Fox News, NBC News

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes