Hoppa till huvudinnehåll

Vuojärvi hyllar den blåvita hockeyns talangproduktion: ”Pendeln har vänt och det ska vi vara tacksamma för”

Jukka Jalonen lägger ut texten för U20-landslaget.
Jukka Jalonen brukar vara synonymt med framgång, här tillsammans med U20-landslaget 2016. Jukka Jalonen lägger ut texten för U20-landslaget. Bild: YLE/AnttiKoivukangas juniorlejonen

November betyder inte bara landslagsfotboll utan även landslagsishockey. Jukka Jalonen matchar sitt första Lejonlag i Helsingfors under sin andra sejour som landslagslots. Christian Vuojärvi uttrycker sin entusiasm över en spelmässig trend i det senaste avsnittet av Yle Sportens podd.

Vuojärvi kommer att referera Helsingfors EHT-turnering och ser fram emot det som komma skall.

Han är dessutom eld och lågor över den första tredjedelen i den inhemska ligan.

– Det finns många lag som spelar en fräsch ishockey i ligan just nu. En internationell ishockey där spelet både är snabbt och vänder snabbt. Den omständiga trap-hockeyn med mycket burskydd som blev bekant från Lauri Marjamäkis första år verkar ha börjat lysa med sin frånvaro, säger Vuojärvi

– Om spelarna fostras så här i den fostrarliga som den finländska ligan är kommer de att vara mer redo för de utmaningar som väntar i till exempel NHL eller vid VM-turneringar. Kärpät har gått i bräschen för den här utvecklingen, men HPK och Ilves har lyckats bra under hösten, påpekar han.

Ilves gör mål mot HIFK.
Vuojärvi: Ilves ett utropstecken. Ilves gör mål mot HIFK. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Ilves (Ishockey),HIFK Hockey

Han är också beredd att dra resonemanget längre, tillbaka till de ekonomiska vinster som ishockeyförbundet gjorde vid senaste hemma-VM.

– Finland gjorde rätt i att satsa pengar på talangutveckling och talangtränare ute på fältet. Vi har sett vilka steg den finländska talangproduktionen har tagit de senaste åren. Förr var vi världsmästare på att producera spelartyper som Antti Pihlström, energiska lirare med brister i teknik och spelsinne. Pendeln har vänt, det ska vi vara tacksamma för, konstaterar Vuojärvi.

Arenabygget i Karleby sent ute

Under november kommer Finlands fotbollsherrar också att avsluta Nations League-gruppspelet och även det diskuterar Vuojärvi och Antti Koivukangas i veckans avsnitt.

Inledningsvis var förhållanden för ligaspel i Karleby på tapeten och här var Koivukangas lite förvånad över att man agerar först nu.

– Det känns lite kortsiktigt. Att man agerar när avancemanget redan blivit verklighet. Hade man haft en långsiktig plan för arenaprojekt och en hållbar vision för vad man vill göra hade pusselbitarna redan varit på plats.

– Nu rustar man upp en föråldrad arena med resurser från staden för att tillfälligt kunna spela ligafotboll på Centralplan i väntan på det ambitiösa projekt som förhoppningsvis blir verklighet kring 2021 eller 2022 med en multiarena norr om ”Sunti”, förklarar Koivukangas.

Centralplan i Karleby
Centralplan ska rustas upp. Centralplan i Karleby Bild: Nathalie Lindvall kpv

Han understryker också att KPV:s avancemang bara bekräftat Karlebys status som en sann idrottsort med tanke på att Hermes spelar Mestishockey och Tiikerit spelar volleyboll på högsta nivå i Finland.

– Dessutom vet vi inte hur det blir med Kronoby kommun och IK Myrans hemmaarena. Plötsligt spelas det en hel del herr- och damligafotboll i Karleby i vår, säger han.

Koivukangas och Vuojärvi tar också upp NHL:s gästspel i Helsingfors och speglar det mot NFL:s besök i London och La Ligas och Premier Leagues förhoppningar att spela matcher på den nordamerikanska kontinenten.

Vad handlar det om?

Hoppa över Twitterpostning

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Ibland medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport