Hoppa till huvudinnehåll

100 000 euro för svensk betjäning vid ÅUCS - kulturfonden stöder Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts språksatsning

Åbo universitetscentralsjukhus.
Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Yle/Lotta Sundström åbo universitets centralsjukhus

Svenska Kulturfonden stöder Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt med 100 000 euro. Pengarna ska användas för att hjälpa sjukhuspersonalen att bli bättre på att betjäna svenskspråkiga patienter på deras modersmål.

Sjukvårdsdistriktet vill sänka tröskeln och förbättra förmågan att kommunicera på svenska med hjälp av det treåriga projektet "Hallå! Jag praktiserar på svenska".

– Det är alltid en utmaning att diskutera komplexa och svåra saker på ett språk som inte är ens modersmål, vilket gäller för båda parter, både personal och patient, säger tillförordnade förvaltningsöverskötare Wiveka Kauppila vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Kauppila lyfter fram att kommunikation överlag är ytterst viktigt inom vården. Patienter måste förstå och bli förstådda.

Hallå-projektet ska erbjuda personalen och studeranden alternativa sätt att lära sig svenska. Metoderna man satsar på är simulering, läsecirklar, diskussionsgrupper, arbetsrotation och positiva kulturella händelser som teaterbesök och besök vid svenskspråkiga arbetsmiljöer.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland