Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi: Elva vill efterträda Mikko Hupa som rektor

åa
åa Bild: Yle/Andy Ödman åa

Från och med den 1 augusti 2019 kommer Åbo Akademi att ha en ny rektor. Universitetet meddelar nu att det är elva kvar om budet. Endast två av de sökande har tillåtit sitt namn att bli publicerat: professorerna Mikael Lindfelt och Fritjof Sahlström.

ÅA:s nuvarande rektor Mikko Hupa meddelade själv i början av oktober att han inte kommer att fortsätta på posten efter sin nuvarande mandatsperiod.

– Att vara rektor för ÅA är en post på fem år och det är en för lång tid för mig nu. Från början var det också helt klart att det här var min tjänstgöringsperiod som rektor, förklarade Hupa för Yle Åboland då.

Åbo Akademi inledde samtidigt en rekryteringsprocess och ansökningstiden löpte ut i går. ÅA meddelar nu att elva personer sökt jobbet.

Av dem har två tillåtit sitt namn att publiceras: professor Mikael Lindfelt, dekanus för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid ÅA samt professor Fritjof Sahlström, dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, likaså vid ÅA.

Porträtt Mikael Lindfelt.
Mikael Lindfelt. Porträtt Mikael Lindfelt. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Mikael Lindfelt
Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet.
Fritjof Sahlström. Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Bild: Yle / Julie Ebbe fritjof sahlström

De övriga nio önskade att namnet inte ska bli offentligt i detta skede av rekryteringsprocessen.

Styrelseordförande Wilhelmsson nöjd

– Jag är glad att så många starka och kompetenta personer intresserar sig för rektorsuppdraget vid Åbo Akademi, säger Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Akademin är ett mångvetenskapligt och internationellt universitet med ett särskilt uppdrag att värna om landets tvåspråkighet och det är särskilt viktigt att ha en stark ledare som har känsla för både vetenskap och utbildning.

Enligt Åbo Akademi är målet att välja ny rektor inom mars 2019.

Styrelsens nomineringsutskott väljer ut de kandidater som kallas på intervju och som senare genomgår en lämplighetsprövning. I februari för universitetskollegiet en diskussion med de utvalda kandidaterna.

Läs mera:

mikko hupa

Mikko Hupa: Att vara rektor för Åbo Akademi är inget pensionärsjobb

Sedan i lördags har Åbo Akademi börjat leta efter avgående rektor Mikko Hupas efterträdare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland