Hoppa till huvudinnehåll

Arga puertoricaner kan avgöra mellanårsvalet i Florida – “Det var som ett oväntat slag rakt i magen när Trump påstod att dödssiffran efter orkanen Maria var en lögn”

I Florida är spänningen stor inför dagens mellanårsval, eftersom valutgången i vågmästarstaten alltid är mycket osäker. Den här gången är det ändå en specifik befolkningsgrupp som kan avgöra valet. Antalet puertoricanska invånare i Florida har ökat kraftigt under de senaste åren. Och deras motivation att rösta är större än någonsin. Orsaken stavas president Donald Trump.

Det sjuder av aktivitet på den lilla parkeringsplatsen i Pembroke Pines utanför Miami.

Tiotals puertoricaner är fullt upptagna med att dekorera sina bilar med flaggor och texter där deras landsmän uppmanas att rösta i mellanårsvalet.

Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA
Bilar dekoreras med puertoricanska flaggor Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt USA,Mellanårsvalet i USA 2018,Puerto Rico
Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA
Texter där puertoricaner uppmanas att rösta skrivs på bilfönstren Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt USA,Mellanårsvalet i USA 2018

Snart kommer bilarna att åka iväg i en karavan genom staden.

Valkaravaner är en tradition i Puerto Rico. På valdagen får alla ledigt från jobbet och de åker iväg i sina bilar, har roligt och uppmanar samtidigt människor att rösta.

Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA
Boricua vota betyder puerto ricaner rösta, Ordet boricua är ursprungsfolkets namn på Puerto Rico. Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

De som har samlats på parkeringsplatsen känner att det är viktigare än någonsin att uppmana sina landsmän att gå till valurnorna.

- Speciellt nu efter orkanen Maria måste vi hålla ihop och inte bara genom att rösta utan också hjälpa dem som finns kvar på ön, säger Geena Batista, som står och försöker få en enorm puertoricansk flagga att hållas upprätt genom bilfönstret.

- Vår röst är inte bara för våra liv här utan också för dem som vi lämnade kvar.

Trumps uttalande om dödssiffran droppen som fick bägaren att rinna över

Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA. Och så länge puertoricanerna bor på ön får de inte rösta i amerikanska val. Men så fort de sätter sin fot på fastlandet är det fritt fram att registrera sig som väljare.

För drygt ett år sedan orsakade den kraftiga orkanen Maria enorm förstörelse i Puerto Rico.

Och de amerikanska myndigheterna har kritiserats skarpt för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa puertoricanerna. Bland annat var ögruppen utan el i nio månader efter stormen.

Droppen som fick puertoricanernas bägare att rinna över var president Donald Trumps påstående om att dödssiffran på närmare
3 000 var påhittad av demokraterna för att få honom att se dålig ut.

Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA
Geena Batista. Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

- Ja, det var som ett oväntat slag rakt i magen, säger Geena Batista.

- Många samhällen på ön lider. Men inte bara de utan också deras familjer här på fastlandet. Att presidenten förnekar det lidandet, som om vi inte skulle vara människor, det gör ont.

Det här har fått puertoricanerna i Florida att aktivera sig som aldrig förr inför valet. Det säger Andrea Ruiz-Sorrentini som har forskat i hur puertoricaner, som har lämnat sina hem efter Maria, har anpassat sig till livet i Florida.

- Jag har sett mer politisk aktivitet bland dem. Dörrknackning och mycket annan aktivitet för att mobilisera väljare.

- Det här året kommer det att bli en ändring i politiken i Florida.

Enligt Ruiz-Sorrentini är klimatförändringen en stor valfråga för puertoricanerna. De har drabbats hårt av kraftiga orkaner och sett den förstörelse de åstadkommer.

Stormarna väntas bli kraftigare på grund av klimatförändringen och det kan vara förödande för ögruppen.

Andrea Ruiz-Sorrentini
Andrea Ruiz-Sorrentini. Andrea Ruiz-Sorrentini Bild: Yle/Pete Dhuy Mellanårsvalet i USA 2018

En styrka att räkna med i mellanårsvalet

Puerto Rico drabbades av en ekonomisk kris år 2006, som inte ännu har lättat. Ön har skulder för tiotals miljarder, tio procent av befolkningen är arbetslös och nästan 40 procent är beroende av matkuponger.

Sedan dess har över en miljon puertoricaner lämnat sina hem och slagit sig ner i Florida.

Efter orkanen Maria har det kommit ytterligare upp till 75 000 puertoricaner till delstaten. Så de är en styrka att räkna med i mellanårsvalet.

Puertoricanerna nafsar kubanerna i hälarna

På den lilla parkeringsplatsen i Pembroke Pines stiger spänningen. Och så är det dags att åka iväg. Under högljutt tutande åker ett 20-tal bilar iväg i långsam karavan.

Trots att karavanen täpper till en hel körfil är det bara glada miner, vinkande människor och tutningar som syns och hörs i de andra bilarna på vägen.

Puerto ricansk valkaravan
Under högljutt tutande åker valkaravanen iväg. Puerto ricansk valkaravan Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018
Puerto ricansk valkaravan
Valkaravanen täpper till en hel körfil. Puerto ricansk valkaravan Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

Puertoricanerna har blivit den snabbast växande latinamerikanska befolkningsgruppen i Florida och nafsar kubanerna, som är den största gruppen, i hälarna.

Under de senaste två åren har antalet röstberättigade puertoricaner i Florida ökat med 30 procent.

Känner sig som andra klassens medborgare

Valkaravanen når sitt mål. Vi möts av gungande salsarytmer och vickande höfter på den folkfest som ordnas på en stor sandplan.

Salsadansande puerto ricaner
Salsadansande på puertoricansk valfest. Salsadansande puerto ricaner Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

Det som blir tydligt när jag pratar med festdeltagarna är att relationen mellan Puerto Rico och USA är mycket problematisk.

Många känner sig som andra klassens medborgare, trots att de är amerikanska medborgare.

puerto rican på valtillställning
Keyvan Antonio Heydari. puerto rican på valtillställning Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

- Puerto Rico har alltid varit mellan två världar. Ön är inte en fullvärdig del av USA men inte heller ett självständigt land. En del människor säger att den är en borttappad koloni, säger Keyvan Antonio Heydari.

- Man ser nu att USA inte behandlar ön som landet borde. Det går inte att dölja det längre efter orkanen.

Han får medhåll av Angel Crespo.

- De amerikanska myndigheterna behandlar inte puertoricaner som vanliga medborgare.

- Därför måste vi rösta. Jag är inte nöjd över det som hände efter Maria men det är därför som puertoricanerna här inte bara ska klaga utan rösta.

puerto ricansk valtillställninga
Puertoricanska läckerheter säljs på folkfesten puerto ricansk valtillställninga Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018
Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA
Heidi Burgos och Angel Crespo Puerto ricaner redo för mellanårsval i USA Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

Puertoricanerna tenderar att rösta på demokraterna och därför tror man att de puertoricanska väljarna kan åstadkomma en så kallad blå våg i delstaten, det vill säga att demokraterna tar hem segern.

Puerto ricansk valtillställning
Puerto ricansk valtillställning Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Mellanårsvalet i USA 2018

Och det som alla här hoppas är att om tillräckligt många visar vad de anser och kräver att de behandlas lika som andra amerikaner, så måste politikerna lyssna.

- Om vi gör det i stora massor så kan vi få en förändring till stånd och vända det till vår fördel, säger Heidi Burgos.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes