Hoppa till huvudinnehåll

Arkitekt-Patte och den östnyländska plastikkirurgen Pale är tillbaka i ny humorserie

Humorkaraktären Svante Mattbäck i serien Stjärnorna på Knipan med tre mindre bollar med kvinnliga kraktärer. Skådespelare: Håkan Omars
Kommundirektören "Svante" är lika viktig av sig som förut. Humorkaraktären Svante Mattbäck i serien Stjärnorna på Knipan med tre mindre bollar med kvinnliga kraktärer. Skådespelare: Håkan Omars Bild: Dooning productions/kollage Lasse Grönroos Yle Fem,Reality,humor,en önskan

“På kommun”-Svante, “Arkitekt-Patte” och “Plastikkirurg-Pale” är tillbaka i den nya serien “Stjärnorna på Knipan” på Yle Arenan.

Humorserien Stjärnorna på Knipan. Frida Österberg, Patte Lindroos, Ingela Björnsson, Pale Blomgren Skådespelare: Frida Österberg, Max Forsman, Nina Hukkinen, André Wickström
Vägen till "Stjärnorna på Knipan" är lång. Humorserien Stjärnorna på Knipan. Frida Österberg, Patte Lindroos, Ingela Björnsson, Pale Blomgren Skådespelare: Frida Österberg, Max Forsman, Nina Hukkinen, André Wickström Bild: Fotograf: Erik Saanila/Dooning Productions Reality-tv-deltagare,Yle Fem,Yle Arenan,humor,Nina Hukkinen,André Wickström,Max Forsman,Frida Österberg

I Stjärnorna på Knipan möts tre bekanta karaktärer för dig som följde med tv-serien Gamla onsdag i tiderna. De fanns alla med i fiktiva reality-serietrailers. Endast Thomas Perrets förträffliga alter ego “Reklam-Janne” saknas i den här serien.

Om du är rädd för pinsamma situationer så ska du överväga både en och två gånger om du faktiskt vill se det här. Igenkänningsfaktorn är trots de absurda karaktärerna väldigt hög.

Humorkaraktären Maj-Fritt Heuwen i serien Stjärnorna på Knipan, Skådespelare: Hellen Willberg
Hellen Willberg spelar "Maj-Fritt" med fotsvamp. Humorkaraktären Maj-Fritt Heuwen i serien Stjärnorna på Knipan, Skådespelare: Hellen Willberg Bild: Fotograf: Erik Saanila/Dooning Productions Reality-tv-deltagare,Yle Fem,Yle Arenan,humor, Hellen Willberg,stjärnorna på knipan

Upplägget är att de tre finlandssvenska reality-stjärnorna Patte Lindroos (Max Forsman), Svante Mattbäck (Håkan Omars) och Pale Blomgren (André Wickström) på var sitt håll kontaktas för att medverka i ett finlandssvenskt tv-program med samma koncept som svenskarnas “Stjärnorna på slottet”.

Seriens huvudförfattare är André Wickström, Max Forsman och Thomas Perret och serien är regisserad av Thomas Perret.

André Wickström som spelar den östnyländska rockabilly-diggande plastikkirurgen Pale berättar att serien gjordes eftersom de ursprungliga sketcherna oväntat fick ett helt eget liv när folk började sprida dem på YouTube.

I något skede skulle alla också titta på dem på hemmafester.

Humorkaraktären Pale Blomgren i serien Stjärnorna på Knipan. Skådespelare: André Wickström
André Wickström gör comeback som östnyländska plastikkirurgen Pale. Humorkaraktären Pale Blomgren i serien Stjärnorna på Knipan. Skådespelare: André Wickström Bild: Fotograf: Erik Saanila/Dooning Productions Reality-tv-deltagare,Yle Fem,Yle Arenan,humor,André Wickström,stjärnorna på knipan

- Det var finlandssvensk humor med dialekter. Vi försökte inte ens nå någon annan publik än finlandssvenskar som gillar finlandssvenska dialekter, berättar Wickström om karaktärernas bakgrund i Gamla onsdag.

- Det behövdes små sketcher för att få dynamik och dramaturgi i Gamla onsdag. De måste vara korta och det är så saakelis svårt att skriva en kort sketch. Jag tror att det var Thomas Perrets idé att göra trailers på finlandssvenska dokusåpor, berättar han.

Frida Österberg i humorserien Stjärnorna på Knipan.
Frida Österberg väcker männens intresse under filmningen av "Stjärnorna på Knipan". Frida Österberg i humorserien Stjärnorna på Knipan. Bild: Fotograf: Erik Saanila/Dooning Productions Reality-tv-deltagare,Yle Fem,Yle Arenan,humor,Frida Österberg

“Östnyländska plastikkirurger” hade också en egen kortserie på tre avsnitt och tanken har länge funnits att göra någonting större kring de här figurerna.

- Vi hade länge tänkt att vi skulle vilja göra nånting i stil med Stjärnorna på slottet, men som utspelar sig i Svenskfinland och “Stjärnorna på Knipan” lät roligt, säger han.

Tre splitternya kvinnliga karaktärer introduceras

Men nu är tiden då mogen för figurerna att mötas face to face för första gången.

Gubbarna träffas, mäter varandra med blicken och skapar sina egna fördomar gentemot de andra och därefter är det dags för den sedvanliga marknadsföringsrundan när de bland annat ska bli intervjuade i Efter nio och gästa programmet “Boklördag”.

Till sist är det dags att möta upp i Ekenäs på ett kurscenter och träffa de tre kvinnliga deltagarna i programmet. “Ingela Björnsson” (Nina Hukkinen), “Maj-Fritt Heuwen” (Hellen Willberg) och “Frida Österberg” är helt nya karaktärer.

Liksom männen är dessa kvinnor väldigt olika varandra.

De tre kvinnliga karaktärerna som introduceras sätter extra sprätt på handlingen och även här är igenkänningsfaktorn hög.

Vi känner alla den typiskt urbana finlandssvenska Ingela, den jordnära Maj-Fritt och den unga socialt medvetna Frida.

Serien har sex avsnitt som är cirka tio till femton minuter långa och allt utspelar sig under förberedelserna inför den slutliga filmningen av realityserien ute på restaurang Knipan i Ekenäs.

Vad som sker på Knipan får vi aldrig se, men dessa sex avsnitt är så roliga att man hoppas på en fortsättning.

Humorkraktären Patte Lindroos i serien Stjärnorna på Knipan.. Skådespelare: Max Forsman
Västnyländska arkitekten Patte har mest fördomar av huvudpersonerna. Humorkraktären Patte Lindroos i serien Stjärnorna på Knipan.. Skådespelare: Max Forsman Bild: Fotograf: Erik Saanila/Dooning Productions Reality-tv-deltagare,Yle Fem,Yle Arenan,humor,Max Forsman,stjärnorna på knipan

- Mest är det “Patte” som har fördomar, säger Wickström.

- Jag har själv jobbat i Vasa så jag har inga fördomar mot österbottningar men man måste som komiker spela på de strängar som alla har gemensamt. Jag kan inte ta en fördom som bara jag har för då är det inte roligt, utan man måste ta en fördom som alla känner till, säger han.

- “Svante” är den mest trovärdiga eftersom Håkan Omars spelar en riktig människa som skulle kunna finnas i Österbotten. De andra karaktärerna är helt fiktiva, säger han.

Vad skrattar man åt i Österbotten, som inte är roligt i Helsingfors? Wickström funderar en stund men har svårt att komma på så geografiskt specifika ämnen som man skulle skratta åt på ett håll men inte på annat håll av Svenskfinland.

- Vi har otroligt liten budget så serien är en uppbyggnad till själva idén. Det är inte speciellt finlandssvenska element utan det är åter igen dialekterna som är grejen. Karaktärerna är de som gör det roliga i de här situationerna, säger Wickström och konstaterar att det är svårt att göra någonting “finlandssvenskt”, eftersom det är så splittrat och utspritt.

Nina Hukkinen som karaktären Ingela i serien Stjärnorna på Knipan.
"Ingela" tål inte Maj-Fritts fotsvamp. Nina Hukkinen som karaktären Ingela i serien Stjärnorna på Knipan. Bild: Dooning productions humor,Yle Fem,Nina Hukkinen

- Jag är själv från Sibbo men i mindre österbottniska byar finns en kontakt till dansband som inte finns i Helsingfors. Humorgruppen KAJ t.ex. är populära i hela Svenskfinland fast det är väldigt österbottniskt. Inte finns det så stor skillnad. De har en enorm revytradition i Österbotten. I södra Finland har vi inte det på samma sätt, säger han.

Mer djup men ännu pinsammare än förut

De gamla sketcherna i Gamla onsdag var hysteriskt roliga i all sin enkelhet. Om man riktigt rynkar pannan kan man dock ana en pytteliten fördjupning i karaktärerna nu.

Västnylänningen Patte är om möjligt ännu jobbigare och obehagligare än förut och österbottningen Svante är ännu mer stel och viktig av sig.

När dessa möter en feministiskt lagd ung vacker operasångerska med svarta läppar (Frida Österberg) eller en jordbrukande naturmänniska med fotsvamp (Hellen Willberg) på en Yoga-matta styrs handlingen förstås in på erotiskt laddad mark och pinsamheterna är därefter.

Har André Wickström själv varit i sådana här kurscenter där man ska göra allehanda gemenskapsövningar?

- Nog har man ju varit med om det på kursgårdar och sånt. Det är ju jobbigt. Nog känner man ju igen sig i det. Men en del tycker ju om det, skrattar han.

Stjärnorna på Knipan har premiär på Yle Arenan under Svenska veckan med start den 6.11. Samtidigt återpubliceras serien Reality i Svenskfinland.

På Yle Fem sänds Stjärnorna på Knipan med start den 31.12.

Mer från programmet