Hoppa till huvudinnehåll

Delegation träffade trafikministern om snabbare förbindelse mellan Pargas och Åbo – "Vi är försiktigt positiva"

Rävsundsbron.
Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins ska ersättas om några år med en ny bro. Rävsundsbron. Bild: Nora Engström / Yle Pargas,Rävsundsbron

Arbetet för en ny, snabbare förbindelse från Pargas till S:t Karins fortsatte på tisdagen, då en delegation från städerna träffade trafikminister Anne Berner.

I delegationen fanns bland annat av representanter från industrin i Pargas samt stadsdirektörerna i Pargas och S:t Karins.

- Vårt budskap var att berätta hur viktig Pargasleden skulle vara både för S:t Karins och Pargas och särskilt för industrin i Pargas, berättar stadsdirektör Patrik Nygrén efter mötet.

Både Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins och Hessundsbron nära Pargas centrum ska förnyas.

Nu hoppas såväl de två städerna som industrin i Pargas att staten samtidigt bygger en ny väg från Rävsundsbron över Kustö i S:t Karins.

Karta över vägsträckning för en ny omfartsväg väster om S:t Karins.
Omfartsvägen skulle göra vägen till Åbo kortare för pendlare. Karta över vägsträckning för en ny omfartsväg väster om S:t Karins. Bild: Miro Johansson / Yle

Det här skulle förkorta körsträckan mellan Pargas och Åbo.

Den här vägen har diskuterats i tiotals år.

Nu har diskussionen tagit fart igen och politiker i både Pargas och S:t Karins talar för den nya vägförbindelsen.

Nygrén: Konstruktiv diskussion

Nygrén beskriver diskussionen med minister Berner som konstruktiv och att den fördes i god anda. Han upplever att delegationen fick fram sitt budskap.

Det är trots allt frågan om ett stort och dyrt projekt.

- Det är ett jättestort projekt. Det är fråga om cirka 90 miljoner euro totalt, varav broarna står för en stor del av summan. Men jag upplevde att Anne Berner lyssnade på våra argument och förstod situationen.

- Det är uppenbart att de här två broarna måste förnyas och den planeringen har redan inletts. Det som vi nu har lyft fram är att också få en fortsättning på leden så att man får trafiken bortstyrd från tätt bebyggda områden och att trafiken ska löpa smidigare, säger Nygrén.

Enligt stadsdirektör Patrik Nygrén lovade Berner föra frågan vidare till Trafikverket. Nu ska man utreda om man kan få pengar för själva vägplaneringen, säger Nygrén.

- Det handlar om en summa om uppskattningsvis 1,2 miljoner euro, säger Nygrén.

En vägplan behövs för att komma vidare i planerna och se Pargasleden som en helhet, från Hessundsbron via Rävsundsbron och vidare till S:t Karins.

Hur realistiskt är det att Pargasleden kommer att genomföras?

- Vi ser att det finns realistiska möjligheter att komma vidare, men det förutsätter många beslut framöver. Vi är försiktigt optimistiska, säger Nygrén.