Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäskrögare om nya taxilagen: “Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här tokigt”

porträttbild av Veera Holmström på krogen Santa Fé i Ekenäs.
Veera Holmström är överraskad över hur mycket problem den nya taxilagen har inneburit för krogkunderna. porträttbild av Veera Holmström på krogen Santa Fé i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,santa fé i ekenäs

Det är näst intill omöjligt att få en taxi efter klockan tio en vardagskväll i Ekenäs. Ibland blir restaurangpersonalen på Santa Fé tvungen att rycka in och köra hem sina kunder.

Situationen i Ekenäs har klart förändrats till det sämre efter att den nya taxilagen trädde i kraft i början av juli. Tidigare fanns det ett fungerande joursystem kvälls- och nattetid.

Men nu är det sällan man lyckas få tag i en taxi efter klockan tio en vardagskväll, säger Veera Holmström som driver restaurangen Santa Fé i Ekenäs.

- Kunderna blir ju förbannade eftersom det är omöjligt att komma hem med taxi. De måste ringa till någon kompis eller gå hem. Ibland har vi till och med kört hem dem om det har varit lugnt.

Problemen ökar hela tiden

Före taxilagen trädde i kraft fanns det ett krav på joursystem, men det har nu fallit bort. Det syns tydligt när man försöker få tag på en taxi på kvällen eller på småtimmarna.

Ju längre hösten har lidit desto större har problemen dessutom blivit, säger Holmström.

- På fredag och lördag är det helt okej, men på vardagskvällar kan det vara svårt eller så får man vänta jättelänge.

Ingen information om väntetid

Problemet är att kunderna inte vet hur länge de ska vänta före taxin anländer, fortsätter Veera Holmström.

- Man får aldrig någon riktgivande tid och oftast får man ingen taxi alls. Om man visste när taxin kommer kan man ju vänta, men ofta ger kunderna upp efter 40 minuter eller så.

Ibland händer det till och med att taxin dyker upp efter någon timme när kunderna redan har gått hem.

Fasadbild av krogen Sant Fé i Ekenäs.
Santa Fé finns i centrum av Ekenäs. Fasadbild av krogen Sant Fé i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,santa fé

Kunderna blir hemma

Svårigheterna att få en taxi irriterar inte bara kunderna. De skapar också problem för krögarna, säger Veera Holmström.

- Det är ju jättedåligt för oss eftersom det leder till att en del stannar hemma. De kommer inte hit när de inte vet om de kommer hem igen.

Idén med den nya taxilagen är att det ska bli lättare att bli taxiföretagare. I princip får vem som helst köra taxi och taxibolagen har inte längre ansvar för att se till att det finns taxiservice dygnet runt.

Fakta om den nya taxilagen

  • Riksdagen godkände den 19.4.2017 med rösterna 100 för, 50 mot, 49 var frånvarande.
  • Lagen trädde i kraft 1.7.2018.
  • Taxikvoterna och taxaförordningen samt stationsplats-, jour- och körförpliktelserna slopades.
  • Kurs- och examenskravet för taxiföretagare slopades.
  • Taxitrafiktillståndet ger rätt att bedriva taxitrafik överallt på fastlandet, inte bara på ett visst område som tidigare.
  • Man kan vara självständig eller höra till en taxicentral eller ett större taxiföretag. De flesta som hör till en taxicentral är egenföretagare och har eget taxitillstånd och egen bil.
  • Hör du inte till en taxicentral måste kunderna hitta dig men du får då bestämma priset på körorna.
  • Taxicentralerna och taxiföretagen förmedlar körningar och bestämmer priserna för sina chaufförer. De bestämmer också vem som får köra för dem.

Staden borde stöda taxijour

Veera Holmström har full förståelse för att taxiföretagare väljer att inte köra nattetid.

- Det är bekvämare och säkrare inkomst att köra dagtid. Själv tycker jag att det borde finnas en taxijour, men jag förstår att det inte finns ekonomi i det.

Hon föreslår därför att Raseborgs stad skulle ställa upp och ge något slags stöd för att taxichaufförerna kunde upprätthålla ett joursystem.

- Nog tycker jag att det hör till servicen i staden att man får en taxi. Det är inte bara krogkunderna som är i blåsten, utan det kan ju också handla om att köra till sjukhuset mitt i natten.

Överraskande att det blev så här

Även om taxilagen gör det lättare att bli taxiföretagare har Veera Holmström inte lagt märke till att det skulle ha kommit fler taxibilar till Ekenäs. Snarare tvärtom.

- Jag hade inte ens tänkt att det kunde bli så här tokigt, att nattjouren skulle falla bort och att det blir sämre. Min lilla tanke var att konkurrensen skulle öka och att det blir bättre.

Artikeln är en del av Svenska Yles granskning av taxiservicen efter lagändringen.