Hoppa till huvudinnehåll

HS: Regeringen vill att polisen lättare får tillgång till känsliga uppgifter

Vitklädd person vid tangentbordet.
Vitklädd person vid tangentbordet. Bild: Derrick Frilund / Yle läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

Inrikesministeriet föreslår att det ska bli enklare för poliser att läsa patientuppgifter, skriver Helsingin Sanomat, men läkare ser med oro på förslaget. "Man förstår över huvud taget inte vad sjukvård är", säger Läkarförbundets verksamhetsledare Kati Myllymäki.

Ministeriet försöker driva igenom lagändringen snabbt, med målsättningen att det ska nå riksdagen om en månad, skriver Helsingin Sanomat (artikeln kräver inloggning).

Om förslaget godkänns skulle patientuppgifter i framtiden kunna överlåtas till en polisutredning. Dessutom vill ministeriet att läkare ska ge polisen patientdata på eget bevåg – det vill säga ange patienter – för att "förebygga" allvarliga brott.

Inrikesministeriet försvarar sina föreslagna ändringar med att de förbättrar säkerheten.

Inrikesministeriet skickade i oktober ett paragrafutkast till social- och hälsovårdsministeriet för att få ett utlåtande.

"Läkaren har ingen kristallkula"

De vårdexperter som HS talat med är oroliga för konsekvenserna av inrikesministeriets lagförslag. Enligt dem skulle ändringarna underminera det förtroende som hälsovården grundar sig på, vilket skulle få allvarliga följder.

- Jag är rätt så omtumlad av det där förslaget. Man förstår över huvud taget inte hur sjukvård fungerar och vad läkarens roll är, konstaterar Läkarförbundets verksamhetsledare Kati Myllymäki.

- Om polisen på lättsamma grunder får sina händer på patientuppgifter bryter det på ett grundligt sätt förtroendet och tystnadsplikten mellan patient och läkare.

Läkare har verkligen inte en kristallkula som berättar vilken patient som kommer begå brott i framtiden

Myllymäki ser speciellt allvarligt på att läkare ska ge journaler till poliser för att "förebygga" brott.

- Läkare har verkligen inte en kristallkula som berättar vilken patient som kommer begå brott i framtiden, säger hon.

I ministeriets förslag står det att vårdpersonal skulle få överlämna patientuppgifter på eget bevåg "om det är oundvikligt för att förebygga, avslöja eller lösa ett sådant brott för vilket det strängaste möjliga straffet är minst fyra års fängelse".

Kan skrämma folk från läkaren

Förslaget upprör också läkare på grund av skrämseleffekten. Helsingfors och Nylands sjukhusområdes förvaltningschef Lasse Lehtonen är rädd för att patienter inte kommer våga söka sig till läkare – vilket skapar ett osäkerhetsmoment speciellt hos många med mental ohälsa.

- De människorna blir farligare än tidigare om de inte vågar prata med en psykiater, och helt blir utan vård, säger Lehtonen.

Källa: HS, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes