Hoppa till huvudinnehåll

Huskollaps i Marseille – oklart hur många som saknas

Räddningsarbetare utanför ett av de kollapsade husen i Marseille på måndagen.
Räddningsarbetare utanför ett av de kollapsade husen i Marseille på måndagen. Räddningsarbetare utanför ett av de kollapsade husen i Marseille på måndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Marseille,Husras

I den franska hamnstaden Marseille har räddningsarbetare fortsatt att leta efter eventuella överlevande eller dödsoffer i ruinerna efter två byggnader som rasade samman där på måndag morgon.

Sent på natten till tisdagen fortsatte räddningsarbetare att gräva igenom bråtet efter två kollapsade hus i en fattig stadsdel nära Gamla hamnen i Marseille. Arbetet fortsätter på tisdagen.

Husen rasade plötsligt samman på måndag morgon vid niotiden. Orsaken är oklar, men bilder på Google Maps som togs innan husen rasade samman visade tydliga sprickor på husens fasader.

Ett av husen hade utdömts som obeboeligt och dess fönster hade spikats för, men åtminstone i det andra huset bodde det människor.

Grannar talar om en småbarnsfamilj som bodde där och gäster som just setts gå in i huset. De berättar att kollapsen skedde "på några sekunder".

Brandkåren transporterar bort bråte efter husrasen i Marseille.
Brandkåren transporterar bort bråte efter husrasen i Marseille. Brandkåren transporterar bort bråte efter husrasen i Marseille. Bild: AFP / Lehtikuva Marseille,Husras

Enligt grannar ska nio av tolv lägenheter i det ena huset ha varit bebodda. Franska medier har uppgett att tio människor saknas.

Polisen evakuerade tiotals människor också från närliggande hus som en förebyggande åtgärd.

Husrasen väckte genast en politisk debatt om boendestandarden för de fattiga i Marseille.

I de aktuella kvarteren finns flera hus i motsvarande kondition. Enligt en statlig rapport från 2015 bor ungefär 100 000 av invånarna i Marseille i bostäder som är "farliga för deras hälsa eller säkerhet".

Källor: AFP, AP

Läs också