Hoppa till huvudinnehåll

Jenni Haukio kommer till slottsbalen iklädd björk - miljögärningar är tema för självständighetsfesten

Ett par händer bearbetar ull gjord av träfibrer.
Det är en grupp experter och studernade vid Aalto-universitetet som tar fram tyget till presidentfrun Jenni Haukios klänning. Ett par händer bearbetar ull gjord av träfibrer. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet textilier

Presidentens kansli har börjat posta inbjudningarna till årets självständighetsmottagning på slottet. Presidentparet uppges ha beaktat de aktuella frågorna om miljö och klimat då de planerat festen.

Bland de 1700 inbjudna finns i år finländare som har verkat för miljöns och klimatets bästa. Hedersgäster är som vanligt krigsveteraner och lottor.

- Miljön och naturen är oskiljaktiga delar av Finland och det finländska. Till följd av klimatförändringen är det möjligt att Finland i framtiden kommer att se mycket annorlunda ut. Ansvaret vilar på oss, säger president Niinistö i ett pressmeddelande.

Presienten med maka står på en röd matta
Presidentfruns val av balklänning är alltid i blickfånget. Den här bilden är från år 2015. Presienten med maka står på en röd matta Bild: All Over Press Finland Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Miljövänlighet i meny, pynt och klänning

Miljötemat kommer att synas i utsmyckningen av slottet och i menyn.

Dessutom tar presidentfrun Jenni Haukios klänning hänsyn till temat. Den tillverkas nämligen av inhemsk björk.

Tyget till klänningen tillverkas av en grupp experter och studerande vid Aalto-universitetet med ioncell-metoden som gör det möjligt att göra textilier av trä eller återvinningsmaterial.

Den här gången är råvaran alltså cellulosa från inhemsk björk.

Cellulosan härstammar från Stora Ensos fabrik i Joensuu.

Trådar i en vävstol.
Tyget till klänningen vävs för hand och färgas först efter vävningen. Trådar i en vävstol. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet textilier

Yle sänder som vanligt självständighetsdagens slottsbal på TV och på Yle Arenan, också i år med tvåspråkigt referat. Här finns information om sändningen på finska och svenska.