Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfonden belönar österbottnisk författare, nyländsk förening och kvinna bakom kulturvandringar i Åbo

Anita Wikman framför Munsala kyrkas klockstapel
Anita Wikman. Anita Wikman framför Munsala kyrkas klockstapel Bild: Yle/Roger Källman Anita Wikman

På svenska dagen premierar Kulturfonden personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska. Priserna delas ut i Helsingfors, Åbo och Nykarleby.

  • Nylands svenska kulturfond ger ett pris till föreningen Svenska.fi.

Enligt motiveringen får föreningen priset för att:

Föreningen Svenska.fi är för personer som valt att integreras på svenska i Finland. Genom kurser, hobbyverksamhet, resor, kulturevenemang och fester sprider föreningen information om vad integration på svenska betyder i praktiken.

Verksamheten synliggör den svenska stigen då den allmänna diskussionen fortfarande fokuserar på finska som integrationsspråk. Föreningen har bland annat samarbetat med Svenska Teatern kring pjäsen Tillståndet som granskar den finländska invandringspolitiken.

Svenska.fi belönas på Folktingets mottagning i Helsingfors på eftermiddagen måndagen den 5 november.

  • Åbolands svenska kulturfond belönar Airi Forssell som får Svenska dagen-priset. Kulturfonden motiverar valet med att:

Airi Forssell är kvinnan bakom många populära kulturvandringar i Åbo, bland annat på begravningsplatsen. Airi har särskilt lyft fram bortglömda kvinnoöden, men också belyst historiskt och litteraturhistoriskt intressanta personligheter i Åbo. Hon gräver energiskt i arkivmaterial och utför ett värdefullt arbete för hela regionen.
Airi brinner för att sprida både folkbildande och fantasikittlande fakta och historier. Hon är en sann eldsjäl med ett unikt engagemang och ett idéflöde som aldrig sinar.

Airi Forsell belönas på Folktingets Svenska dagen-fest på Åbo Svenska Teater tisdagen den 6 november kl. 19.

Österbottnisk författare

  • Österbottens svenska kulturfond ger sitt pris till författaren Anita Wikman med följande motivering:

Författaren Anita Wikmans språk och form har sökt sig fram till litterära nyvinningar, till en sanningslyrik, hård i sin exakta beskrivning av tillvarons materiella villkor.
Hon benämner och skapar nya världar för de litterärt osynliga - arbetarna, kassörskorna, jordbrukarna och sjukskötarna. Anitas poesi går, ständigt aktuell, över årtionden som en föregångare i att beskriva flickors och kvinnors erfarenheter.

Anita Wikman belönas i Nykarleby stadsbibliotek på Svenska dagen den 6 november kl. 12.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje