Hoppa till huvudinnehåll

Molly Rosenström har lämnat musiken bakom sig – i podden Imperfekt berättar hon öppet och ärligt om varför

En kvinna med långt blont hår. Hon står framför en björkskog. Hon håller upp en telefon där appen Instagram är igång. Vi ser en bild av henne, där hon är lättklädd och väldigt smal, eftersom hon lider av anorexi.
Molly Rosenström har raderat många av bilderna på sitt Instagramkonto. Hon vill inte längre förknippas med den hon var där. En kvinna med långt blont hår. Hon står framför en björkskog. Hon håller upp en telefon där appen Instagram är igång. Vi ser en bild av henne, där hon är lättklädd och väldigt smal, eftersom hon lider av anorexi. Bild: Mats Sund Molly Rosenström

Molly Rosenström hade precis spelat in ett nytt album när hon insåg att hon var tvungen att sluta med musiken för att överleva.

I den nya podden Imperfekt får du ta del av Molly Rosenströms tragiska men ändå hoppfulla historia.

Finlandssvenska Molly var bara 13 år gammal när hon vann The voice kids i Finland.

Hon fick snabbt skivkontrakt och möjlighet att spela in en musikvideo, och det var redan där som problemen startade.

Molly Rosenström

  • Kommer från Helsingfors
  • Deltog i Talent Suomi 2011 och kom på andra plats.
  • Vann The voice kids (år 2013) som 13-åring.
  • Kom ut med debutalbumet Stardust 2014. Där ingick debutsingeln If I ever grow up.
  • Kom ut med tre nya singlar (At night, Loud och Bangs) år 2017 och 2018 men lämnade sedan musikbranschen.
  • Bloggar på Mollies.se och är också aktiv på Instagram.
  • Molly om sin färdiga skiva (som aldrig kom ut) och om låtarna som finns på Spotify: "Jag kan inte lyssna på dem. Jag var nöjd med låtarna och jag var exalterad över att släppa albumet, men det var inte jag. Ibland kan jag tycka det är synd att så få hört dem, men sedan försöker jag lyssna på dem och inser genast att det ändå är bäst så här. Kanske jag kan lyssna på dem om några år."

Videon skulle spelas in i Kuala Lumpur och inför inspelningen börjar Molly träna hårt.

- Jag hetstränade i två veckor inför resan. Jag tänkte att det var en spurtdiet för att komma i form och sedan skulle livet fortsätta som vanligt, berättar hon.

Men så blev det inte. Molly kände sig nämligen stolt över de förlorade kilona.

- Jag kände mig fräsch och bra. De som stylade mig sade också att jag såg bra ut. Då tänkte jag att jag kan se ännu bättre ut, om det är bra för min karriär.

Åt ett äpple om dagen

Molly fortsatte minska på maten och efter en tid åt hon knappt något alls. När hon spelade in sin debutskiva åt hon ungefär ett äpple om dagen och mådde väldigt dåligt.

Under den här tiden gick hon i högstadiet, men spenderade också mycket tid i studion och på olika scener.

Det gick så långt att Mollys liv var i fara.

Hela historien kan du lyssna på här under och Molly berättar öppet om ätstörningskliniker, att svimma men ändå köra på med inbokade spelningar, droger, alkohol och skivbolag som bara vill sälja en häftig image – utan att bry sig om personen bakom det ledsna och utmärglade ansiktet.


Vad hände sedan? Vad händer nu?

Molly är nu 19 år gammal och hon har lämnat musikbranschen bakom sig.

I stället bloggar hon på mollies.se och försöker komma tillbaka till livet. Hon saknar inte musikbranschen och en stor orsak till det är bloggen som gjort att hon fått behålla de delar hon tycker om.

- När jag började blogga tog det bara en vecka innan en agentur som jobbar med influencers och bloggare kontaktade mig. Efter det har jag bara skrivit och bloggat men ändå fått göra sådant jag tycker om, som att gå på event och vara social.

Hon saknar inte heller att uppträda.

- Jag har alltid älskat att sjunga, men när jag tänker tillbaka på den sista spelningen jag gjorde, och att jag samma kväll for till sjukhuset … det är nog mest bara stress och ångest som kommer upp, säger hon.

Klarar inte av att sjunga just nu

Molly gjorde sin sista spelning på Ruisrock i somras. Efter det har hon helt tagit avstånd från musiken.

- För tillfället kan jag faktiskt inte ens sjunga. Jag har inte sjungit sedan Ruisrock. Men jag hoppas att det ska komma tillbaka, och att det då ska vara lika roligt som det var när jag var fem. Och jag tror nog det händer, men det behövs bara lite tid.

En kvinna med blont långt hår. Står framför en dörr som har en massa klistermärken på sig. Hon tittar åt höger i bilden.
Det kommer att ta tid, men Molly hoppas kunna hitta tillbaka till musiken igen. En kvinna med blont långt hår. Står framför en dörr som har en massa klistermärken på sig. Hon tittar åt höger i bilden. Bild: Mats Sund Molly Rosenström

Molly träffade nyligen de dansare som jobbade med henne efter The voice kids och de talade om hur hemskt det var att vara med på hennes sommarturnéer när hon var liten och väldigt sjuk.

- Ingen som jobbade med mig vågade säga något men alla visste om det och alla mådde dåligt över att se det. De visste också att jag blev intagen på ätstörningsklinik. Det var jättekonstig stämning bland dem när de tvingades dansa bakom någon som de visste att mådde jättedåligt, berättar Molly.

Ingen reagerade över hur Molly mådde

Det var inte bara dansarna som visste om att Molly mådde dåligt - många visste om det, men ingen vågade reagera.

- Jag vet inte varför det var så. Om jag nu skulle se någon som skulle hålla på med samma livsstil skulle jag definitivt gå emellan och försöka få personen att söka hjälp. Jag känner att ingen gjorde det i mitt fall, och jag orkade ju inte själv.

Den enda som försökte få ett stopp på allt var hennes mamma. Molly lyckades ändå övertyga henne om att hon ville fortsätta med musiken eftersom den var hela hennes liv.

En orsak till att folk inte reagerade kanske var för att Molly emellanåt faktiskt fick hjälp. Hon låg på sjukhus och var som tidigare nämnts inskriven på ätstörningsklinik.

- Jag spenderade ganska många månader med att få hjälp, men när man inte går till botten med allt och inte får tillräckligt med stöd när man kommer hem igen så fortsätter det ju på samma sätt som förut.

Musikbranschen ligger bakom allt

Molly tror det är själva musikbranschen och hur den fungerar som gjorde att allt satte igång.

- Jag är inte så hård som person, jag är ganska mjuk. Jag har alltid älskat att sjunga men det handlar inte så mycket om det utan om så mycket annat.

Molly berättar att de hon jobbat med till exempel aldrig sagt att hon sjunger bra eftersom det tas för givet.

- Sången har bara varit ett plus, sedan har större fokus lagts på hur jag ser ut på scen, hur jag klär mig, hur mina sociala medier ser ut, hur jag lyckas på bilder och allt sådant. Jag tror det var det fokuset som fick mig att insjukna.

Konstant press från alla håll

Musikbranschen är tuff. Utseendet är ofta i fokus och en del artister kanske blir omgjorda till något de egentligen inte känner igen sig i. Det hände även Molly.

Men det är inte bara det yttre som är jobbigt. Tempot är också hårt.

- Du har konstant press på dig från alla håll. Jag skrev också låtar, och då förväntas det att du ska göra tio listettor på en vecka. Du har inte en enda dag där du kan stänga av telefonen och ta ledigt från allt.

En kvinna med långt blont hår. Vi ser henne från sidan. Hon står och tittar åt vänster i bilden.
Molly fick aldrig tid för att vila. En kvinna med långt blont hår. Vi ser henne från sidan. Hon står och tittar åt vänster i bilden. Bild: YLE / Mats Sund Molly Rosenström

I stället finns det människor som dygnet runt tänker på hur du ska se ut, hur du ska låta och var du ska synas. Du ska vara uppkopplad på sociala medier hela tiden.

- Så gör du en bra låt som du är nöjd med, och dagen efter att den släpps börjar någon fundera på vad du kan göra som är ännu bättre. Jag kunde aldrig sitta ner och njuta och tänka att nu har jag gjort det här, nu pausar jag lite och så fortsätter jag sedan. Det är bara en konstant push från alla runt omkring. Det är en bransch där du aldrig får vila.

Musikbranschen var inte vad hon väntade sig

Som 13-åring kunde Molly aldrig föreställa sig att det var så här musikbranschen fungerade. Hon älskade att sjunga och uppträda och förväntade sig att livet skulle bestå av de två delarna. Men i själva verket var de bara en liten del av yrket.

- Ändå vill man det. Men ju större ditt namn blir och ju mer dina låtar spelas, desto mer ökar pressen och det kommer in andra människor som säger till dig vad du ska göra och när du ska vara var. Du kan inte planera in något och du kan inte ha rutiner.

Har raderat många bilder på Instagram

Molly har många följare på Instagram och under den senaste tiden har hon raderat flera av sina gamla bilder eftersom hon inte längre vill förknippas med den person hon tidigare var.

Hon berättar att bilderna som togs när hon vägde som minst fick många kommentarer.

- Jag fick också förfrågningar om fotograferingar och modellande, och det är ju knäppt.

En kvinna med långt blont hår, blå tröja och svart jacka. Sitter utomhus och på en stol och läser tidningen. Hon håller också i en blå heliumballong.
Molly vill visa upp både bra och dåliga dagar. En kvinna med långt blont hår, blå tröja och svart jacka. Sitter utomhus och på en stol och läser tidningen. Hon håller också i en blå heliumballong. Bild: YLE / Mats Sund Molly Rosenström

Därför var det också svårt för henne i början – hon funderade på vad alla andra nu ska tycka om hennes kropp, om hon börjar gå upp i vikt.

- Men det är hemskt att tänka på vad andra tycker om en när man knappt kan stiga upp ur sängen, så nu har det blivit så att jag lite på flit framhäver hur mycket som går bra. Men självklart kan jag skriva om att det inte går bra på mina dåliga dagar.

Kämpar fortfarande med ätstörningen

Vissa dagar kan Molly äta hur mycket snabbmat som helst medan hon andra dagar kämpar med komplex och tankar om vikten. Hon vill visa upp båda sidorna.

- Jag vill att folk ska förstå att man kan äta skräpmat fastän man har en ätstörning, för den är kanske inte helt borta. Det har tagit jättelänge att komma hit, och jag har ännu inte nått den vikt jag hoppas kunna nå. Så jag mår bra men har också dåliga stunder och det försöker jag visa i bloggen.

Gifte sig i somras - något som fick många att reagera

Förutom att Molly lämnat musikbranschen har hon också gift sig – något som är rätt ovanligt för en 19-åring. Många av hennes följare har kommenterat beslutet och hon får ofta frågor om varför hon gift sig.

För Molly själv var det ändå helt självklart.

- Jag visste direkt att det här är personen jag vill spendera mitt liv med. Vi har byggt våra liv tillsammans och min man har varit det bästa stödet av allt. Jag tror inte jag skulle varit tillräckligt stark för att våga ta de här besluten på egen hand. Jag var ju faktiskt rädd för att konfrontera alla med mitt beslut, men han har varit ett enormt stöd.

Öppna Instagram-inlägget

Egentligen hade de tänkt vänta till nästa sommar men båda kände plötsligt att de ville göra det redan nu. Det kändes helt enkelt rätt - och Molly berättar att det är det bästa beslutet hon någonsin tagit. Det, och att lämna musikbranschen förstås.

- Jag är jätteglad över att jag gifte mig, men jag förstår att det sticker lite i ögonen på folk att man är 19 och har gått i pension från en musikkarriär och gifter sig samma sommar. Det är mycket, men sådan har jag alltid varit. Det är min personlighet. Det är alltid ganska allt eller inget med mig.

Karriär eller familjeliv, det är frågan

Vad Molly ska göra i framtiden vet hon ännu inte riktigt. Hon kan tänka sig att bli sånglärare, men först behöver hon några år för att andas ut.

När hon var yngre föreställde hon sig att advokat kunde vara ett yrke att satsa på ifall musikkarriären tog slut. Nu är hon inte längre så säker på den saken.

- Nu när jag gift mig och märker att min vardag känns så bra som den är, så tror jag nog att advokat är lite för stressigt för mig. Men jag tror att jag kommer att få inspiration till att göra något om en tid, men vi är lite bebissugna också, så jag vet inte vad som kommer först.

Läs mera:

My och Axel gör podden Imperfekt: "Mollys galna berättelse är den sjukaste intervjun vi gjort"

I den här podden får du bland annat snack om hur det är att vara tjock i en värld där det smala är snyggt, om jobbet som snusprovsmakare och om att vara släkt med Alfred Nobel. Det första avsnittet tar tag i musikbranschen och en ung artists öde.