Hoppa till huvudinnehåll

Rättegången mot El Chapo inleddes med säkerhetsarrangemang på militärnivå

Poliser utanför Brooklyn federal court.
Vägar stängdes av utanför domstolen där El Chapos rättegång ska hållas. Poliser utanför Brooklyn federal court. Bild: EPA-EFE Joaquín Guzmán Loera,El Chapo,rättegång

På måndagen inleddes rättegången mot den ökände, mexikanska drogbaronen Joaquín Guzmán i New York med juryval. Guzmán har rymt från mexikanskt fängelse två gånger och har ett våldsamt och blodtörstigt, för att inte tala om hämndlystet gäng, så såväl den åtalade som alla andra inblandade är under sträng bevakning.

Joaquín "El Chapo" Guzmán transporteras med beväpnade pansarfordon, och då han åker från sin högsäkerhetscell på Manhattan till den statliga domstolen i Brooklyn spärrar man av ikoniska Brooklyn Bridge.

Det har åklagaren medgett att man måste få ett slut på, så alternativa transportvägar utreds. Det är dock oklart om ett sådant finns: risken för att El Chapo försöker fly är hög.

Den mexikanska drogkungen El Chapo efter att han gripits 2014.
El Chapo. Den mexikanska drogkungen El Chapo efter att han gripits 2014. Bild: EPA/MARIO GUZMAN Joaquín Guzmán Loera,Mexiko,narkotika,narkotikahandel,Drogkriget i Mexiko,El Chapo

Han är nämligen kartellernas alldeles egna utbrytarkung – då han för andra gången flydde från fängelset 2015 gjorde han det genom en 1,5 kilometer lång tunnel som hans män hade grävt till hans dusch.

Så åklagarna låter inte honom försvinna ur sikte. Det samma gäller för jurymedlemmarna som väljs till rättegången: de kommer delvis att försättas i skyddsprogram under rättegången, och deras namn, yrke och all annan personlig information kommer hållas hemligt.

El Chapo, Sinaloakartellens mordiska Houdini

Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera föddes enligt USA den 4 april 1957 (vissa dokument säger 25 december 1954) i delstaten Sinaloa i Mexiko.

Guzmán anses vara en av de farligaste, om inte den farligaste människorna på jorden. Guzmán grundade på åttiotalet Sinaloakartellen, tidigare La Alianza de Sangre, blodsalliansen, som i dag räknas som den mäktigaste drogsmugglingsorganisationen i världen. Kartellen har tusentals liv på sitt samvete och omsätter flera miljarder euro i året.

Sammanlagt uppskattas de mexikanska kartellerna generera sammanlagt 30 miljarder euro i inkomster årligen.

Mexiko har fört ett officiellt "krig mot droger" och de många, mäktiga kartellerna i landet i tolv år, men våldet har bara trappats upp. Sedan 2006 har över 150 000 människor dött, och förra året dödades flest människor hittills, nästan 30 000 personer.

Guzmán greps 1993 för första gången och dömdes till 20 år i fängelset. 2001 rymde han dock i en tvättkorg och lyckades undgå rättvisa i över ett decennium. Då han greps 2014 lyckades mexikanska myndigheter hålla honom ett år, ett år under vilket de vägrade överlämna honom till USA som vädjade och påpekade den bristande säkerheten och sårbarheten för mutor i Mexikos fängelser. Den 11 juli 2015 rymde han genom en 1,5 lång tunnel från duschrummet i Altiplanofängelset. Då han greps sex månader senare av amerikanska specialstyrkor slussades han snabbt till Manhattan där han suttit sedan dess.

Guzmán har kallats "Public Enemy n:o 1", samhällets fiende nummer ett, av Chicagos polisväsende, trots att han sannolikt inte varit i staden. Det är en titel som innan honom inte hade använts sedan Al Capone.

En mer konkret utmärkelse Guzmán har erhållit är att han tre år i rad fanns med på Forbes lista på världens mäktigaste personer. Mellan 2009 och 2011 var han 41:a, 60:e och 55:e på listan och därmed näst mäktigaste mexikan efter Carlos Slim, en affärsman och filantrop.

Han anses av många vara den mäktigaste drogsmugglaren sedan Pablo Escobar.

"El Chapo" betyder på engelska Shorty, medan det på svenska blir ungefär "Kortis" eller den korte. Guzmán är 168 centimeter lång.

Målet: att nedmontera kartellverksamheten

USA går hårt åt kartellerna, med det uttalade målet att avskaffa de dödliga organisationerna. Då han utlämnades till USA för ett par år sedan sade statsåklagare Robert Capers att USA inte kommer att vila före de nedmonterat kartellernas ledarskap.

- Guzmán Loera står åtalad för våld, inklusive tortyr och mord, med syftet att hålla handeln med droger mellan USA och Mexiko i ett järngrepp. Han har tjänat miljarder av dollar, sade Capers då.

Det kan vara svårt. Guzmán efterträddes av sin högra hand Ismael "El Mayo" Zambada och delvis av sina söner, Iván Archivaldo och Jesús Alfredo, och där sönerna visat sig vara enklare att spärra in (men svåra att åtala) är Zambada en svårfångad fisk.

Zambada har i intervjuer sagt att han är försiktigare, för att han hellre dör än åker i fängelse.

Flera månaders kalas

Rättegången mot El Chapo förväntas ta åtminstone fyra månader. Hans advokater menar att den sällsynta anonymitet som beviljats juryn och vittnen är orättvis "för att den implicerar att Guzmán är farlig".

Tidigare i somras menade försvaret att Guzmán kanske bara varit en underofficer i kartellen, och bad myndigheterna utreda möjligheten.