Hoppa till huvudinnehåll

Reservtanken skojar om finlandssvenska instanser och händelser

Anders Slotte, Riko Eklundh och Hellen Willberg i sketchprogrammet Reservtanken, 1998
Anders Slotte, Riko Eklundh och Hellen Willberg i sketchprogrammet Reservtanken, 1997 Anders Slotte, Riko Eklundh och Hellen Willberg i sketchprogrammet Reservtanken, 1998 Bild: Yle kuvapalvelu Riko Eklundh,Hellen Willberg,1998,Reservtanken,Anders Slotte

I Reservtanken skojade man med klassiska finlandssvenska stöttepelare. Den första säsongen gick 1997.

Alla nio delar från första säsongen 1997 finns nu på Arenan för ett år framåt.

Manuskriptet till Reservtanken skrevs av Gunilla Hemming, Henrik Huldén och Stan Saanila. För regin stod Kenneth Gröndahl.

Och i de många rollfigurerna syntes Riko Eklundh, Max Forsman, Åsa Nybo, Pia Runnakko, Stan Saanila, Anders Slotte och Hellen Willberg.

Temat för Reservtanken var aktuella händelser och finlandssvenska instanser.

Nyhetsuppläsaren (Anders Slotte) tar upp finlandssvenska medier.

Anders Slotte i Reservtanken, 1998
Anders Slotte går igenom pressen i Reservtanken, 1997 Anders Slotte i Reservtanken, 1998 Bild: Yle kuvapalvelu Anders Slotte,Reservtanken,1998
Riko Eklundh och Hellen Willberg i Reservtanken, 1998
Riko Eklundh och Hellen Willberg i Reservtanken, 1997 Riko Eklundh och Hellen Willberg i Reservtanken, 1998 Bild: Yle kuvapalvelu Riko Eklundh,Hellen Willberg,Reservtanken,1998

Reservtanken tar också upp vad finlandssvenskar förargar sig över. Arga mannen (Stan Saanila) rasar ut över allt, till exempel att inte få service på svenska.

Man drog sig inte i Reservtanken ens för att skämta med de allra heligaste finlandssvenska institutionerna. Såsom Stafettkarnevalen. Det gjorde man i andra säsongen från 1998.

I en av Stafettkarnevals-sketcherna diskuterar programledaren Ben Hansell (Stan Saanila) med Stigu "Ankaret" Holm (Max Forsman) från Vörå idrottsgymnasium och Stafettkarnevalsforskare Tommen Söderlund (Anders Slotte).

I boken "Vart försvann leken?" pekar Söderlund på att Stafettkarnevalen gått från glad amatörtävling till toppstyrd elitidrott. Det var ju inte "Homis" grundidé.

Tommen ser särskilt Vörå idrottsgymnasium som syndabock. Vad säger "Ankaret" Holm till detta?

I den andra Stafettkarnevals-sketchen tar man tag i det pyrande publikvåldet.

Psykolog och forskare i kollektiv aggressivitet Irina Floman (Hellen Willberg) och vaktmästare på Olympiastadion Kurt Åhlenius (Max Forsman) har olika åsikter om hur publiken beter sig på Stafettkarnevalen.

Irina menar i sin doktorsavhandling att Stafettkarnevalen snart kommer att bli en plats för kravaller och våld med sprit och droger.

Kurt tycker att det nog oftast räcker med att man säger till gossarna att gå hem och lägg dig, du stör dina kamrater.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet