Hoppa till huvudinnehåll

Atopisk hy tär på självförtroendet, relationer och karriären – över en miljon finländare lider av sjukdomen

Ett spädbarns fot med eksem.
Personer med atopisk hy önskar behandling med långvarig effekt. Ett spädbarns fot med eksem. Bild: Luca Lorenzelli Hudproblem,Eksem,hudinflammation, atopisk,atopisk hy

Atopisk hy har en inverkan på självförtroendet, sociala relationer, val av karriär och förmågan att lyckas på jobbet. Det här visar en ny undersökning av Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Atopisk hy kan vara svårt att leva med. Enligt undersökningen leder sjukdomen också till problem med sexualiteten och bildandet av familj.

Närmare 1 000 personer som lider av atopisk hy deltog i undersökningen. Syftet var att kartlägga svårigheterna med atopisk hy.

Eksem i ung ålder kan föra med sig bekymmer

Atopisk hy kan påverka livskvaliteten på många sätt.

– Man ser på hudsjukdomar som kosmetiska besvär, men i verkligheten är de långvariga sjukdomar som påverkar livskvaliteten och många val i livet, säger experten Kaisa Toikko från Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Enligt henne kan synliga eksem redan i ung ålder leda till att sociala situationer undviks och övriga negativa erfarenheter.

Eksemen kan sänka självförtroendet och påverka självuppfattningen och dess utveckling negativt.

Klådan är svårast av allt

Kliande hy och mjäll kan leda till sömnsvårigheter som i sin tur gör det svårt att orka med jobbet och påverkar livskvaliteten negativt.

Sjukdomen för dessutom med sig ekonomisk börda. Det återspeglas bland annat i att de med atopisk hy måste skaffa kläder av dyrare material och betala för ljusterapi. Det gör att man måste lära sig att hantera sjukdomsrelaterad inkomstförlust.

– Man får inte semester från sjukdomen. Att behandla atopisk hud kräver mycket ork och krafter. De som deltog i undersökningen hoppas på att hitta en behandling som har långverkande effekt, säger expert Kaisa Tokko.

De som deltog i undersökningen meddelade att de för tillfället tar hand om sin sjukdom med hjälp av bas- och kortisonsalvor och användning av antihistaminer.

25-30 procent av finländarna har i något skede av sitt liv problem med atopisk hy. Det här betyder att över en miljon människor lider av sjukdomen.

Undersökningen gjordes av Allergi-, hud- och astmaförbundet tillsammans med YouGov och Sanofi.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa