Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Rotenberg får inte bygga inkvartering i Tvärminne i Hangö

Två skyltar, den ena är karta över Syndalens övningsområde och den andra en skylt där det står - militärområde - tillträde utan tillstånd vid laga påföljd förbjuden.
Försvarsmaktens övningsområde i Syndalen ligger nära Tvärminne. Två skyltar, den ena är karta över Syndalens övningsområde och den andra en skylt där det står - militärområde - tillträde utan tillstånd vid laga påföljd förbjuden. Bild: Petra Thilman / Yle Syndalen,Hangö,Hangö udd,Finlands försvarsmakt,försvarsmakten,militärområden,Västnyland

Det får inte byggas en ny inkvarterings- och ekonomibyggnad vid den gamla tegelfabriken i Tvärminne. Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat Hangö miljönämnds beslut.

Företaget RKK Group ville med fullmakt av fastighetsaktiebolaget Vita Villan riva den gamla bostads- och ekonomibyggnaden Örnboet.

Den ryska affärsmannen Boris Rotenberg är styrelseordförande för Vita Villan. Han har nära kontakter till den ryska presidenten.

De hade planer på att i stället bygga en 350 kvadratmeter stor inkvarteringsbyggnad och en 50 kvadratmeter stor ekonomibyggnad på fastigheten.

Hangö miljönämnd beviljade undantagslov för bygget i oktober i fjol. Nu säger förvaltningsdomstolen nej till ett undantagslov.

En gammal tegelfabrik i Tvärminne
Den planerade inkvarteringen skulle ligga ungefär hundra meter från den gamla tegelfabriken i Tvärminne. En gammal tegelfabrik i Tvärminne Bild: Yle/Linus Westerlund Tvärminne,Västnyland,Hangö,vinter,Boris Rotenberg,tegelfabrik

Motiveringarna är bland annat att det används tunga vapen på försvarsmaktens övningsområde i Syndalen. Det innebär att bullernivåerna därför kan vara höga på den planerande byggplatsen som ligger iden absoluta närheten.

Om det här undantagslovet beviljas innebär det att det också borde beviljas undantagslov för andra markägare att bygga inom bullerområdet, konstaterar förvaltningsdomstolen.

Domstolen anser att det inte finns några juridiska orsaker till att bevilja undantagslov. Därför strider miljönämndens beslut mot lagen och bör förkastas.

Domen i Helsingfors förvaltningsdomstol gavs den 2 november. Det går att besvära sig mot beslutet inom 30 dagar.

Hangötidningen var först med nyheten om att förvaltningsdomstolen förkastar Hangö miljönämnds beslut om undantagslov.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland