Hoppa till huvudinnehåll

Kampen går vidare trots svenska chockbeskedet – Finlands OS-dröm lever: "Vill visa att vi är besvikna"

Medan alla tiders mest framgångsrika synkrolag – svenska Team Surprise – valde att kasta in handduken, vill regerande världsmästarna Marigold IceUnity hålla OS-frågan på agendan med sitt nya kortprogram #WhyNot.

In på isen åker sexton åkare iklädda dräkter som för tankarna till antikens olympiska spel. Då de ställt sig i startposition börjar temat ur filmen Triumfens ögonblick ljuda i ishallen.

– Vårt kortprogam #WhyNot berättar om att vi inte kom till olympiska spelen, att vi än en gång fick höra ett nej, berättar Marigold IceUnitys kapten Camilla Sundgren.

– Vi vill visa att vi inte slutar jobba för att komma med, fastän drömmen kraschade för stunden. Det finns alltid hopp, och vi vill på ett bra sätt provocera lite, visa att vi är besvikna, men att vi kan tala om det här.

Synkrolaget Marigold IceUnity åker sitt kortprogram #WhyNot.
Marigold IceUnitys tävlingsdräkter har inspirerats av de antika olympiska spelen. Synkrolaget Marigold IceUnity åker sitt kortprogram #WhyNot. Marigold (Konståkning),konståkning,synkroniserad konståkning

Önskan om större uppskattning och ett ännu högre mål

Tränaren Anu Oksanen har lotsat Marigold IceUnity i ett kvartssekel och lett laget till fem världsmästerskap och totalt tolv VM-medaljer sedan den första officiella VM-tävlingen år 2000.

– För oss känns det viktigt att grenen skulle uppskattas och att vi skulle ses som lika viktiga som många andra grenar. Jag vet ju hur hårt åkarna jobbar för att uppfylla sina egna drömmar inom synkron, så för dem vore det värdefullt att ha en ännu högre nivå att sträva efter.

Synkrotränaren Anu Oksanen.
Anu Oksanen har tränat Marigold IceUnity i ett kvartssekel. Synkrotränaren Anu Oksanen. Marigold,synkroniserad konståkning

Nej till deltagande i Peking 2022

Trots att grenfolket runtom i världen gjort sitt yttersta för att göra synkron OS-duglig, blev grenen än en gång utanför då Internationella olympiska kommittén i somras slog fast programmet för vinter-OS i Peking 2022.

I början av oktober följde chockbeskedet att alla tiders mest framgångsrika synkrolag, Team Surprise från Landvetter utanför Göteborg, lägger ner sin verksamhet. Laget grundades år 1984 av Andrea Dohány som ledde det i 34 år.

Öppna Instagram-inlägget

Motsägelsefulla krav från IOK

I en intervju för skatingfinland.fi uttrycker Dohány sin frustration över de motsägelsefulla krav IOK kommit med genom åren.

– Till en början var kravet att åkarantalet skulle ner från tjugo till sexton, därefter har det varit tal om endast tolv åkare per lag. För drygt tio år sen skulle pojkarna bort, sen skulle de få vara med i alla fall.

Efter att ha fått motstridig information i så många år, hoppas Dohány framför allt att IOK ska komma fram till en tydligare linje i sin syn på synkron.

Synkrotränaren Andrea Dohany firar VM-guldet 2012.
Andrea Dohány och Team Surprise tog sitt sista VM-guld på hemmaplan i Göteborg 2012. Synkrotränaren Andrea Dohany firar VM-guldet 2012. Bild: IBL Sweden konståkning,Andrea Dohany,Team Surprise,synkroniserad konståkning

Hade fortsatt om OS-drömmen blivit verklighet

I intervjun för skatingfinland.fi berättar Dohány att laget skulle ha fortsatt om synkron hade blivit OS-gren. I våras tog laget VM-silver på hemmaplan i Stockholm.

– Det var mitt beslut att lägga ner tävlingslaget efter att vi redan i flera år funderat på fortsättningen. Nu koncentrerar jag mig på de yngsta åkarna och hoppas att de en dag ska få tävla på OS-nivå.

Dohány tror att det kan dröja åtta år innan OS-frågan kommer upp igen.

Brist på tillräckligt skickliga åkare i Sverige

Marigolds tränare Anu Oksanen blev inte förvånad då nyheten om Team Surprises sorti kom.

– Jag hade hört rykten om att tränaren skulle lägga av efter svenskarnas hemma-VM i våras. Faktum är att laget under de senaste åren tvingats leta efter åkare utomlands för att hålla sig kvar i världstoppen.

Medan Dohány och hennes tidigare adepter nu kommer att jobba med utbildning av tränare och åkare både i Sverige och runt om i världen, lever och frodas synkroåkningen i Finland på ett helt annat sätt.

– Svenskarna har aldrig haft det system vi har i Finland, där några toppklubbar utbildar åkare hela vägen från de yngsta tävlingsklasserna till världseliten, säger Oksanen, som själv är en av världens mest hyllade tränare och koreografer.

Synkrolaget Marigold IceUnity värmer upp utanför is.
MIU torrtränar sitt kortprogram till musik under tävlingsuppvärmningen. Synkrolaget Marigold IceUnity värmer upp utanför is. Marigold (Konståkning),konståkning,synkroniserad konståkning

Stenhård konkurrens bäddar för finländska framgångar

I de svenska mästerskapen i våras deltog totalt tre seniorlag, fem juniorlag och sju novislag. I Finland är lagen så många att de tävlar på två nivåer. Räknar man ihop lagen i samma åldersklasser, har vi i Finland sju seniorlag, 28 juniorlag och 37 ungdomslag. Och över femtio lag i ännu yngre klasser.

Skillnaden i utövarantal syns bland annat i nivåskillnaden mellan lagen. Medan Team Surprise slog tvåan i SM, Team Boomerang, med över femtio poäng och trean med nästan nittio poäng, var differensen mellan ettan och trean i FM mindre än tre poäng.

Marigold IceUnity, Helsinki Rockettes och Team Unique har vunnit VM-guld på 2010-talet, medan inget svenskt lag någonsin kommit i närheten av Team Surprise.

För IOK har även grenens spridning över världen varit en tröskelfråga. Trots att VM i dag lockar tjugo lag från Europa, Nordamerika och Asien, domineras grenen totalt av fem länder, Finland, Sverige, USA, Kanada och Ryssland.

Finland är grenens i särklass mest framgångsrika nation på både senior- och juniornivå.

Ryska synkrolaget Paradise firar VM-guldet 2016.
Under de senaste åren har Ryssland varit uppgång inom synkron. Efter att de sexton första VM-gulden gått till antingen Finland, Sverige eller Kanada, vann ryska Paradise två år i följd, 2016 och 2017. Ryska synkrolaget Paradise firar VM-guldet 2016. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press konståkning,team paradise

“Det finns alltid en hunger efter VM-guld”

Trots att Anu Oksanen förstår svenskarnas besvikelse, ser hon ändå inte att OS-beslutet skulle vara orsak nog att lägga av.

– Marigold har vunnit VM-guld flera gånger, men inte slutar åkarna för den skull. Det finns alltid en hunger efter att vinna mästerskapet en gång till eller att bara vara en del av grenen och utvecklas som åkare. Det är ändå där det hela bottnar.

Oksanen är ändå inte säker på att vi hört från de mångåriga, kära nordiska konkurrenterna för sista gången.

– De talar om slutet på en era, men vilken era som följer, återstår att se. Jag ser det inte som omöjligt att Team Surprise överraskar och dyker upp på tävlingsisarna igen.

VM-biljetter såldes slut på en timme

Då de sista tonerna av Vangelis’ Chariots of Fire tonar ut i Esboarenan är det idel glada miner i MIU-lägret. Trots att det är säsongens första tävling har programmet gått bra. De regerande världsmästarna vinner över tre tidigare mästare och allt ser bra ut med tanke på hemma-VM.

Ett bevis för synkrokonståkningens popularitet i Finland fick vi i mitten av oktober då biljetterna till VM i Helsingfors såldes slut på bara en timme.

Synkrolaget Helsinki Rockettes på isen i VM 2016.
Då synkro-VM senast gick i Finland år 2011 vann Helsinki Rockettes guld. Laget från 2016 vann silver i VM i Budapest. Synkrolaget Helsinki Rockettes på isen i VM 2016. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press konståkning,Rockettes,helsinki rockettes

Mer om Marigold IceUnity, tränaren Anu Oksanen och kortprogrammet #WhyNot i Sportmagasinet på Arenan. Genom att klicka på artikelns huvudbild kommer man direkt till det tvåspråkiga synkroinslaget. I klippet nedan kan man också välja svensk textning.