Hoppa till huvudinnehåll

Låtskrivaren Patric Sarin har skrivit musik på både svenska och finska: "Finlandssvensk musik saknar den finska självmordsmelankolin"

Låtskrivaren Patric Sarin
Låtskrivaren Patric Sarin tycker det finns stora skillnader mellan finlandssvensk och finsk musik. Låtskrivaren Patric Sarin Bild: Sofie Gammals / Yle Patric sarin,låtskrivare

Finlandssvensk musik är glad och finsk musik är dyster. Håller du med? Den finlandssvenska musiken influeras ofta av svensk och internationell musik medan den finska musiken har helt egna särdrag - åtminstone om man frågar låtskrivaren Patric Sarin.

- Finlandssvensk musik för mig är vad jag har lyssnat på som barn. Jag har lyssnat på ABBA, Elvis och Beatles och inte alls på finsk musik. Jag skulle säga att den finlandssvenska musiken är mera internationell än den finska musiken, säger Sarin.

Artisten Mattias Björkas från bandet Vasas flora och fauna håller med om att den finlandssvenska musiken ofta får influenser utifrån, som till exempel från Sverige.

Därför är det också svårt att säga vad som kännetecknar finlandssvensk musik.

Det kan vara bra att kunna ta till sig intryck utifrån, men det kan också betyda att man blir en blek kopia av något som redan har gjorts.― Mattias Björkas

- Finlandssvensk musik saknar lite en egen identitet. Jag tror det har att göra med språkgruppens storlek, säger Björkas.

Men han tycker att influenser utifrån ofta överskattas i konstnärliga sammanhang.

- Det kan vara bra att kunna ta till sig intryck utifrån, men det kan också betyda att man blir en blek kopia av något som redan har gjorts, säger Björkas.

Mattias Björkas
Mattias Björkas från Vasas flora och fauna. Mattias Björkas Bild: Anna Drvnik / Birds Will Sing For You Vasas flora och fauna,Mattias Björkas

Ingen självmordsmelankoli i den finlandssvenska musiken

Patric Sarin menar att den finska musiken är starkt influerad av musikstilen schlager (iskelmä), vilket saknas i den finlandssvenska musiken.

- Man hör det i vilken finsk musik som helst, till och med i Antti Tuiskus moderna popmusik. I melodierna finns en melankolisk grej som inte förekommer på samma sätt i internationell musik.

Man är en grym hjälte när man har det svårt― Patric Sarin

- Jag brukar kalla det för självmordsmelankoli. I Finland är du en grym hjälte när du har det svårt.

När Sarin började skriva låtar hade han stora problem med att få låtarna igenom i Finland. Alla tyckte att låtarna lät för svenska eller för internationella.

- Jag visste inte hur det skulle låta. Det händer ännu idag att jag måste fråga om det jag gör är bra.

Antti Tuisku Provinssissa.
Också i Antti Tuiskus moderna pop hör man den finska melankolin som inte förekommer i den finlandssvenska musiken. Antti Tuisku Provinssissa. Bild: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,Provinssi

Björkas, som är bosatt i Sverige, tycker inte att man ska generalisera och säga att finsk musik är mera dyster.

- Det finns mycket dyster musik också i Sverige.

Han säger att det finns många liknande traditioner i svensk och finsk musik. Björkas påpekar ändå att den svenska musiken saknar självmordsmelankolin, som Sarin kallar det.

Leevi and the Leavings i svensk översättning

Vasa flora och fauna har översatt två finska låtar av bandet Leevi and the Leavings till svenska.

- Vi gillar Leevi and the Leavings så pass mycket att vi tyckte att det behövdes svenska versioner, säger Björkas.

Björkas tycker inte att det händer speciellt mycket med låtarna när de översätts till finlandssvenska. Däremot vet han inte hur publiken i Sverige kommer att reagera.

- Det är en del av själva drivkraften. Kanske det händer något som vi inte är medvetna om.

Vasas Flora och Fauna poserar på passagerarfärjas däck.
Vasas flora och fauna sjunger Leevi and the Leavings låtar på finlandssvenska. Vasas Flora och Fauna poserar på passagerarfärjas däck. Bild: Aja Lundegård Vasas flora och fauna

Musikaliskt skiljer sig de översatta låtarna inte så mycket från Vasas flora och faunas tidigare låtar.

- Vi befinner oss i lite samma melodiska universum som Leevi and the Leavings. Melodierna avspeglar en lättsam uppgivenhet över hur livet kan vara.

Mattias tycker det är en stor tillgång att kunna ta till sig finsk musik.

- Det finns en rik låttexttradition i finsk musik. Och därför är det så roligt att kunna lyfta fram något sådant och flytta över det till ett svenskt sammanhang, säger Björkas.