Hoppa till huvudinnehåll

Mellanårsvalet: Fortsatt republikanskt styre i senaten, demokraterna tar över representanthuset och rekordmånga kvinnor invalda

Alexandria Ocasio-Cortez på segerfest efter mellanårsvalet 2018.
Alexandria Ocasio-Cortez blev tillsammans med Abby Finkenbauer den yngsta kvinnan någonsin att åka till kongressen och representanthuset. Alexandria Ocasio-Cortez på segerfest efter mellanårsvalet 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Alexandria Ocasio-Cortez

Maktbalansen i USA förändrades över en natt, men det blev inte den blåa, Demokraternas tsunami som den politiska vänstern hade hoppats på i mellanårsvalet. Enligt opinionsmätningar är det möjligt att över 100 miljoner amerikaner för första gången deltar i ett mellanårsval.

Demokraterna har för första gången sedan 2011 tagit kontroll över representanthuset. Demokraterna har säkrat 219 av 335 mandat då drygt 20 distrikt fortfarande är oräknade.

Resultatet är ett bakslag för president Donald Trump och hans republikanska parti. Demokraternas seger betyder att de nu har möjlighet att göra det svårare för Trump att genomföra sin politik.

Republikanerna behåller däremot kontrollen över kongressens övre kammare, senaten, och majoriteten ser ut att växa. Det beror delvis på att relativt få republikaner försvarade sina senatsplatser i år, men visar också att partiets valmaskineri fortfarande är mycket väloljat.

Demokraterna har erövrat minst sju guvernörsposter från Republikanerna. Utöver det har partiet tagit över majoriteten i en rad delstatskongresser. Resultaten i de här valen har stor betydelse lokalt eftersom USA:s federala system ger delstaterna stor makt bland annat när det gäller bland annat budgetmedel och lagstiftning.

 Chrissy Houlahans anhängare på valvaka.
Demokraten Chrissy Houlahans anhängare är glada och nöjda. Chrissy Houlahans anhängare på valvaka. Bild: EPA-EFE/BASTIAAN SLABBERS Chrissy Houlahan,Demokratiska partiet i USA,Mellanårsvalet i USA 2018,anhängare

Unga kvinnor, minoritetskvinnor

En klar trend i valet är att fler kvinnor och minoritetsrepresentanter vann mandat. Rekordmånga kvinnor valdes in i representanthuset. Bland dem demokraterna Alexandria Ocasio-Cortez och Abby Finkenbauer, båda 29 år gamla, och därmed de yngsta kvinnorna i representanthuset någonsin.

Ilhan Omar och Rashida Tlaib blev de första muslimska kvinnorna och Sharice Davids och Debra Haaland är de första kvinnliga ursprungsamerikanerna i kongressen. De är alla demokrater.

Ilhan Omar blev den första muslimska kvinnan i maktens korridorer i Washington.
Ilhan Omar blev den första muslimska kvinnan i maktens korridorer i Washington. Ilhan Omar blev den första muslimska kvinnan i maktens korridorer i Washington. Bild: AFP / Lehtikuva Ilhan Omar

Som helhet är valresultatet en seger för Demokraterna som nu brutit Republikanernas maktmonopol i Washington. Demokraterna kan nu till exempel stoppa president Donald Trumps budgetförslag.

Men det är inte någon knockoutseger: Republikanerna utökar sin majoritet i senaten. Det betyder att Trump fortfarande kan räkna med att få sina kandidater till domstolar och politiska poster godkända.

Dessutom tror analytiker att Demokraternas seger kan innebära att Trumps kommande två år blir mycket lättare, då han har en naturlig fiende att skylla på igen.

Bakgrund: USA går till mellanårsval – vad står på spel och vem har ett försprång enligt valprognoserna?

Väljare i olika delstater skulle också utse sina egna lokala parlament, guvernörer och delstatsåklagare samt ta ställning till diverse frågor i folkomröstningar. I Florida till exempel, ska väljarna besluta om 1,4 miljoner före detta fångar skall få rösta.

De första vallokalerna stängde vid tvåtiden i natt och resultat strömmar in hela morgonen. Den stora frågan är om demokraterna, som väntat, tar över representanthuset och republikanerna behåller sin knappa majoritet i senaten.

Valresultat just nu (7.11 19:00 GMT+2):

Representanthuset:
(D) 222 – 199 (R)

Krävs 218 för majoritet.

Senaten:
(D) 45 – 51 (R)

Republikanerna behöver minst 50 mandat för majoritet, eftersom vicepresident Mike Pence har den avgörande rösten om det är oavgjort i omröstningar.

Guvernörsvalet
(D) 22 – 25 (R) Republikanerna har förlorat i sju delstater.

Läs mera:

Testa dig själv: Är du republikan eller demokrat, Beyoncé eller Chuck Norris? Sju frågor avslöjar splittringen inför mellanårsvalet

Ett historiskt oenigt amerikanskt folk ska rösta i det amerikanska kongressvalet den 6 november. Demokrater och republikaner är allt mer splittrade i de stora frågorna, vare sig det handlar om aborträtten, klimatförändringen eller landets vapenlagar. Testa om du är mer lik republikanerna eller demokraterna i de stora frågorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes