Hoppa till huvudinnehåll

Ofog med hastighetsskylt i Kronoby – många bilister åkte felaktigt fast i fartkameran

Någon hade ändrat hastighetsskylten från 60 till 80 kilometer i timmen.
Någon hade ändrat hastighetsskylten från 60 till 80 kilometer i timmen. Någon hade ändrat hastighetsskylten från 60 till 80 kilometer i timmen. Bild: André Molander. hastighetsbegränsning,korsning

Under onsdagsmorgonen blev många bilister på riksväg åtta i Kronoby överraskade när hastighetskameran blixtrade till. Någon hade under natten svängt på hastighetsskylten från 60 kilometer i timmen till 80, vilket gjorde att många körde fortare än tillåtet förbi kameran.

André Molander är yrkestrafikant och brukar ha bra koll på hastighetsbegränsningarna längs riksväg åtta. Men när han på onsdagsmorgonen var på väg norrut och kom till Hopsalakorsningen i Kronoby blev han förvånad.

- Det är känt som ett 60-område vintertid och 80 sommartid. Jag släppte av gasen för att sakta ner, men så såg jag 80-skylten. Det blev lite kval, ska man lita på intuition eller på det som står på skylten. Det blev någonting mittemellan, men för hårt ändå. Så det blinkade.

- Jag ringde några bekanta som jag visste var på väg åt samma håll för att kolla att det faktiskt var 80 så att jag inte bara såg i syne och det var 80 berättade de.

På vägen tillbaka stannade Molander för att fotografera skylten. Under den tiden såg han att det blinkade till i hastighetskameran flera gånger.

- Jag hoppas att man slipper böter. Jag har aldrig fått någon fortkörnings- eller parkeringsböter och tycker det skulle vara besvärligt om man får böter på grund av någon annans busstreck.

Inga böter - fotografierna raderas

Äldre konstapel Mika Putkonen vid polisens trafiksäkerhetscentral berättar att någon hade svängt på skylten från 60 kilometer i timmen till 80 under natten till onsdagen.

Han berättar också att de som åkte fast i kameran slipper böter.

- Vi tog bort alla bilder som kameran hade tagit och stängde ner kameran.

När skylten är ändrad tillbaka kommer kameran sättas igång på nytt.

Putkonen berättar att liknande saker händer några gånger i året, men att det vanligtvis åtgärdas ganska snabbt.

Kan det vara farligt om någon mixtrar med hastighetsbegränsningen?

- Absolut. Jag vet att i just Hopsalakorsningen var det en allvarlig olycka för några år sedan. Och på grund av det har hastigheten där sänkts, säger Putkonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten