Hoppa till huvudinnehåll

Politisk bedömare i Washington: Trump gynnas av demokratisk seger

Donald Trump.
Donald Trump. Bild: EPA-EFE/DAVID MAXWELL Donald Trump

"Alltför tidigt att säga". Det blev det stående svaret långt in i den amerikanska valvakan. Valet får långtgående följder, för Trumps kandidatur 2020 och framtida nya partier.

Några timmar innan vallokalerna stängde, hade John Zogby också svårigheter med spådomarna. Han är en erfaren expert på opinionsmätningar och har analyserat ett stort antal amerikanska val.

Men nu är det svårt. Det blir att gissa, sade Zogby inför utländsk press i Washington.

Överraskande många har förhandsröstat

En viktig faktor i årets val är det stora antalet amerikaner som förhandsröstat. Hela 40 miljoner väljare röstade på förhand. Det är otroligt mycket.

Ett högt valdeltagande kunde gynna Demokraterna. Men det är för tidigt att säga, eftersom man inte vet vem väljarna som röstat på förhand är.

Det har rapporterats om köer på många håll i USA på valdagen. Om det är de unga och välutbildade och afroamerikanerna så gynnar det demokraterna. Men det är också möjligt att demokraterna röstar på förhand, och republikanerna på valdagen.

Förhandsröstningen är en relativt ny företeelse i USA, påminner Zogby. 1992 röstade 7 procent på förhand i ett presidentval USA. Senare har det stigit. I senaste presidentval år 2016 deltog över 36 procent av väljarna på förhand.

Man får anta att det är partiaktiva, övertygade, som röstar på förhand. Delstaterna har olika system och kombinationer av poströstning och tidiga vallokaler. Det gör bedömningarna svårare.

En tippning för i år är ett deltagande på nästan 50 procent. Det skulle bli det högsta valdeltagandet på 100 år i ett mellanårsval, påpekar Zogby.

Senaten stannar hos republikanerna. Om inte...

Demokraterna behöver bara vinna två platser för majoritet i senaten. Men så enkelt är det inte. Det ser svårt ut, säger Zogby, som tror på opinionsmätningarna. De har gått av och an, utan en klar hållbar trend.

Demokraterna kunde kanske vinna Nevada, Arizona, Wisconsin. Och om det blir en riktigt bra demokratisk natt också Texas, enligt Zogby.

Å andra sidan finns Missouri, som är svårt att förutspå. I North Dakota ligger demokraten Heidi Heitkamp illa till.

Senaten förblir nog i republikanernas händer, säger Zogby. Men han lägger hastigt till: om de unga, kvinnorna och minoriteterna strömmar till vallokalerna, klarar sig demokraterna bra i senatsvalet, som under Obamas tid.

Enkelt för demokraterna vinna representanthuset?

I representanthuset borde det vara enklare för demokraterna att rycka 23 platser från republikanerna. Så har det varit i tidigare mellanårsval med en ny president.

- Men vad har historien att säga till om längre, påpekar en frustrerad, osäker valbedömare Zogby.

Mycket hänger också på den högsta ledningen. Detta är en folkomröstning om presidenten. Han har varit mycket framgångsrik med att få allt att handla om Donald Trump. Han har rekommenderat olika republikanska senatorer, redan i primärvalet. Och uttryckt sig föraktfullt om demokratiska kandidater.

Högt valdeltagande blir Trumps förtjänst

President Trump har skapat det enorma förhandsintresset och de 40 miljoner som röstat på förhand. De antingen älskar eller hatar Donald Trump så mycket att de vill uttrycka det på förhand, säger John Zogby.

Men det räcker inte för demokraterna. Donald Trumps popularitet är relativt stabil, kring 46 procent under de senaste tre mätningarna, räknar John Zogby.

- Det är inget att skryta om. Men han är inte heller en förlorare med de siffrorna. Han har också stor mängd följare.

Och Trump äger det republikanska partiet. Hans partikamrater kan inte lösgöra sig ifrån honom, även om de ville, för Trump är i vissa fall mycket kontroversiell.

Vad påverkade valet?

Amerikanernas huvudfråga i valet var hälsovården, som också var Demokraternas huvudfråga. Många amerikaner vill helst inte mista den förmån som Obamacare utgjorde.

Amerikanernas andra huvudfråga, ekonomin, är republikanernas paradgren. Lönerna, arbetsplatserna, BNP, skatterna. Allt gynnar amerikanerna, och det vet de om. Men det är inte säkert att de ändrar valbeteende för att Trump har gjort livet lite lättare. I slutet av valkampanjen sa Trump redan att ekonomi är lite tråkigt.

Han övergick till den tredje huvudfrågan, immigrationen. Den fungerar för republikanernas basväljare. Också om de bor långt ifrån gränsen mot Mexiko gillar de löften om säkerhet. Men det är inte säkert att det budskapet alls fungerar för de osäkra väljarna och de som bor i förorterna, påpekar John Zogby.

Vad händer år 2020?

Handlar det här valet också om presidentvalet år 2020? Givetvis, säger John Zogby.

- I själva verket fungerar Donald Trump bäst i underläge, om han kan framstå som ett offer. Det bästa som kan hända honom är att eliten och "fake news" nu segrar till exempel i Representanthuset.

För tillfället har demokraterna inte någon motkandidat, medan Trump har ett väljarstöd i mätningarna på 46 procent, vilket han också hade för två år sedan. Och bland republikanerna är hans stöd över 90 procent, påminner Zogby.

För demokraterna är det också viktigt med föryngring. Den tidigare talmannen Nancy Pelosi är ingen enande kraft.

De unga som annars skulle lockas av demokraterna kräver föryngring. John Zogby tror ändå att en sådan politiker som tidigare vicepresidenten Joe Biden kunde bli en fungerande motkraft till Trumps populism i debatterna.

"Plats för miljardär med nytt parti"

I själva verket kan det hända stora saker i amerikansk politik, avslutar John Zogby. Nu har republikanerna gått till höger och demokraterna till vänster.

I mitten finns plats för ett nytt parti att formas, mellan polerna. Det väntar på det rätta ögonblicket, de rätt kandidaterna och den rätta miljardären som finansierar det nya partiet.

Det måste bli ett lösningsorineterat parti i mitten, dominerat av Millennium-åldersgruppen, enligt Zogby.
Många av de unga stöder nu Bernie Sanders och en del är libertarianer. Men den stora gruppen väntar på ett nytt parti att rösta på, analyserar John Zogby.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes