Hoppa till huvudinnehåll

USA-kännaren Oscar Winberg: ”Representanthuset kommer att övervaka presidentens makt på allvar igen”

USA-kännare och forskare Oscar Winberg.
Oscar Winberg. USA-kännare och forskare Oscar Winberg. Bild: Yle/ Eva Brunell forskare,Winberg,oscar winberg

I och med att Demokraterna tar över kontrollen i representanthuset efter mellanårsvalet i USA innebär det att granskningen av president Donald Trump kommer att öka, analyserar USA-kännaren och forskaren Oscar Winberg.

De första resultaten i de amerikanska mellanårsvalen visar att Demokraterna får majoritet i representanthuset medan Republikanerna behåller majoritet i senaten.

Den förändrade maktbalansen kan komma att sätta käppar i hjulen för president Donald Trump.

– För det första betyder det att republikanerna inte längre kontrollerar hela kongressen och det sätter mer eller mindre stopp för de republikanska lagförslag som Trump och de republikanska ledarna i kongressen har talat om att skulle bli aktuella efter valet, bland annat att man skulle skrota Obamacare samt fortsätta ge skattelättnader i synnerhet åt den rika befolkningen, förklarar Oscar Winberg.

Demokraterna kan kräva att Trump visar sina skattepapper

Majoritet i representanthuset betyder också ordförandeposter i de olika kommittéerna, vilket ger demokraterna nya möjligheter att övervaka och till och med stämma presidenten.

– Det öppnar möjligheten att stämma Vita huset och regeringen för dokument, bland annat har man talat länge om Donald Trumps skattepapper och spekulerat om varför han döljer dem. Nu kan demokraterna åtminstone helt juridiskt kräva att de ska visas.

Representanthuset kommer att ta sin roll som övervakare av presidentens makt på allvar, vilket Republikanerna har vägrat att göra― Oscar Winberg

I och med att Republikanerna fortfarande har kontroll över senaten är det ändå inte troligt att något sådant skulle leda till rättsåtal.

– Men på en mikronivå kommer man att se att representanthuset igen kommer att ta sin roll som övervakare av presidentens makt på allvar, vilket Republikanerna har vägrat att göra.

Högt valdeltagande gynnar Demokraterna

Än så länge finns det inga exakta siffror på hur många som röstat i mellanårsvalet, men siffran tros vara högre än vid tidigare val då deltagandet rört sig under 40 procent.

Ett högre valdeltagande kan ha varit till Demokraternas favör.

– I regel gynnas demokraterna av att fler röstar. Det ser man också i att republikanerna uttryckligen för en politik för att begränsa möjligheterna att rösta, säger Winberg.

Uppenbart är att kvinnor haft stor framgång inom det demokratiska partiet och att det finns efterfrågan på kvinnliga kandidater― Oscar Winberg

Inför valet har diskussionen om valförtryck, att man försöker göra det svårare för vissa grupper att rösta, gått het och i många delstater har valsystemet kritiserats.

– Till exempel i Georgia har situationen ur ett europeiskt perspektiv varit alldeles absurd, då en av guvernörskandidaterna samtidigt varit ansvarig för valprocessen och stängt vallokaler i områden där demokraterna brukar ha stor majoritet, säger Winberg.

Värt att notera är att rekordmånga kvinnor har valts in i representanthuset. Enligt Winberg är det möjligt att Demokraterna tar det här som en fingervisning inför nästa presidentval.

– Uppenbart är att kvinnor haft stor framgång inom det demokratiska partiet och att det finns efterfrågan på kvinnliga kandidater, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes