Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Centern förlorade på uppsägningsfrågan, Samlingspartiet vann? Så här syns höstens turbulens i Yles partimätning

Juha Sipilä Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Stödet för Centern minskar, medan Samlingspartiet ökar. Juha Sipilä Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Regeringen Sipilä,Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipiläs hårda linje för att försämra uppsägningsskyddet har varit mest till nackdel för Centern. Samlingspartiet ser inte ut att ha lidit av höstens turbulens, skriver Ingemo Lindroos, politisk kommentator vid Svenska Yle.

Socialdemokraterna är alltjämnt största parti, i Yles partimätning. Om det var riksdagsval idag skulle partiet få 22,7 procent av rösterna. Mätningen är utförd av Taloustutkimus, på uppdrag av Yle, under tiden 3.10-6.11. Stödet för Sdp ligger på ungefär samma nivå som i den förra mätningen då partiet fick 22,6 procent.

Det innebär att Socialdemokraterna alltmer befäster sin ställning som landets mest populära parti, inför riksdagsvalet om drygt fem månader.

Samlingspartiet vinner trots, eller tack vare uppsägningsfrågan

Mellan de två stora regeringspartierna ser väljarna ut att röra sig från Centern till Samlingspartiet. Åtminstone har Centern ytterligare förlorat i stöd, från 17,6 till 16,5 procent. Det är inte bottennappet under den här valperioden (15,8 procent i oktober 2017), men det är ungefär fem procentenheter lägre än i riksdagssvalet för snart fyra år sedan.

Regeringssitsen brukar synas i sänkt stöd, i synnerhet efter en politik som har inneburit många impopulära nedskärningar. Men intressant nog lyckas Samlingspartiet behålla, och till och med förbättra sitt stöd med samma politik. Samlingspartiet ökar sitt stöd från 18,9 till 20,2 procent och ligger klart högre än resultatet i riksdagsvalet som var 18,2 procent.

Horisontella staplar med stödet för partierna
Horisontella staplar med stödet för partierna partier,opinionsundersökning,Politik

Turbulensen på arbetsmarknaden gav inga stilpoäng åt Sipilä

Den här höstens turbulens på arbetsmarknaden har inte drabbat Samlingspartiet negativt, på samma sätt som Centern. Det kan till och med ha haft en positiv effekt på de samlingspartistiska företagare som anser att det är för svårt att säga upp anställda.

Det finns visserligen en hel del centerpartistiska företagare för vilka frågan är viktig, men statsminister Juha Sipilä har inte fått några stilpoäng på den frågan. Ser man på reaktionerna inom högerfältet såg till och med Finlands näringsliv EK sig tvunget att vädja till Sipilä om att kompromissa i frågan, med tanke på de negativa effekterna av fackets stridsåtgärder på näringslivet.

Sipilä kompromissade sent om sider, men några statsmannamässiga poäng blev det inte. Trots att regeringen har gjort ett hårt arbete för att få Finlands ekonomi på fötter, och delvis lyckats, har reformtakten varit lite väl hård för många väljares smak.

Centerledaren har redan i tidigare sammanhang gjort sig känd för att styra Finland snarare som ett börsnoterat företag, än som ett samarbete där de demokratiska processerna har sin långsamma gång.

Socialdemokraterna skördar frukterna bland löntagarnas missnöje

En av de största finländska påverkarna i den ekonomiska debatten, Sixten Korkman talade om att skjuta myggor med kanoner, då regeringen hårddrog konflikten, som handlade om en förhållandevis liten sysselsättningsåtgärd i små företag.

Motargumentet är förstås att det är riksdagen och inte fackföreningsrörelsen som innehar makten, då det gäller lagstiftningen.

Men i Finland är man van vid att komma överens om stora reformer med facket, och efter höstens turbulens är det också Socialdemokraterna som skördar frukterna av missnöjet bland löntagarna. Det syntes i synnerhet i mätningen för en månad sedan, då Sdp drog ifrån.

Ingen Haavisto-effekt ännu

Också Vänsterförbundet behåller ett förhållandevis gott stöd, trots att stödet minskade från 9,8 till 9,2 procent. De gröna har haft en ovanligt kämpig höst, efter tidigare ordförande Touko Aaltos sjukskrivning och den oklara situationen inför ordförandevalet i lördags.

Stödet har gått ytterligare ner från 11,6 till 11,3 procent. En effekt av Pekka Haavisto, som den kanske mest populära symbolen för värdeliberalismen i Finland, syns inte ännu. Mätningen är gjord före ordförandebytet.

Sverigedemokraternas framgångar syns inte i stödet för Sannfinländarna

Stödet för Sannfinländarna ökar från 9,3 till 9,8 procent men rör sig intressant nog på nästan exakt samma nivå, som strax efter splittringen i juni 2017. Sverigedemokraternas framgångar i det svenska riksdagsvalet speglar inte av sig på Sannfinländarnas stöd och invandrarfrågorna dominerar inte debatten.

Blå framtid har fortsättningsvis ett dystert riksdagsval att se fram emot. Stödsiffrorna ligger kvar på 1,1 procent, i väntan på att ordförande Timo Soini ska berätta om sina framtidsplaner.

Svenska folkpartiet håller ett jämnt stöd på 4,3 procent. Det är bättre än en månad tidigare (3,7 procent), och ligger på samma nivå som i somras. Kristdemokraternas stöd är 3,5 procent, jämfört med 4,1 procent i den förra mätningen. För de mindre partierna är förändringarna svårare att fastställa, eftersom de ligger inom felmarginalen.

Rinne statsminister, Orpo finansminister, Haavisto utrikesminister?

Det ser alltmer ut som om Antti Rinne blir nästa statsminister med Petteri Orpo som regeringskollega, kanske igen på finansministerposten. De gröna är en tänkbar samarbetspartner - likaså Sfp och Vänstern. Pekka Haavistos mål är sannolikt att bli utrikesminister i en sådan regering. Men ännu kan nya valfrågor dyka upp som ändrar på hela upplägget.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes