Hoppa till huvudinnehåll

Bilist försökte fly undan Borgåpolisen - slutade med krock: "Han körde 150 km/h på ett område med 40 km/h som högsta tillåtna hastighet"

En polis och en polisbil syns delvis
Arkivbild. En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

En ung bilförare i Borgå orsakade stor fara i trafiken då han försökte fly från polisen i hög fart. Mannen körde på cykel- och gångleder samt gasade på i 150 kilometer i timmen mitt i staden.

- Han orsakade verklig fara, säger överkommissarie Timo Leppälä från Borgåpolisen.

Händelseförloppet fick sin början runt 11-tiden på torsdagsförmiddagen i Gammelbacka i Borgå.

En polispatrull bad föraren stanna för en rutinkontroll. Den 18-åriga ortsbon vägrade och satte istället av i hög hastighet.

- Från Gammelbacka till Näse körde mannen på cykel- och gångvägar, samt körde i en hastighet av 150 kilometer i timmen på vägsträckor där högsta tillåtna hastighet är 40 kilometer i timmen, säger överkommissarie Leppälä.

Polisen kunde inte ta upp biljakten för att inte själva utsätta förbipasserande för fara.

Det är särskilt ovanligt att någon som är nykter bestämmer sig för att göra så här. Att köra undan polisen kan ge upphov till riktigt farliga situationer― Timo Leppälä, överkommissarie

Mannen kom ändå inte undan.

Flyktförsöket slutade med att han körde in i en annan bil i korsningen av Alexandersbågen och Tolkisvägen i Näse.

- Ingen skadade sig allvarligt, men den vårdslöse föraren hade kvaddat sin bil och kunde inte fortsätta färden, säger Leppälä.

Mannen har inte brottslig bakgrund, men har gjort sig skyldig till trafikförseelser tidigare. Han har inget giltigt körkort.

Föraren finns nu i polisens förvar misstänkt för bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten och orsakande av skada.

Man kunde tro att den vårdslöse föraren skulle ha varit rusmedelspåverkad. Så var inte fallet.

- Det är särskilt ovanligt att någon som är nykter bestämmer sig för att göra så här. Att köra undan polisen kan ge upphov till riktigt farliga situationer, säger Leppälä.

Läs också