Hoppa till huvudinnehåll

"Ett rätt så bra resultat för lilla Finland" - Alexander Stubb hänger inte läpp efter förlusten mot Manfred Weber

Alexander Stubb och Manfred Weber
Alexander Stubb och Manfred Weber Alexander Stubb,Manfred Weber

Finländaren Alexander Stubb verkade inte särskilt besviken efter omröstningen om toppkandidaturen inom EPP som avgjordes till motkandidaten Manfred Webers fördel.

Weber tog som väntat en klar seger i omröstningen om EPP:s toppkandidatur. Weber fick 492 röster i valet, medan Stubb stannade på 127 röster.

- Det är förstås en ganska stor skillnad men resultatet känns ganska bra. Det här var en rätt så stor vinst för lilla Finland kommenterar Stubb till Svenska Yle.

Stubb säger att han är glad över att ha kunnat lyfta fram frågor som är viktiga för honom i kampanjen.

- Jag är nöjd med kampanjen och att vi har kunnat köra med öppna och liberala värderingar. Vi har i alla fall 127 i vårt parti som stöder det.

Fullt förtroende för Manfred Weber

Stubb säger att kampanjen gick som planerat, men att lite mer tid inte hade skadat:

- Men det är svårt när man har ett normalt jobb och måste ta tjänstledigt. En fem veckors kampanj är ändå ganska kort.

Om motkandidaten Weber har Stubb endast gott att säga. Stubb och Weber känner varandra sedan år 2004 då båda valdes till Europaparlamentet.

- Han är en bra kille. Han har ett varmt hjärta och jag har fullt förtroende för honom och jag kommer att stöda honom till hundra procent till kommissionsordförande.

De tyska rösterna vägde tungt

Utgångsläget var minst sagt utmanande för Stubb då han gav sig in i kampen om toppkandidaturen.

Weber backades upp av tyska CDU och CSU som utgör den största nationella delegationen inom EPP.

- Tyskland är ett stort land inom vårt parti och Manfred Weber var en stark kandidat, säger Stubb.

På en värdeskala så uppfattades Manfred Weber som en betydligt mer konservativ kandidat än liberalen Stubb. Stubb ser ändå inte valet av Weber som ett steg i en mer konservativ riktning för EPP.

- Det har kommit mycket stöd, inte bara från delegater utan också många i EPP-grupperingen som inte kunnat rösta i dag. Jag tror att det är många som suckat av lättnad och sagt att det är fint att det finns en nordisk värderingslinje inom partiet.

De nordiska betoningarna kom väl till pass

Överlag bidrog upplägget med två konkurrerande kandidater till att bredda diskussionen inom konservativa EPP.

- Jag tror att vi skulle ha varit mycket konservativare om jag inte skulle ha ställt upp. Då skulle hela den här kongressen har kretsat kring Viktor Orban och den konservativa högerfalangen som vi har inom partiet.

På tal om Orban: Tycker du att man har tacklat frågan om Orban och hans parti tillräckligt under den här kongressen?

- Jag tror att vi har fått det igång ganska bra. Utan att jag och Samlingspartiets Petteri Orpo hade pressat på så hade vi inte kunnat tvinga dem att jobba på en deklaration om värderingar.

- Budskapet från alla här i dag, till exempel Angela Merkel, Donald Tusk och Jean-Claude Juncker är att han inte kan fortsätta med det hatspråk . Han kan inte fortsätta att inskränka den akademiska friheten eller medborgarorganisationers verksamhet

"Nu ska jag öppna en vinflaska"

Förlusten i dagens val innebär att Stubb kommer att återgå till sin tjänst vid Europeiska investeringsbanken på måndag.

Det har spekulerats om att han kan tänkas vara intresserad av någon av de andra topposter som blir lediga inom EU under det närmaste året.

Det här är ändå inget Stubb vill ta ställning till i det här skedet.

- Det här har varit en otroligt resa. Jag är tacksam över att ha fått vara med i den här kampen. Nu far jag tillbaka till Luxemburg och pustar ut.

Och vad gör du nu, efter mötet?

- Nu tänkte jag öppna en vinflaska och snacka lite med teamet. Klockan 18 ska jag prata om klimatförändringen med Al Gore i Finlandiahuset.

Vad är EPP och hur fungerar de europeiska partierna?

  • De europeiska partierna består av nationella partier från olika länder. Det finns för närvarande 12 registrerade europeiska partier som får ekonomiska bidrag av EU.
  • I Europaparlamentet bildar de europeiska partierna politiska grupper. Antalet politiska grupper är färre än antalet partier eftersom det krävs minst 25 parlamentariker från minst sju länder för att bilda en grupp.
  • Europeiska folkpartiets grupp (EPP) är med 219 ledamöter den största gruppen i Europaparlamentet.
  • Politiskt placerar sig EPP i mitten eller till höger på den politiska skalan. De kristdemokratiska partierna i de centraleuropeiska länderna har utgjort en bärande kraft i partiet.
  • Samtidigt är EPP en bred koalition där bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia och Viktor Orbáns Fidesz medverkar.
  • Av de finländska partierna hör Samlingspartiet och Kristdemokraterna till EPP.

Källa: europainformationen.fi

Läs mera:

Manfred Weber är konservativa EPP:s toppkandidat - rösterna föll 492-127

Manfred Weber från Tyskland är konservativa EPP:s toppkandidat inför Europaparlamentsvalet. Weber fick 492 röster och Stubb 127 röster i valet.