Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsklubben JBK i kris – ekonomin haltar och hela föreningens styrelse avgår

fotbollar
fotbollar Bild: Yle/Erica Vasama fotboll allmän

De två senaste åren har Jakobstads Bollklubb gått på minus då sponsorintäkterna och försäljningen av säsongskort inte har varit tillräckliga. Dessutom avgick hela föreningens styrelse på tisdagen och ingen ny har kunnat tillsättas.

Fotbollsklubben JBK har funnits sedan 1944 i Jakobstad, men nu kan dess framtid vara hotad.

För två år sedan steg klubben från division 3 till 2, och även om det är en positiv sak innebar det ekonomiska utmaningar enligt styrelseordförande, Timo Kuusisto.

- Som klubb måste JBK fundera på om det är ekonomiskt möjligt att spela i division 2. Det är helt annorlunda kostnader än i trean, säger Kuusisto.

Enligt Kuusisto är kostnaderna i division 3 mellan 10 och 20 tusen euro medan de är mellan 50 och 70 tusen euro i tvåan.

Kuusisto berättar att man försökt lösa situationen genom att få in mera sponsorpengar och genom att marknadsföra sina säsongskort, utan att lyckas.

Dessutom beslöt hela styrelsen att avgå på sitt höstmöte på tisdagen. Orsaken är enligt Kuusisto att de fått så mycket kritik.

- Vi fick så mycket kritik under åren att vi inte får ihop pengar. Kritiken som kommer från olika ställen och personer gör att det blir svårt att ha någon trovärdighet. Och om det är några andra människor som kan sköta föreningen och vi inte kan det så är det bäst att byta.

"Någon måste skaffa de här pengarna"

En av de som varit kritiska är Stig Johansson, som var styrelseordförande för JBK i 19 år och nu är ordförande för JBK:s understödsförening.

Han håller inte med Kuusisto om att divisionsflytten är den avgörande orsaken till den krassa ekonomin. Han anser snarare att styrelsen inte kunna dra in de pengar som de lovat dra in.

- Nog är det ju dyrare i tvåan än i trean, men nog krävs det pengar också i trean. Nog är det samma sak, någon måste skaffa de här pengarna.

Företagsvärlden borde ställa upp lite bättre än vad det görs i dagens läge. Och det behövs mera människor som samlar in medlen. Det är väl samma problem som i de flesta föreningar. Det gäller bara att jobba, inget kommer gratis.

Johansson har haft en avgörande roll när det kommit till att samla in sponsorintäkter, men säger att det blivit svårare när han blivit äldre.

- När man blir pensionär så avtar sådant, då man inte är i arbetslivet. Folk byts på företag och kontakterna försvinner. Det skulle behövas någon ny. Så är det i varje förening och i synnerhet föreningar som bedriver någon form av lagsport.

Risk att föreningen upplöses

Ingen ny styrelse kunde väljas på tisdagens möte och nu jobbar man för att hitta folk till en ny styrelse till 28 november, då höstmötet fortsätter.

- Det är ju alltid så med föreningar att det kräver ganska mycket tid och får du bara kritik så är det lite svårt att få någon med, säger Kuusisto. Men vi måste lösa problemet inför årsmötet.

Finns det risk att föreningen upplöses ifall man inte hittar någon lösning?

- Det är en möjlighet, säger inte att det blir så, men om ingen vill vara med eller satsa pengar och sin tid så blir det lite svårt.

Johansson: Klubben en språngbräda för fotbollsspelare i Jakobstad

Johansson ser ogärna att JBK skulle upplösas. Han berättar att klubben har stor betydelse för Jakobstod som en slags plantskola, eller språngbräda, för fotbollsspelare i Jakobstad.

- Många av de här Jaros egna spelare har spelat i JBK ett eller flera år.

Johansson vill se att fler företag och människor sluter upp för att stöda klubben.

- Företagsvärlden borde ställa upp lite bättre än vad det görs i dagens läge. Och det behövs mera människor som samlar in medlen. Det är väl samma problem som i de flesta föreningar. Det gäller bara att jobba, inget kommer gratis.

Österbottens tidning var först med nyheten om att JBK:s styrelse avgår.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten