Hoppa till huvudinnehåll

Jägare tror inte på nya vargsiffror: "Luke har missat väldigt grovt"

En medelåldersman med keps på huvudet står vid strandkanten. I bakgrunden syns vass och vatten.
Ola Sandqvist är ordförande för Övermalax jaktklubb. En medelåldersman med keps på huvudet står vid strandkanten. I bakgrunden syns vass och vatten. Bild: Yle/Juho Teir jägare,jakt,Malax,Österbotten,ola sandqvist

Att vargstammen i Finland har ökat med 50 procent sedan i mars förvånar inte österbottniska jägare. Men att det totala antalet individer uppskattas till mellan 228 och 311 finner man inte trovärdigt, säger Ola Sandqvist från Malax.

- Luke har nog missat det där med matematiklektioner i skolan. Och inte har de heller lyssnat på jägarna eller fältet. Luke har nog missat väldigt grovt, säger Sandqvist som är ordförande för Övermalax jaktklubb.

Tror du alltså att vargarna är fler?

- Alla tror att det finns flera vargar än 300.

Sandqvist jämför vargsiffrorna med statistik kring älgstammen.

- Före älgjakten beräknas det finnas 80 000-100 000 älgar. Hur lätt är det att få syn på en älg fast man kör längs alla vägar? Men tidningarna är fulla av vargobservationer och folk ser vargar överallt. Och då ska det finnas bara en liten promille varg mot vad det finns älg. Så det är något som inte stämmer här.

Kräver att man tänker om i vargpolitiken

Enligt Sandqvist är det många med honom som kräver att man tänker helt om i vargpolitiken.

Tjänstemännen vid Naturresursinstitutet Luke och Jord- och skogsbruksministeriet borde betydligt mer ta i beaktande vad människorna utanför ring III tycker och tänker, menar han.

- Vi vill att man ska iaktta närhetsprincipen framför allt. Lyssna på folk som bor ute på landet, det är ju vi som bor här.

Sandqvist säger sig ändå inte ha några större förhoppningar om att det skulle bli så.

- De lyssnar inte på oss.

Vi vill att man ska iaktta närhetsprincipen framför allt. Lyssna på folk som bor ute på landet, det är ju vi som bor här.

Som exempel på tillfällen när österbottniska jägare känt sig överkörda av tjänstemännen ger Sandqvist en varginventering som gjordes tidigare i år.

- Förra vintern gjorde vi i Malax och Närpes och på finska sidan om kommungränsen själva en stor vargräkning. Det var en väldigt noggrann inventering, men Luke godkände inga av våra siffror.

Sandqvist tror dessutom att vargen skulle tjäna på att vara jaktbar.

- Om jägarna fick en kvot att fälla, och om man fick behålla bytet eller om det rentav var skottpeng på vargen, skulle vargen bli respekterad såsom det är med björnen idag.

- Nu håller ju vargen på att bli enbart ett hatobjekt. Och förökningen inom stammen som sker nu gagnar varken vargen, Luke, viltcentralen eller någon alls egentligen.

Canis Lupus Lupus
Sandqvist tror att vargen skulle bli mer respekterad ifall man skulle få jaga den. Canis Lupus Lupus Bild: imago stock&people/ All Over Press Canis lupus,varg

Känner bävan inför vintern

Ola Sandqvist tror, precis som Stefan Pellas vid Finlands viltcentral, att den kommande vintern blir intensiv. Och det är inte utan viss bävan han ser framåt.

- Förra vintern var späckad med observationer, då rörde sig vargarna överallt och rentav inne i Vasa, så det ska bli en intressant vinter på det sättet.

Att vargarna nu är fler än ifjol ökar förstås risken för incidenter, tror Sandqvist.

- Nu har vi nya vargar från årets kull som håller på att lära sig jaga, så framemot vintern kommer det att bli väldigt många observationer och mera incidenter. Förhoppningsvis slipper vi olyckor.