Hoppa till huvudinnehåll

Jaktchef Pellas: Vargsiffrorna väntade – vintern blir intensiv

En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet.
Att vargstammen ökat är väntat säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands viltcentral Kust-Österbotten. En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet. Bild: Yle/Juho Teir jakt,Finlands viltcentral,Österbotten,stefan pellas

Att vargstammens storlek vuxit med 50 procent sedan mars i år överraskar inte jaktchef Stefan Pellas på Finlands Viltcentral Kust-Österbotten. Det viktiga nu, enligt Pellas, är att fortsätta diskutera hur man vill förvalta vargstammen.

Enligt Naturresursinstitutet Luke består vargstammen med 90 procents säkerhet nu av 228-311 individer, och majoriteten av rovdjuren lever i Västra Finland.

- Det här är en väntad ökning, det är ju naturligt att en djurpopulation ökar på våren, säger Stefan Pellas.

Men är det här många vargar?

- Om man ser till hela Finland så är det väl inte så hemskt många djur, men i Västra Finland kan det uppfattas som att det är många.

En varg på nära håll
En varg på nära håll Bild: Mostphotos varg

I februari i år gjorde Stefan Pellas bedömningen att den kritiska gränsen för varg börjar vara nådd i Västra Finland, sedan dess har stammen alltså vuxit med 50 procent.

I dag är Stefan Pellas försiktig med att göra sådana uttalanden.

- Det är inte vi på Finlands viltcentral som sätter gränser. Vi gör inte viltpolitik, utan vi förverkligar den.

Viktigt med ny förvaltningsplan

Just för viltpolitikens skull är det ändå centralt att Luke tagit fram sin nya beräkningsmodell så att man får tillgång till färska siffror, säger Pellas.

- Det är faktiskt jätteviktigt med en sådan här uppdaterad stamuppskattning för att man ska kunna utveckla vargstammens förvaltning.

Förvaltningsplanen för varg ska alltså uppdateras och det arbetet pågår som bäst.

- Det förs intensiva diskussioner hela tiden på ministerienivå, men än har jag inte hört något om vad man kommit fram till.

Det är inte vi på Finlands viltcentral som sätter gränser. Vi gör inte viltpolitik, utan vi förverkligar den― Stefan Pellas

Elstängsel fungerar bra

Enligt Pellas är de nya vargsifforna också av vikt då det gäller att lägga upp preventiva åtgärder inför vintern.

- Det är de här siffrorna vi har att jobba med under den kommande vintern då det gäller att försöka dimensionera de preventiva åtgärder vi har att ta till.

Främst avser Pellas arbetet med att ge ut elstängsel till djurbönder, vilket har visat sig verksamt.

- Vi har ju gett ut många tiotals kilometer elstängsel i Kust-Österbotten och det har fungerat bra.

Bönderna som fått stängsel på plats har fått sina produktionsdjur skyddade, och det arbetet behöver absolut fortsätta, anser Pellas.

- När vargarna blir fler ökar förstås riskerna för djurägarna, har man inte ordentliga elstängsel kan det fort bli skador.

En tapp med en ögla fastspikad i en påle.
En tapp med en ögla fastspikad i en påle. Bild: Yle/Juho Karlsson varg,Närpes,Övermark,Österbotten,vargstängsel

Intensiv säsong ligger framför

Stefan Pellas räknar med att en intensiv vargvinter ligger framför, både vad gäller den periodvis infekterade samhällsdebatten kring varg och i rent antal arbetstimmar.

- Vi har haft många synobservationer av varg under sommaren och nu under vintern blir det intressant att följa upp med spårobservationer.

Pellas hoppas att man ska kunna få tillförlitlig information om lokal vargförekomst.

- Vi vill se hur vargarna rör sig och beter sig, om det är samma mönster som ifjol här i Kust-Österbotten eller om det sker ändringar och förflyttningar.

Läs också