Hoppa till huvudinnehåll

Jukola-vinnare återvänder till Pargas IF

Pargas IF:s anhängarhalsduk.
Pargas IF:s anhängarhalsduk. Bild: Yle/Nora Engström Pargas IF,idrottsförening

Orienterarna Mats Dahlén och Tobias Henriksson har bestämt sig att återvända till sin moderförening Pargas IF. Även Erik Haajanen från OK Raseborg springer för Piffen nästa säsong.

Tidigare i höst blev det klart att Pargas IF:s orienteringssektion inleder en elitsatsning med Fredric Portin vid rodret. För en dryg vecka sedan förstärktes Piffen av landslagslöparen Alexandra Enlund och Katja von Schoultz.

Nu är det klart att även herrlaget får ett lyft, då Mats Dahlén och Tobias Henriksson har bestämt sig för att återvända till Piffen.

Mats Dahlén
Mats Dahlén. Mats Dahlén Bild: Pargas IF Pargas IF,mats dahlén

Dahlén var med och vann Jukolakavlen i Pemar 2015

Både Dahlén och Henriksson lämnade Piffen då elitverksamheten låg nere och förväntar sig nu ett uppsving.

- Jag har redan en tid funderat att återvända till Piffen. Då Fredric Portin flyttade var det lätt att fatta beslutet, säger Dahlén som år 2015 vann världens största stafettävling Jukolakavlen i Pemar i norska Kristiansand OK:s färger, men senast representerat Paimion Rasti.

- Jag är inte längre i skick för att platsa i första laget i ett topplag, men jag tycker om att träna och tävla och kommer ännu att vara med många år, säger Dahlén som driver jordbruket på Vinappa gård i Nagu.

Orienteringen på Jukolakavlen var knepig, men Kristiansand hade mer bekymmer med att fixa hå och kragar till prisutdelningen. Mats Dahlén fjärde från höger.
Mats Dahlén (i mitten) var med när Kristiansand OK tog hem Jukolakavlen i Pemar år 2015. Orienteringen på Jukolakavlen var knepig, men Kristiansand hade mer bekymmer med att fixa hå och kragar till prisutdelningen. Mats Dahlén fjärde från höger. Bild: Yle/Linus Hoffman mats dahlén

Henriksson hoppas på en nytändning

Tobias Henriksson hann springa fyra säsonger för östnyländska OK Trian innan han nu återvänder till Piffen.

- I Piffen kan jag var mer engagerad i träningar och hjälpa till i arrangemang, men får ändå springa i en FSO-förening. Jag trivdes i Trian men kunde inte delta i den dagliga verksamheten, motiverar Åbobon Henriksson sitt föreningsbyte.

Efter två sämre säsonger på grund av hälsoproblem och utbytesstudier hoppas Henriksson på en nytändning.

- Min målsättning är att få gradun färdig i höst och att hitta ett jobb, men samtidigt tränar jag för stafetter och FM-tävlingar, säger den blivande biologen.

Tobias Henriksson och Erik Haajanen.
Tobias Henriksson och Erik Haajanen. Tobias Henriksson och Erik Haajanen. Bild: Pargas IF Pargas IF

Piffen siktar på FSOM-stafettguld

Helt ny i Piffen är Ingåbördiga 26-åriga Erik Haajanen. Haajanen flyttade i höstas till Åbo för att studera och nappade direkt på möjligheten att springa i Piffens herrlag.

- Jag är motiverad för att springa stafetter, säger Haajanen som gjort många stafettlopp på första eller andra sträckan i OK Raseborg.

Tränaren Fredric Portin säger att nästa års målsättning är FSOM-stafettguld och att utmana topplagen på FM.

- Vi börjar med damsatsningen och på sikt bygger vi upp ett herrlag. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Portin.

Läs också